15 Pengeluar Menang sebagai Best of Thailand Menuju Berita Kopi LelongDaily oleh Majalah Roast

Majlis terbaik Thailand

Majlis Best of Thailand 2022. Semua gambar ihsan Alliance for Coffee Excellence.

Lima belas lot kopi telah dikenal pasti sebagai pemenang dalam a Piala Kecemerlangan (CoE) program perintis untuk kopi hijau Thailand dipanggil Terbaik dari Thailand.

CoE adik beradik bukan untung Alliance for Coffee Excellence (ACE) sedang menjual set sampel 15 kopi yang menang sebelum lelongan dalam talian yang berlangsung Khamis, 17 Nov. Keahlian ACE tidak diperlukan untuk membeli set sampel $300.

ACE bekerjasama dengan syarikat swasta KVN Import Export (1991) dan Coffee Therapy (Thailand) untuk program perintis, yang jika berjaya, boleh membawa program CoE penuh ke negara pada tahun-tahun akan datang. Terdapat acara dan lelongan CoE di lapan negara pengeluar kopi yang berbeza pada tahun 2022.

Di Best of Thailand, kopi yang memenangi sebahagian besarnya berasal dari utara negara itu, dengan kopi mencerminkan empat proses selepas penuaian yang berbeza dan lapan jenis arabika yang berbeza. Saiz lot berkisar antara 60 hingga 150 kilogram.

Trofi terbaik Thailand

“Thailand memegang begitu banyak janji dan kemungkinan,” kata Pengarah Eksekutif CoE Darrin Daniel dalam pengumuman acara julung kalinya. “Kami gembira menjadi sebahagian daripada sejarah kopi istimewa Thailand.”

Seramai 100 petani menyertai pertandingan kopi sebelum pelbagai pusingan peringkat kebangsaan dan antarabangsa menghasilkan 15 pemenang.

Kopi yang mendapat markah tertinggi dihasilkan oleh petani Caleb Jor Dance of Caleb Gem Forest Coffee. Kopi, varieti Gesha proses basuh yang ditanam pada ketinggian tertinggi daripada mana-mana kopi dalam pertandingan, mendapat markah 92.82.

Terbaik dari Thailand Caleb

Menang petani kopi Caleb Jor Dance.

“Saya lebih teruja bahawa ini berlaku di negara saya daripada memenangi tempat pertama,” kata Jor Dance. “Ini adalah langkah besar untuk pengeluar Thailand. Kami telah mencari peluang ini sekian lama dan kini akhirnya ini berlaku dan meletakkan negara kami di pasaran antarabangsa adalah menakjubkan bagi kami.”


Adakah perniagaan kopi anda mempunyai berita untuk dikongsi? Beritahu editor DCN di sini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *