4 Jenis Utama Kopi Panggang Diterangkan – Kelab Kopi Nomad

Kopi ditanam di atas pokok dalam bentuk ceri merah. Selepas menuai, lapisan luar dikeluarkan dan kami mendapat biji kopi berwarna hijau.

Biji kopi hijau ini hampir tidak berperisa dan tidak mempunyai aroma. Jadi, ia dipanggang di bawah tekanan dan suhu tinggi dalam jenis pemanggang khas. Proses pemanggangan ini mengeluarkan rasa kopi yang lazat dan kaya.

Biji kopi hijau dipanggang pada tekanan dan suhu yang berbeza untuk jumlah masa yang berbeza. Semasa proses pemanggangan, pelbagai perubahan kimia berlaku, lembapan tersejat dan warna biji kopi menjadi gelap daripada hijau.

Suhu dan masa pemanggangan mempunyai kesan pada penampilan fizikal, profil rasa dan aroma produk akhir.

Berdasarkan tahap proses pemanggangan, panggang kopi secara tradisional dikelaskan kepada 4 kumpulan: panggang ringan, panggang sederhana, panggang sederhana gelapdan panggang gelap.

Dalam artikel ini, saya akan menerangkan profil perisa, proses pemanggangan, tahap keasidan dan kepahitan, dan nama yang berbeza bagi kesemua 4 jenis panggang kopi.

Carta tahap panggang kopi

Carta tahap panggang kopi

Apabila tahap pemanggangan meningkat, warna biji kopi berubah dari hijau ke coklat kepada gelap. Banyak perubahan kimia dan fizikal berlaku semasa proses pemanggangan dan hampir semua air tersejat.

Biji kopi hijau lembut tanpa minyak di permukaan dan kacang panggang gelap rapuh dengan permukaan yang sangat berminyak.

Carta menerangkan bagaimana tahap keasidan, kepahitan, tekstur permukaan dan warna biji kopi berubah mengikut tahap pemanggangan.

Apakah jenis kopi panggang yang berbeza?

1. Panggang Ringan

Kopi panggang ringan

Biji kopi panggang ringan dipanggang pada suhu 375 hingga 410 darjah dalam mesin pemanggang. Selepas beberapa lama, biji kopi mula mengeluarkan bunyi pop yang serupa dengan bunyi yang kita dengar semasa membuat popcorn.

Ini dikenali sebagai “celah pertama”.

Semasa proses itu, biji kopi mengembang dua kali ganda daripada saiz asalnya, dan kebanyakan lembapan akan tersejat. Proses pemanggangan dihentikan sejurus selepas bunyi retak pertama.

Panggang ini berwarna coklat muda dan tidak mempunyai minyak di permukaan.

Profil Perisa

Kopi panggang ringan tidak dipanggang untuk jangka masa yang agak lama jadi profil perisa kebanyakannya bergantung pada asal kopi dan ia mengekalkan kebanyakan perisa asli kopi.

Panggang ringan sangat berasid dengan rasa buah sitrus dan aroma bunga yang lembut. Panggang ini mempunyai jumlah kafein tertinggi mengikut jumlah.

Jika keasidan yang tinggi tidak mengganggu anda dan anda menyukai perisa buah sitrus maka panggang ringan adalah pilihan terbaik untuk anda.

Terbaik untuk

Biji kopi panggang ringan sesuai untuk membuat bru sejuk kerana rasa buahnya.

Anda juga boleh menggunakannya untuk membancuh kopi tuang tetapi anda tidak akan mendapat sebarang aroma yang menyenangkan.

Beberapa nama biasa untuk kopi panggang ringan

 • England baru
 • Panggang Kayu Manis
 • Separuh bandar
 • Bandar cahaya
 • kopi putih

2. Panggang Sederhana

Biji kopi panggang sederhana

Kopi panggang sederhana berwarna perang dengan sedikit atau tiada minyak di permukaannya. Ia dipanggang pada 415 hingga 440 darjah untuk tempoh yang sedikit lebih lama daripada panggang ringan. Ia dikeluarkan dari pemanggang sejurus sebelum retakan kedua dan ia mempunyai badan yang lebih tebal sedikit daripada panggang ringan.

Panggang sederhana adalah panggang paling popular di Amerika dan ramai penggemar kopi mendakwa bahawa ia adalah panggang kopi terbaik.

Profil Perisa

Panggang sederhana lebih manis dan kurang berasid daripada panggang ringan dan mempunyai rasa yang lebih seimbang. Ia mempunyai campuran profil perisa daripada gula perang, karamel, dan kekacang kepada nota sitrus dan buah. Selain itu, proses pemanggangan yang berpanjangan juga menghasilkan aroma yang berperisa.

Terbaik untuk

Panggang ini sesuai untuk minuman panas dan sejuk kerana ia mempunyai rasa yang seimbang. Secara amnya, ia sesuai untuk tuangkan, periuk Moka, dan mesin kopi titisan. Tetapi anda juga boleh membancuh French Press atau Espresso dengannya.

Sudah tentu, anda perlu mengisar kacang dengan sewajarnya.

Beberapa nama biasa untuk kopi panggang Sederhana

Panggang sederhana ialah jenis panggang yang paling laris dan ia dipasarkan di bawah pelbagai nama

 • Panggang Amerika
 • City Roast
 • Sarapan pagi panggang
 • Campuran rumah
 • Panggang biasa

3. Panggang Sederhana-Gelap

Biji kopi panggang sederhana gelap

Panggang Sederhana-Gelap dicapai dengan memanjangkan proses pemanggangan sehingga bunyi meletus kedengaran semula. Ini dikenali sebagai “retak kedua”.

Retakan kedua berlaku apabila suhu di dalam biji kopi mencecah sehingga 435 hingga 450 darjah.

Panggang ini berwarna coklat gelap dan mempunyai permukaan yang sedikit berminyak.

Profil Perisa

Kerana proses pemanggangan yang dipertingkatkan, hampir semua keasidan dikeluarkan dan rasa pahit yang sedikit terbentuk. Profil rasa mempunyai nota pedas dan coklat dengan sedikit karamel dan rasa berasap.

Jika anda seorang peminat secawan kopi yang kaya dengan aroma beraroma dan sedikit kepahitan yang tidak mengganggu anda maka panggang sederhana gelap adalah sesuai untuk anda.

Terbaik untuk

Panggang ini paling sesuai untuk dibancuh Akhbar Perancis dan Espresso. Kedua-dua kaedah membancuh ini memberikan secawan kopi yang pedas dan penuh jadi ia juga memerlukan panggang kopi yang kaya seperti panggang sederhana gelap.

Panggang ini tidak sesuai untuk minuman sejuk atau kopi ais kerana kepahitan tidak diingini dalam jenis kopi ini.

Beberapa nama biasa untuk kopi panggang sederhana gelap

 • Bandar penuh
 • Selepas makan malam panggang
 • Bahasa Perancis yang ringan
 • Espresso Ringan
 • Panggang Vienna

4. Panggang Gelap

Biji kopi panggang gelap

Biji kopi panggang gelap berwarna hampir hitam dengan permukaan berkilat dan berminyak. Untuk mencapai biji kopi panggang gelap dipanggang pada lebih daripada 450 darjah untuk tempoh yang sangat lama melepasi “retak kedua”.

Semua lembapan dikeluarkan semasa proses pemanggangan ini dan kebanyakan minyak meresap ke permukaan yang menjadikan kacang menjadi gelap.

Hanya pemanggang yang pakar boleh memanggang biji kopi sehingga tahap ini kerana jika tidak dibakar dengan baik, kopi akan menghasilkan rasa hangus dan sangat pahit.

Panggang gelap adalah lebih murah daripada panggang lain kerana kebanyakan pemanggang menggunakan biji kopi berkualiti rendah untuk panggang ini. Oleh kerana rasa panggang gelap bergantung terutamanya pada kepakaran pemanggang, bukan pada asal biji kopi.

Profil Perisa

Kebanyakan perisa kopi asli bunga dikeluarkan semasa pemanggangan dan kopi hanya ditinggalkan dengan rasa yang kaya dan pedas. Panggang gelap mempunyai jumlah kafein paling sedikit mengikut jumlah dan tidak mempunyai keasidan. Panggang ini mempunyai aroma yang berani dan beraroma yang boleh membawa kegembiraan kepada mana-mana penggemar kopi.

Jika anda sangat menentang rasa berasid kopi dan penggemar rasa pahit manis maka panggang ini adalah untuk anda.

Terbaik untuk

Panggang gelap sesuai untuk membancuh sebarang jenis kopi panas sama ada French Press, Pour-over atau Espresso. Cuma pastikan anda menggunakan saiz kisar yang betul.

Mesin kopi Espresso dan Drip menggunakan serbuk sederhana halus dan untuk membancuh French Press menggunakan alasan yang sangat kasar.

Perisa daripada kacang panggang gelap mudah diekstrak. Minuman anda boleh menjadi sangat pahit jika anda menggunakan bahan yang lebih halus atau jika anda membancuhnya untuk tempoh yang lebih lama.

Beberapa nama biasa untuk kopi panggang gelap

 • panggang Perancis
 • Panggang Espresso
 • Panggang Itali
 • New Orleans
 • Neopolitan
 • Panggang Eropah

Soalan Lazim Mengenai Biji Kopi

Kopi panggang manakah yang paling kuat?

Kopi panggang gelap adalah yang paling kuat dan mempunyai rasa yang paling pedas dan kaya.

Panggang gelap dipanggang untuk tempoh yang lama yang membakar semua rasa buah dan berasid dan hanya tinggal rasa pahit dan pedas.

Kopi panggang apa yang kurang pahit?

Panggang ringan adalah yang paling tidak pahit di antara semua.

Biji ini dipanggang untuk masa yang sangat singkat pada suhu yang lebih rendah supaya ia mengekalkan rasa buah kopi dan sitrus asli.

Apakah jenis kopi panggang yang terbaik?

Baiklah, ia bergantung pada rasa orang yang suka rasa buah dan berasid, dan yang lain suka rasa pahit dan pedas.

Di Amerika, panggang ringan dan sederhana lebih popular manakala di Eropah panggang sederhana gelap dan gelap lebih popular.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *