10 petua sifar sisa makanan untuk hari raya

10 petua dapur ringkas untuk percutian sifar sisa makanan termasuk idea untuk persediaan yang penuh perhatian, menghiburkan dan sisa makanan.

sayaBanyak perkara yang perlu dibincangkan dalam siaran ini, jadi mari masuk terus.

Hari ini saya menyertai FAO, WFP dan banyak organisasi lain di seluruh dunia untuk menandakan Hari Kesedaran Antarabangsa Kehilangan dan Pembaziran Makanan tahunan kedua. Mengurangkan sisa makanan anda adalah salah satu yang paling tindakan yang berkesan anda boleh ambil untuk membantu memerangi perubahan iklim.

Dengan cuti yang semakin hampir, saya ingin menggariskan banyak penyelesaian yang berdaya maju untuk membantu mengurangkan kehilangan dan pembaziran makanan pada masa perayaan ini. Walaupun 811 juta orang tidur dalam keadaan lapar setiap malam, 1/3 daripada semua makanan hilang atau terbuang.

Petua sifar sisa makanan untuk cuti ini adalah langkah mudah dan boleh diambil tindakan yang boleh anda ambil di dapur anda sendiri dalam beberapa bulan akan datang – dan seterusnya.

1. Pelan makan untuk mengelakkan pembelian impulsif

Membeli-belah secara berlebihan adalah punca terbesar pembaziran makanan di sekitar cuti. Kedai-kedai menyimpan kegemaran bermusim anda seperti kek buah dan keju biru, dan pasar tani menawarkan pelangi hasil tempatan.

Tukang masak yang teliti membuat rancangan makan, menulis senarai beli-belah dan pulang ke rumah dengan hanya membawa barang keperluan. Percayalah, ia mungkin!

Cristine Tizzard daripada Dapur Sifar Sisa dan pengarang Masak Lebih, Kurangkan Pembaziran bersetuju:

Salah satu penyumbang terbesar kepada pembaziran makanan di rumah ialah terlalu banyak membeli-belah atau membeli secara mendadak, dan ini berlaku terutamanya semasa cuti. Berhati-hati tentang berapa banyak makanan secara realistik yang akan anda lalui dan cuba sedaya upaya anda untuk hanya membeli apa yang anda perlukan. Kotak clementine itu mungkin lebih murah tetapi tidak jika separuh daripadanya rosak sebelum dimakan.

2. Pertimbangkan senarai tetamu

Satu pai pecan atau dua? Perancangan yang teliti semasa membuat menu anda boleh membuat perbezaan dalam jumlah makanan yang dibazirkan sepanjang cuti. Sahkan senarai tetamu anda sebelum anda membeli-belah. Kemudian merancang untuk memasak hanya sebanyak yang diperlukan untuk parti anda 4, 8, 10 atau lebih.

Mulakan di sini: Merancang Pesta: 10 Soalan yang Membantu Menentukan Menu Anda

3. Gunakan resipi yang telah dicuba dan benar untuk mengelakkan bencana dapur

Nampak agak mudah. Sekarang jika lebih ramai orang akan bijak! Saya suka bahawa ramai daripada anda kembali untuk Turki Panggang Simple saya. Ia adalah kisah kejayaan setiap masa.

4. Masak kegemaran keluarga dan bukannya resipi yang bergaya

Secantik hamparan percutian yang boleh dilihat dalam majalah makanan mewah, adakah ia benar-benar terbaik untuk orang anda? Saya katakan langkau trend makanan dan sajikan kegemaran anda, seperti kentang tumbuk yang menyelerakan ini. Saya jamin anda tidak akan mempunyai apa-apa makanan yang akan dibazirkan jika anda melakukannya!

5. Buat menu – dan kemudian keluarkan satu hidangan

Untuk makan malam besar (Kesyukuran, Malam Krismas), potong satu atau dua hidangan daripada pelan menu. Anda masih akan cukup. Percayalah.

Anne-Marie Bonneau daripada Chef Sifar Sisa dan Chef Sifar Sisa buku masakan bersetuju:

Saya suka memasak pada hari cuti dan biasanya, saya datang dengan menu yang agak besar untuk hidangan besar kami. Saya kemudian memotong sekurang-kurangnya dua hidangan itu daripada senarai saya. Dan apabila saya membeli-belah untuk bahan-bahan, saya ingat bahawa kerana saya akan menyajikan lebih banyak hidangan daripada biasa, pengunjung saya akan makan bahagian yang lebih kecil setiap satu. Walaupun pada Hari Kesyukuran, anda boleh memuatkan hanya banyak ke dalam pinggan anda.

6. Pertimbangkan hidangan tanpa sisa sepenuhnya

Berikut ialah contoh menu Kesyukuran Sifar Sisa dengan beberapa petua untuk memasak dengan sisa. Contoh yang sempurna ialah Skuasy Berisi Bijirin dan Hijau dengan Herba Salsa saya.

Ia adalah hidangan utama vegetarian daripada bijirin purba yang enak dan sayur-sayuran musim sejuk yang berkhasiat; resipi yang direka untuk meminimumkan sisa makanan dan memaksimumkan penggunaan sisa makanan.

7. Hidangkan sup

Sup bermusim ialah cara yang hebat untuk menggunakan sisa dalam laci sayuran. Mulakan dengan stok sayur-sayuran buatan sendiri untuk rasa yang maksimum, kemudian renehkan Butternut dan Sup Epal dengan Leeks atau Halia Lobak Berkrim.

PS: Buat stok dengan bangkai ayam belanda anda dan renehkan sebilangan besar resipi Sup Ayam saya.

8. Amalkan pengurusan peti ais

Oleh itu, anda mempunyai peti sejuk yang dibungkus ke atas bumbung dengan pemadat nasi liar, sup, doh pai dan segala-galanya di bawah matahari. Hanya dengan mengamalkan seni pengurusan peti ais yang halus anda akan mengelakkan sebarang dan semua pembaziran makanan.

Mulakan di sini: 8 cara untuk memaksimumkan kapasiti penyimpanan peti sejuk semasa berhibur. Kemudian menjejaki semua yang masuk dan keluar.

9. Sayangi sisa makanan anda

Simpan sisa makanan dalam bekas yang jelas dan kedap udara supaya anda boleh melihat sekilas apa yang anda ada. Kemudian berfikir di luar kotak dan jangan hadkan diri anda kepada yang jelas (sandwic ayam belanda)!

Sumbang saran cara baharu dan berbeza anda boleh meregangkan sisa makanan tersebut dengan bantuan saya Papan Pinterest Sisa. Sebagai contoh, tukarkan sisa pemadat kepada crouton, puri bit panggang menjadi saus yang bertenaga, atau tambah ayam belanda ke Salad Musim Sejuk saya (di atas).

Jika anda benar-benar mempunyai terlalu banyak sisa, kotakkannya dan kongsi makanan dengan rakan.

Tara McKenna daripada Kolektif Sisa Sifar dan pengarang yang akan datang Jangan Menyampah bersetuju:

Kurangkan sisa makanan anda sepanjang cuti dengan merancang untuk sisa makanan anda. Anda boleh menghantar sisa makanan ke rumah dengan mudah bersama orang tersayang jika anda mempunyai tetamu, membekukan makanan tambahan untuk hari yang anda tidak mahu memasak dan menikmati membuat makanan baharu daripada sisa makanan pada hari-hari berikutnya untuk mengelakkan pembaziran!

Perkara terbesar yang kita lakukan untuk mengurangkan sisa makanan hari raya adalah memastikan sisa makanan tidak melarat di dalam peti sejuk. Saya lebih cenderung untuk mendapatkan sisa makanan apabila saya boleh mengubahnya menjadi sesuatu yang sama sekali berbeza. Dengan hanya setin santan dan sedikit serbuk kari, sayur-sayuran panggang dikisar menjadi sup berkrim. Kentang panggang semalam menjadi kentang goreng yang rangup; sayur-sayuran berperisa dikacau menjadi sup. Apa yang baru lebih menarik daripada yang lama!

#StopTheWaste

Saya bekerjasama dengan WFP dan menyertai mereka #StoptheWaste kempen. Ia adalah satu ikrar untuk mengurangkan pembaziran makanan pada bulan Oktober, sambil kita menjelang Hari Makanan Sedunia pada 16 Oktober.

Jadi sama ada pada hari Ahad atau Hari Kesyukuran Isnin, saya akan berhati-hati dengan apa yang saya buang ke dalam kompos dan sampah.

Anda boleh membantu melawan kelaparan dengan membazirkan lebih sedikit makanan dan menukar simpanan anda daripada amalan positif itu kepada makanan menyelamatkan nyawa bagi mereka yang paling memerlukannya melalui Program Makanan Sedunia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Sertai saya dan rakan-rakan kami di WFP untuk membantu #StoptheWaste! Bersama-sama kita komited untuk melakukan yang lebih baik.

Terima kasih yang tidak terhingga kepada empat wanita yang memberi inspirasi ini, Christine, Anne-Marie, Tara dan Maggy, kerana berkongsi kebijaksanaan mereka dengan kami. Mereka benar-benar perintis dalam pergerakan sifar sisa yang agak muda.

Bagaimanakah anda akan mengelakkan pembaziran makanan semasa cuti? Kongsi petua anda dalam komen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *