15-Bulan vs 3-Bulan Dibekukan – Barista Hustle

Kemas Kini BH Tanpa Had, 1 Sep 2022.

Pada bila-bila masa barista pulang ke rumah untuk acara keluarga dan berbincang tentang trend terkini kopi, satu topik yang menjamin respons pakar daripada saudara adalah kopi sejuk beku. Seseorang akan berkata, “Nah, saya telah melakukannya sejak tahun enam puluhan.”

Sudah tentu beberapa perkara telah berubah. Pada tahun 60-an, Melbourne tidak mempunyai syarikat acara pop timbul kopi sejuk beku kegemarannya, Sub Zero . Dan saya bersedia untuk menjamin bahawa tiada siapa yang mempunyai corong pengisar mereka digantung dalam a penyejuk beku terapung di atas bar mereka seperti orang-orang di Proud Mary di Portland.

Masalahnya, kerana kopi beku mempunyai sejarah yang agak panjang, dan kerana rasa kopi teroksida mengambil masa yang sangat lama untuk muncul walaupun pada suhu persekitaran (empat bulan mengikut penyelidikan ini ), tiada piawaian yang ditetapkan untuk jangka masa kopi boleh bertahan di dalam peti sejuk beku. Yang pasti kami telah merasai kopi sejuk beku yang sangat rata dari peti sejuk domestik di mana bijinya tidak dimeteraikan dengan vakum. Semua penyokong kopi beku yang kami kagumi nampaknya bersetuju bahawa pengedap hampagas adalah penting. Tetapi kami tidak melihat sebarang amalan terbaik lain untuk pembekuan.

Kunci untuk mengekalkan kopi di dalam peti sejuk dalam keadaan baik ialah pengedap vakum yang berkesan

Jadi bulan ini kami menyusun satu eksperimen di mana kami membandingkan dua Finca Deborah geisha daripada mikrolot yang sama: satu daripada 2022, satu daripada 2021 — dan kedua-duanya dipanggang oleh Ona. 2021 telah disegel dalam peti sejuk selama 15 bulan dan penuaian 2022 telah berada di sana selama tiga bulan sahaja.

Daripada 10 set yang kami cuba, jurubekam kami berjaya mengenal pasti sembilan daripadanya. Jadi ada perbezaan. Tetapi – dan kami tidak boleh menekankan perkara ini cukup – 15 bulan itu masih luar biasa. Tiada apa-apa mengenainya yang membuatkan anda fikir ia sudah tua. Tiada perisa ‘pot mocha lama’; tiada cukur pensel.

Untuk mengetahui keseluruhan cerita, berikut adalah pautan ke siaran baharu bertajuk, Setahun dalam Pembekuan Dalam.

Ilmu Memanggang

Dalam kursus Sains Pembakaran kami, kami mula melihat bagaimana kandungan kacang mempengaruhi tindak balas kimia yang berlaku semasa memanggang. Molekul prekursor dalam biji menentukan rasa kopi akhirnya. Sebagai contoh, rasa tertentu kopi Robusta adalah disebabkan oleh perbezaan dalam tindak balas kimia yang berlaku semasa pemanggangan. Sebahagian daripada perbezaan ini boleh dikesan kembali kepada asid amino tertentu yang ada, dan yang lain dikaitkan dengan kepekatan tinggi asid klorogenik.

Daripada semua komponen kacang, bagaimanapun, kelembapan adalah yang paling penting — ia memainkan peranan penting dalam tindak balas Maillard, dan mempengaruhi kadar dan hasil beberapa yang lain. Sukar untuk mengetahui, bagaimanapun, berapa banyak ini kerana air mempengaruhi kimia panggang, dan berapa banyak hanya kerana ia mengurangkan jumlah haba yang diperlukan untuk memanggang.

Foto ini menunjukkan biji kopi dihidratkan semula kepada tahap lembapan yang berbeza untuk menguji kesan pada pemanggangan. Kacang dengan kandungan lembapan tertinggi mendapat warna biru-hijau yang lebih dalam, serupa dengan kopi kulit basah. Imej ihsan daripada Christopher Feran

Dalam pelajaran minggu ini, kita melihat bagaimana kandungan kacang yang berbeza mempengaruhi tindak balas yang berlaku, dan meneroka beberapa bukti bahawa kopi dari asal yang berbeza bukan sahaja mempunyai komponen yang berbeza, tetapi juga mempunyai kimia panggang yang berbeza. Pelanggan BH Unlimited mempunyai akses lanjutan kepada setiap pelajaran baharu semasa kursus berlangsung.

Panduan Pembeli Kopi ke Colombia

Dalam Panduan Pembeli kami ke Colombia, kami menumpukan pada dua jabatan di Eje Cafetero, wilayah kopi tradisional Colombia. Quindío dan Risaralda pernah menjadi antara kawasan penanaman kopi yang paling penting di seluruh Colombia. Penanaman kopi masih merupakan sebahagian besar identiti budaya kedua-dua jabatan, sehingga diiktiraf oleh UNESCO.

Kopi yang tumbuh di antara pokok pisang dan sitrus di pergunungan Risaralda

Jumlah kopi yang ditanam di rantau ini telah merosot dalam beberapa tahun kebelakangan ini, bagaimanapun, dipindahkan oleh jabatan barat daya Huila dan Nariño. Kopi dituai sepanjang tahun — yang kedengarannya bagus, sehingga anda menyedari bahawa ini sebahagiannya disebabkan oleh perubahan iklim: musim kemarau yang biasanya merangsang berbunga menjadi lebih pendek dan kurang dapat diramalkan. Dalam dua tahun kebelakangan ini terutamanya, hujan nampaknya tidak pernah reda, mengakibatkan hasil sehingga 40% lebih rendah daripada biasa.

Kami juga melihat secara ringkas di Putumayo, yang, walaupun berada tepat di sebelah Nariño, menghasilkan jumlah kopi yang sangat kecil. Menurut FNC, Putumayo mempunyai potensi untuk menyumbang kepada pertumbuhan penanaman kopi di Colombia pada masa hadapan, yang mungkin menjadi semakin penting apabila hasil tuaian mengecut di bahagian lain negara.

Lihat pelajaran minggu ini untuk mengetahui lebih lanjut tentang punca dan kesan peralihan hebat ke atas kopi Colombia yang berkembang sepanjang dekad yang lalu.

Pautan Pantas

Seseorang tolong berikan Christopher Feran tawaran buku. Dia seorang penulis yang baik dengan banyak perkara untuk diperkatakan. Dalam karya baharu ini, selepas intro dua ribu perkataan yang sangat melencongkan, dia mengeluarkan ‘ semacam glosari ‘ hampir semua pendekatan yang diketahui untuk pemprosesan kopi.

Kembali pada subjek kopi beku seketika, Kacang Keras terlibat suatu kajian untuk menyimpan/membekukan hijau pada suhu yang berbeza. Proses semula jadi pudar kurang cepat secara keseluruhan — peliknya, pembekuan nampaknya tidak membuat banyak perbezaan.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang beberapa orang yang menanam kopi yang kami gunakan dalam percubaan pembekuan kopi, berikut ialah temu bual yang kami lakukan dengan Jamison Savage tahun lepas (percuma untuk dibaca).

Stok Mangkuk Bekam Kembali

Mangkuk bekam ringan kesayangan kami kembali dalam stok di Kedai Global (penghantaran ke seluruh dunia dari Hong Kong). Kami juga menawarkan diskaun 40% untuk tempahan karton – sesuai untuk makmal bekam panggang atau berskala besar yang memerlukan tidak kurang daripada 192 mangkuk untuk menjalani hari.

Pengalaman Pembelajaran Tanpa Iklan

Di BH kami tidak pernah membuat iklan untuk produk syarikat lain di laman web kami. Tiada peletakan produk dalam mana-mana kursus, surat berita atau catatan blog kami. Satu-satunya pendapatan kami adalah daripada apa yang anda bayar untuk langganan anda. Apabila anda melihat mesin atau peralatan kopi disebut dalam mana-mana bahan pendidikan kami, atau dipaparkan dalam video kursus kami, kami telah memilih untuk menggunakan peralatan itu kerana kami suka menggunakannya, kerana kami berpendapat ia penting dari segi sejarah dalam evolusi mesin espreso, atau kerana ia menunjukkan sesuatu yang anda perlu lihat tentang budaya kopi moden. Ia semudah itu.

Ilmu Memanggang

Kelakuan Kacang
RS 3.03 • Kesan Kelembapan terhadap Kimia Panggang
RS 3.04 • Kesan Komposisi Kacang Terhadap Kimia Panggang

Panduan Pembeli Kopi ke Colombia

Kawasan Berkembang di Colombia
CBGC 1.15 • Putumayo
CBGC 1.16 • Quindío
CBGC 1.17 • Risaralda

Seperti biasa, kami hanya menghantar e-mel jika anda mempunyai sebarang pertanyaan! Selamat berhujung minggu dan kami tidak sabar-sabar untuk berjumpa lagi pada masa akan datang.

Ke Sempadan Kopi,
Pasukan BH

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *