8 Petua Untuk Menjadikan Espresso Lebih Baik – 2022

Jika anda pernah mencuba membancuh espresso anda sendiri di rumah, anda akan tahu bahawa ia bukanlah sesuatu yang mudah. Anda mungkin mempunyai espresso yang sempurna satu hari lagi tetapi air pinggan mangkuk kotor pada kali seterusnya anda mencuba. Jika anda sedang bergelut untuk meningkatkan kemahiran espresso anda, artikel ini adalah untuk anda!

Kami mempunyai hidangan sebenar di kedai dengan lapan petua berguna yang akan mengubah kopi anda daripada air berlumpur kepada sensasi rasa yang sebenar. Sebaik sahaja anda menguasai langkah ini, anda akan menarik perhatian rakan dan keluarga dengan kepakaran membancuh kopi anda.

Jangan berlengah lagi dan teruskan langkah yang paling penting, memilih jenis kopi yang betul!

1. Pilih Espresso Roast

Perkara pertama yang perlu dipertimbangkan semasa membancuh espresso ialah adakah anda menggunakan biji kopi yang sesuai? Untuk memanfaatkan sepenuhnya alat pembuat kopi anda, anda benar-benar ingin memilih kacang yang dipanggang dengan mengambil kira pembuatan kopi espreso. Sesetengah jenama kopi menjual biji yang disenaraikan sebagai ‘espresso roast’ jadi ini adalah tempat yang bagus untuk bermula jika anda tidak pasti yang mana untuk anda.

Jika tiada pilihan ‘espresso roast’ maka pilihlah kacang panggang sederhana hingga gelap daripada panggang yang lebih ringan. Semakin lama proses pemanggangan, semakin banyak minyak kopi telah dikeluarkan dari biji sehingga ini menyumbang kepada krim yang lebih tebal. Panggang yang lebih gelap lebih kaya dengan perisa nota tunggal yang menyerlah apabila anda menggunakan pembuat espreso untuk membancuhnya.

2. Beli Biji Kopi Yang Baru Dipanggang

Pertimbangan penting seterusnya ialah, pilih kacang segar yang boleh anda temui. Masa terbaik untuk menikmati kopi adalah sekitar 7-10 hari selepas tarikh panggang. Selepas 1-2 bulan, anda akan melihat penurunan ketara dalam aroma dan perisa yang anda perolehi daripada kacang anda. Menjelang 6 bulan, kacang akan mula mengeluarkan rasa hambar, basi dan melepasi tahap terbaiknya.

Sebaik-baiknya, beli kacang yang baru dipanggang daripada pemanggang kopi tempatan. Kosnya akan lebih tinggi sedikit daripada kopi kedai runcit tetapi harganya sangat berbaloi untuk rasa yang anda dapat semula. Selain itu, anda membantu menyokong perniagaan tempatan dan menggalakkan kopi berkualiti lebih baik di kawasan tempatan anda!

3. Laraskan Saiz Kisar Anda

Membuat espresso untuk menyaingi barista adalah kemahiran yang rumit untuk dikuasai. Pengisaran biji kopi anda tidak terkecuali daripada peraturan ini. Kopi espresso dibancuh di bawah tekanan tinggi dan dalam tempoh yang singkat jadi anda perlu memaksimumkan luas permukaan kopi untuk membolehkan rasa meresap ke dalam air.

Ini bermakna anda perlu mengisar kacang tersebut hingga menjadi serbuk yang cukup halus. Isunya ialah, pengisaran yang terlalu halus akan menambahkan terlalu banyak rintangan kepada proses pembuatan bir dan meninggalkan pukulan yang tebal dan pahit. Anda mahukan saiz kisar yang betul untuk espressoyang merupakan kisar sederhana halus, iaitu sekitar konsistensi garam meja.

Sapuan di sini ialah, anda tidak boleh hanya memilih satu tetapan pengisaran dan berpegang pada ini selama-lamanya. Anda perlu melaraskan kisar jika anda bertukar kepada biji kopi yang berbeza atau kadang-kadang hanya kumpulan biji yang berbeza. Ia adalah permainan percubaan dan kesilapan dan ia benar-benar memerlukan latihan untuk menjadikannya sempurna.

8 Petua Untuk Membuat Espresso Lebih Baik

4. Air Yang Ditapis

Perkara yang sering diabaikan apabila membancuh kopi yang lazat adalah satu-satunya bahan penting yang lain. Iaitu, air! Panjang dan pendeknya, air yang rasa tidak enak akan menghasilkan kopi yang tidak enak. Mineral berkapur dan kekotoran lain mempengaruhi cara air menyerap aroma kopi dan meninggalkan rasa pahit di dalam mulut anda.

Elakkan masalah ini dengan menapis air yang anda bercadang untuk menggunakan untuk membancuh kopi. Anda boleh melakukan ini dengan menggunakan jag penapis untuk menambah air atau dengan memasang penapis pada salur masuk air mesin kopi anda.

5. Tekanan Penting (dan begitu juga dengan Portafilter Bakul!)

Adakah mesin anda sehingga tercalar? Untuk membancuh ‘espresso sejati’ anda benar-benar memerlukan mesin yang boleh mencipta sekurang-kurangnya 9 bar tekanan. Tekanan yang dihasilkan oleh mesin adalah penting untuk pengekstrakan rasa yang optimum tetapi ini bukan satu-satunya faktor yang perlu dipertimbangkan. Bakul penapis juga penting.

Bakul portafilter sama ada bertekanan atau tidak bertekanan. Walaupun bertekanan mungkin kedengaran bagus di permukaan, mereka sebenarnya bukan yang terbaik untuk membancuh espresso. Mereka mencipta krema dengan memaksa kopi melalui lubang kecil manakala bakul tidak bertekanan mencipta persekitaran yang bertekanan. Bakul tidak bertekanan mewujudkan persekitaran ini disebabkan oleh peringkat tamping di mana anda menekan kopi di tempatnya. Ini memberikan rintangan kepada aliran air dan anda mendapat pengemulsi keseluruhan lemak daripada biji kopi, menghasilkan krim yang tebal dan lazat.

Untuk hasil terbaik, gunakan bakul penapis tanpa tekanan dan tampal kopi itu dengan baik!

6. Pra-Infusi Tekanan Rendah

Ini adalah petua yang berfungsi dengan baik hanya jika anda mempunyai mesin espresso yang disediakan untuknya. Pra-infusi tekanan rendah ialah proses di mana anda merendam serbuk kopi secara perlahan-lahan pada tekanan rendah, secara beransur-ansur meningkatkan ini ke puncak, tekanan tinggi yang diperlukan untuk pengekstrakan espreso.

Ideanya ialah air diserap ke seluruh bahagian dan ini membasahi permukaannya supaya menghalang penyaluran air semasa anda membancuh espreso. Ia sama seperti membenarkan serbuk kopi “mekar” dalam kaedah membancuh yang lain.

Ini membantu mengelak daripada membancuh kopi dengan campuran bahagian bawah dan lebihan perahan supaya anda mendapat espresso yang seimbang dengan cantik. Anda hanya boleh melakukan ini jika anda mempunyai mesin kopi yang boleh anda laraskan tekanan atau yang mempunyai program pra-infusi terbina dalam.

7. Periksa Suhu Air

Kopi mempunyai suhu minuman yang optimum. Jika air terlalu sejuk maka kopi akan terasa nipis dan kurang perahan. Jika terlalu panas maka anda akan mendapat secawan joe yang hangus dan pahit.

Air hendaklah 195-205F (90-96C) untuk kopi yang dibancuh dengan sempurna. Jika kopi anda terasa secara konsisten, anda patut menyemak suhu mesin anda untuk memastikan ia berada dalam julat ideal ini.

8. Cuba, Cuba, dan Cuba Lagi

Petua terakhir untuk membuat espresso yang lebih baik adalah amalan yang sempurna. Pembuatan bir espresso ialah gabungan seni dan sains dan anda perlu menguasai kedua-dua aspek ini untuk mendapatkan rasa java yang hebat secara konsisten. Anda perlu memahami semua parameter penting serta membangunkan teknik yang membolehkan bancuhan kopi anda menjadi saluran kreatif yang unik untuk anda.

Jika pada mulanya, anda tidak berjaya, jangan putus harapan. Teruskan berlatih dan anda akan sampai pada akhirnya. Pembuatan espresso yang hebat tidak berlaku dalam sekelip mata tetapi berita baiknya ialah, anda boleh terus mencuba sehingga anda mendapatnya dengan betul.

Fikiran Akhir

Saya harap petua ini telah terbukti membantu dalam menunjukkan kepada anda banyak cara anda boleh melaraskan teknik membancuh anda untuk menghasilkan secawan espreso yang sempurna. Tekstur yang kaya, sirap dan krim krim tebal adalah ganjaran anda kerana melaburkan masa dan usaha. Tetapi jangan lupa anda memerlukan mesin espresso yang baik, sebagai permulaan. Semoga berjaya dalam perjalanan membuat kopi anda dan saya ucapkan selamat menikmati pengalaman membancuh.

Sila ambil perhatian siaran ini adalah tajaan oleh Kopi Di Atas Purata.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *