8 Cara Berkesan untuk Mengiklankan Perniagaan Kopi Anda: Petua Pakar!

pengurus dan pelayan ketawa pada tablet di kafe

Memulakan kedai kopi anda sendiri adalah impian menjadi kenyataan bagi sesetengah orang, terutamanya jika anda suka minum kopi dan segala-galanya tentang produk itu. Kedai kopi adalah jenis perniagaan yang unik. Ia adalah persilangan antara restoran dan kedai runcit.

Ini kerana kedai kopi menjual produk, tetapi mereka juga bergantung kepada pelanggan yang sering mengunjungi kedai mereka untuk menjual produk tersebut dan kekal dalam perniagaan. Di situlah mengiklankan perniagaan kopi anda.

Hari ini terdapat kedai kopi di setiap sudut, kadang-kadang dua atau tiga di jalan. Apakah yang membuatkan kopi anda dan kedai anda menonjol berbanding yang lain? Bagaimanakah anda boleh mengiklankan perniagaan kopi anda untuk menarik pelanggan dan memastikan mereka kembali untuk mendapatkan lebih banyak lagi? Teruskan membaca di bawah untuk beberapa cara paling berkesan untuk mempromosikan perniagaan kopi anda.

pembahagi 6

8 Cara Terbaik untuk Mengiklankan Perniagaan Kopi Anda:

1. Penjenamaan dan Logo Adalah Kunci

Anda tidak boleh mempunyai kedai kopi yang berjaya jika anda tidak menjenamakan diri anda dan mempunyai logo yang berkesan. Awak nak orang ingat awak. Anda mahu seseorang melihat logo kedai kopi anda dan mengatakan bahawa mereka pernah ke sana, kemudian mengesyorkannya kepada orang yang bersamanya. Ini akan membantu anda membawa masuk lebih ramai pelanggan, pelanggan yang akan datang kerana cadangan rakan dan menginap untuk menikmati kopi dan perkhidmatan yang menakjubkan.

Logo anda mestilah lebih daripada foto secawan kopi. Walaupun ia tidak semestinya reka bentuk yang rumit, ia perlu menyatakan siapa anda dan diingati. Anda mahu jenama anda menonjol daripada yang lain apabila orang berfikir tentang kedai kopi.

logo kedai kopi
Kredit Imej: Rawpixel.com, Shutterstock

Melibatkan diri dengan komuniti anda ialah satu lagi cara terbaik untuk mengiklankan kedai kopi anda, terutamanya jika anda baru bermula dan menggunakan belanjawan pemasaran yang ketat. Cari cara untuk membantu orang lain dalam komuniti anda dan mengiklankan kedai kopi anda pada masa yang sama.

Contohnya, anda boleh menawarkan kelas yang mengajar penduduk komuniti anda tentang pelbagai jenis biji kopi, cara memilih yang terbaik dan banyak lagi. Ini akan mengiklankan kedai kopi anda dan mendapatkan maklumat itu juga. Anda juga boleh bekerjasama dengan badan amal yang berbeza di kawasan anda untuk membantu orang lain dan juga menyediakan gerai di acara tempatan.

Melibatkan diri dalam komuniti anda bukan sahaja akan membantu mengiklankan kedai kopi anda, tetapi ia juga akan melibatkan anda dengan penduduk setempat dan memberitahu mereka wajah di sebalik jenama tersebut. Ini adalah cara terbaik untuk membina kepercayaan dan berkawan yang akan mengunjungi kedai kopi anda dengan kerap.


3. Buat Laman Web

Jika anda ingin menjalankan kedai kopi yang berjaya, anda perlu melangkah ke era digital. Walaupun ramai pemilik perniagaan tidak menyukai idea untuk mengakses Internet, mencipta tapak web, dan terutamanya menjadi aktif di media sosial, adalah penting jika anda ingin menarik pelanggan ke kedai anda dan berjaya.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa lebih 80% pengguna menyelidik kedai dalam talian dan melawati tapak web kedai tersebut sebelum mereka membuat keputusan untuk pergi melawat. Jika anda tidak mempunyai tapak web, tapak web ini adalah tapak web yang tidak bermaya, atau ia mencabar untuk menavigasi, maka anda mungkin kehilangan sebanyak 80% daripada asas pelanggan setia.

Jika anda serius untuk menjayakan kedai kopi anda, walaupun anda tidak bercadang untuk meletakkan menu dalam talian dan membenarkan pesanan melaluinya, anda masih memerlukan tapak web supaya pelanggan boleh mengetahui tentang anda dan perkara yang anda tawarkan.

Walaupun tapak web percuma ada di luar sana, menggunakan satu tidak disyorkan. Lakukan mengikut bajet anda dan bayar tapak web untuk hasil terbaik. Anda mahu tapak web anda bebas ralat dalam ejaan dan tatabahasa, terkini dan dipenuhi dengan kandungan baharu. Anda juga mahu ia mudah dinavigasi dan menyenaraikan perkara yang anda tawarkan di perniagaan anda.

Dalam semua realiti, adalah lebih baik untuk mengupah pereka laman web profesional untuk menjaga pembinaan dan mereka bentuk tapak web anda untuk anda. Anda mahu tapak web menjadi profesional tetapi selesa untuk hasil yang terbaik.

wanita bekerja pada komputer riba dengan secawan kopi latte
Kredit Gambar: Yanawut.S, Shutterstock

4. Menjadi Aktif di Media Sosial

Sama seperti tapak web anda, adalah penting untuk mempunyai kehadiran aktif di tapak media sosial. Walaupun anda mungkin tidak fikir mengiklankan kedai kopi anda di media sosial akan membuat perubahan, kami di sini untuk memberitahu anda bahawa lebih separuh dunia menghabiskan sekurang-kurangnya sebahagian daripada harinya di pelbagai tapak media sosial.

Ini adalah cara terbaik untuk mengiklankan perniagaan anda jika anda menggunakannya dengan betul dan melakukannya dengan baik. Anda perlu mendaftar untuk tapak seperti Facebook, Twitter, Instagram, dan juga TikTok dan Pinterest jika anda membuat papan dan video produk anda.

Ia memerlukan usaha dan boleh memakan masa, tetapi ganjarannya akan berbaloi. Jangan hanya membuat siaran pada akaun ini, kemudian pergi. Lebih baik mencuba dan berinteraksi dengan orang yang menyiarkan tentang kedai dan produk anda. Anda mahu orang berfikir bahawa anda mudah didekati. Lagipun, kedai kopi adalah tempat yang sangat sosial, jadi ini akan menguntungkan anda.

Anda boleh mengupah pengurus media sosial untuk membuat siaran dan mengendalikan akaun ini untuk anda. Walau bagaimanapun, sentuhan peribadi itu masih diperlukan, jadi anda ingin mendaftar masuk dan mengulas sendiri.


5. Gunakan Media Tempatan Anda

Anda harus sentiasa cuba memanfaatkan media tempatan di mana kedai kopi anda berada. Mulakan dengan akhbar tempatan, papan buletin bandar dan majalah dalam talian tempatan. Walau bagaimanapun, setiap bandar mempunyai prosedur yang berbeza, jadi pastikan anda mempelajari dan mengetahui prosedur yang betul sebelum mengiklan di sana.

Perkara terbaik tentang bekerja dengan media tempatan ialah ia biasanya tidak semahal bentuk pemasaran lain. Walau bagaimanapun, adalah penting juga untuk menyedari bahawa pengiklanan tempatan hanya akan berfungsi jika anda mencapai khalayak sasaran anda dan menyasarkan mereka dengan cara yang betul. Sebagai contoh, anda tidak mahu iklan anda menyasarkan kanak-kanak yang tidak minum kopi, sekurang-kurangnya belum lagi.


6. Bekerjasama dengan Pengaruh

Pengaruh adalah masalah besar di internet hari ini, dan anda harus memanfaatkan mereka dan menggunakannya untuk mengiklankan perniagaan kopi anda. Apabila membangunkan kehadiran media sosial, bekerja dengan influencer boleh membuat semua perbezaan dan menarik pelanggan ke kedai anda.

Pengaruh mempunyai kehadiran internet yang tinggi dan ramai pengikut serta mendapat bayaran untuk mempromosikan produk dan perkhidmatan perniagaan lain di platform mereka sendiri. Hubungi beberapa pengaruh untuk melihat yang mana satu yang paling sesuai untuk anda dan jika mereka sesuai untuk keperluan pemasaran anda.

Pengaruh boleh menjadi rahmat kepada perniagaan anda jika anda mampu membelinya, jadi cuba gunakannya mengikut bajet anda sebagai strategi pemasaran.

wanita mengambil gambar makanan dan minuman kopi
Kredit Imej: Maha Heang 245789, Shutterstock

7. Galakkan Ulasan

Menggalakkan pelanggan untuk meninggalkan ulasan di tapak web anda, media sosial dan di mana-mana sahaja ialah cara terbaik untuk mengiklankan kedai kopi anda dan memaklumkan bahawa anda adalah tempat untuk minum kopi dan banyak lagi.

Anda juga mungkin meninggalkan insentif untuk orang ramai menggalakkan ulasan. Beberapa cadangan ialah kopi percuma, pastri percuma atau bahkan cawan kopi percuma dengan logo anda di atasnya, yang merupakan satu lagi bentuk iklan percuma. Ulasan ialah sesuatu yang diperlukan oleh setiap perniagaan untuk berjaya, jadi pastikan anda menggalakkan mereka.


8. Dari mulut ke mulut

Walaupun pada zaman media sosial, dengan semua orang menggunakan komputer atau telefon mereka hampir sepanjang hari, dari mulut ke mulut masih merupakan cara terbaik untuk mengiklankan kedai kopi anda. Dari mulut ke mulut bermakna orang di luar sana bercakap tentang kedai anda dan kopi serta makanan yang anda hidangkan. Galakkan pelanggan setia anda untuk memberitahu rakan, keluarga dan rakan sekerja mereka tentang kedai anda. Ini adalah bentuk pengiklanan percuma terbaik dan pujian kepada anda dan kedai kopi anda.

barista melakukan perkhidmatan pelanggan
Kredit Imej: RODNAE Productions, Pexels

pembahagi 4

Kesimpulan

Membuka kedai kopi adalah usaha yang menarik; jika anda suka kopi dan perniagaan, ia lebih mengujakan. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh berjaya dalam mana-mana perniagaan tanpa pengiklanan yang betul. Itulah sebabnya petua di atas akan berguna. Pengiklanan memerlukan usaha dan kesabaran, tetapi pada akhirnya, anda akan gembira kerana anda meluangkan masa untuk melakukannya, terutamanya apabila perniagaan anda dibanjiri pelanggan setia sehingga anda perlu mempertimbangkan untuk berkembang. Sekarang, bukankah itu mimpi yang menjadi kenyataan?


Kredit Imej Pilihan: Cameron Prin, Shutterstock

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *