9 Syarikat Kopi Didorong Misi – Ulasan Kopi

Laporan bulanan kami agak seperti beg ambil kopi — kami tidak pernah tahu jenis penyerahan yang akan kami terima, tetapi kami sentiasa mendapat beberapa kejutan yang mengarahkan tema yang diberikan pada bulan itu ke arah tertentu. Dan itulah hakikatnya dengan laporan kami: untuk mengemukakan soalan dan melihat jawapan yang berpotensi muncul. Hasil akhirnya tidak pernah menyeluruh, tetapi ia sentiasa menarik dan menarik.

Bulan ini, kami ingin tahu tentang pemanggang yang kopinya tidak pernah kami bekam sebelum ini, yang mana terdapat banyak kopi. Oleh itu, adalah menarik untuk melihat penyerahan yang diterima — kopi daripada pemanggang veteran kepada pemula, menjangkau AS, Kanada dan Taiwan — dan untuk memperkenalkan kerja pemanggang yang sama sekali baru kepada Ulasan Kopi kepada pembaca kami.

Kami menyemak sembilan kopi di sini, dalam julat skor dari 92-94, dan tema yang muncul dalam bekam kami termasuk kesengajaan, ketelusan, misi dan, sudah tentu, kualiti. Satu lagi tema yang jelas ialah kesemua sembilan kopi menampilkan asal-usul klasik. Empat dari Kenya, tiga dari Ethiopia, satu dari Colombia dan satu dari Costa Rica. Daripada jumlah ini, semua kecuali satu telah diproses dengan kaedah tradisional, dibasuh, madu atau semulajadi, tanpa eksperimen pemprosesan tambahan yang membezakan peratusan kopi yang semakin meningkat yang kami semak: anaerobik (difermentasi dalam persekitaran bebas oksigen); ditapai dengan penambahan yis wain atau bakteria asid laktik; atau diproses dengan pelbagai buah-buahan yang ditambah ke dalam tangki penapaian.

Kami telah memikirkan secara dalaman mengapa pemanggang yang baru dalam penerbitan kami menyerahkan lebih banyak kopi tradisional daripada rangkaian gaya yang lebih luas yang kami nilai secara rutin untuk semakan. Adakah kerana pengirim berfikir secara konservatif, iaitu, mahu menghantar kopi “klasik” yang mempunyai sejarah panjang untuk berprestasi baik di meja bekam kami? Atau adakah kerana pemanggang ini sendiri dan pelanggan mereka mempunyai pertalian dengan profil cawan klasik? Kami tidak begitu pasti, tetapi apa yang naik ke puncak bulan ini ialah lapan kopi yang agak tradisional dari segi asal dan pemprosesan, bersama-sama dengan satu kopi yang diproses secara eksperimen yang ditapai dengan markisa.

Kami menemu bual sembilan pemanggang untuk mengetahui lebih lanjut tentang kopi mereka dan falsafah syarikat mereka.

Wanita Yang Bermaksud Perniagaan

Semua pemanggang yang kopinya kami semak bulan ini bercakap tentang syarikat mereka sebagai didorong oleh misi, sama ada nilai teras mereka sejajar dengan memperkasakan petani, ketelusan dalam rantaian bekalan atau prinsip perkhidmatan pelanggan. Tetapi kami amat berbesar hati apabila mendapati bahawa beberapa syarikat adalah milik wanita dan/atau menampilkan wanita dalam peranan kepimpinan. Kedua-dua Swelter dan Sightseer adalah perniagaan milik wanita yang mengambil kira alasan mereka lebih jauh: Mereka secara eksklusif mendapatkan kopi daripada pengeluar wanita.

Stephanie Welter-Krause Kopi Swelter (faham?) telah diasaskan di El Cerrito, California pada 2020 dengan misi untuk menyokong pengeluar kopi wanita dan membina perniagaan yang mampan. Dia juga komited untuk mengurangkan tapak pelupusan sampah, jadi dia menawarkan Kelab Kopi Sifar Sisa, yang membolehkan pelanggan menerima penghantaran bulanan yang boleh mereka pindahkan ke bekas tertutup vakum Airscape (atau bekas lain yang telah mereka miliki), jadi pelanggan boleh mempunyai bekalan kopi segar siap sedia tanpa sisa pembungkusan.

Kopi Bersiar-siar ialah syarikat milik aneh yang juga bekerja secara eksklusif dengan kopi yang diusahakan oleh wanita. Diasaskan di Austin, Texas pada tahun 2021 oleh Sara Gibson dan Kimberly Zash, Sightseer dilancarkan dengan tujuan menjadikan industri kopi lebih representatif. Gibson berkata, “Walaupun wanita biasanya membentuk kira-kira 70% daripada tenaga buruh manual di ladang kopi, mereka sering tidak dapat membuat keputusan dan pemilikan. Dengan mendapatkan sumber secara eksklusif daripada wanita, kami berharap dapat melakukan bahagian kami untuk mula mengubahnya. Apabila wanita mempunyai lebih kuasa kewangan, lebih banyak sumber cenderung untuk dilaburkan kembali ke dalam inisiatif sosial dan alam sekitar, yang membawa kepada hasil yang lebih baik untuk keluarga dan masyarakat.”

Sightseer Coffee ialah perniagaan aneh milik wanita yang berpangkalan di Austin, Texas. Ihsan Sightseer.

Hebatnya, kedua-dua pemanggang menyerahkan kopi yang sama, tetapi dengan profil panggang yang sangat berbeza, membolehkan kami merasai julat hijau ini. Ia adalah Ethiopia yang telah dibasuh dari Yirgacheffe yang dihasilkan oleh saudara perempuan Hirut (Beti) dan Mahder Birhanu, diproses di stesen basuh mereka, Dumerso, dan diimport oleh Catalyst Trade.

versi Swelter, Ethiopia Sisters Birhanu (93)menunjukkan nota biji koko, bergamot, plum merah, melati dan cedar. Profil Sightseer, dipanggil Negara Kelawar Dark Roast Ethiopia dan dinilai pada 92, bukanlah panggang gelap dalam erti kata Starbucks, tetapi lebih kepada cawan sederhana gelap yang menekankan coklat segar, honeysuckle, kesemak kering, kacang badam dan oak segar.

Dua Veteran di Padang

Walaupun kebanyakan penyerahan yang kami terima untuk laporan bulan ini adalah daripada pemanggang yang lebih baru, dua datang daripada perniagaan yang mantap. Namun begitu, misi kekal sebagai garisan naratif.

David Blanchard, pengasas Richmond, Virginia Kopi Blanchardberkata, “Kami percaya kopi harus mudah diakses dan mudah didekati oleh sesiapa sahaja yang ingin menikmati secawan yang hebat, jadi kami bekerja keras untuk membuang kepura-puraan daripada pengalaman dan menumpukan pada sumber kopi yang hebat, boleh dikesan, mampan, memanggangnya dengan teliti dan bertemu pelanggan kami di mana mereka berada.” Kami merangkul klasik Blanchard Kenya Karinundu AB (93) dan ditarik masuk oleh strukturnya yang kompleks, kaya dengan pahit manis dengan nota biji koko, beri merah dan bunga-bungaan yang enak.

Blanchard’s Coffee yang berpangkalan di Richmond, Virginia menawarkan Karindundu Kenya yang kami nilaikan pada 93. Ihsan Blanchard’s.

Burlington, Vermont Kopi Terangyang bermula sebagai operasi borong sebelum menambah beberapa kafe, lebih suka mendapatkan kopi dari ladang kecil dan komuniti petani. Ian Bailey dari Vivid berkata, “Kami mengutamakan kecemerlangan dan kualiti di samping amalan pembelian yang saksama. Ini bermakna kami bekerjasama dengan pengeluar kopi yang sama tahun demi tahun; kami adalah sumber pendapatan yang boleh diramalkan untuk pengeluar. Kami sering bekerjasama secara langsung dengan pengeluar dan pengeksport untuk memastikan harga berpatutan dibayar kepada petani. Kami bersyukur kerana dapat bekerjasama dengan petani yang komited terhadap standard pengeluaran dan pemprosesan yang cemerlang, sebilangan kecil daripada mereka telah ditempatkan dalam pertandingan Piala Kecemerlangan negara mereka.”

Kafe Vivid Coffee di Burlington, Vermont. Dengan hormat dari Vivid.

Vivid’s Kenya Gichithaini AA (92) ialah cawan yang dalam dan bersandar sedap dengan nota utama teh hitam, coklat gelap, kismis emas, cendana dan lily harimau.

Dua Pemanggang Muncul dari Taiwan

Lebih daripada satu perempat daripada semua kopi yang kami terima untuk semakan kendiri setiap tahun dipanggang di Taiwan, sebuah negara dengan budaya kopi dan kafe yang berkembang dengan baik yang nampaknya, dari sudut pandangan kami, menjadi canggih dari segi amalan penyumberan yang menggalakkan inovasi. Banyak kopi yang diproses secara eksperimen yang kami semak datang kepada kami terlebih dahulu melalui pemanggang Taiwan, menunjukkan bahawa rantau ini mungkin sesuatu yang menarik untuk trend dalam industri.

Rehatkan Pembakar Kopiberpangkalan di New Taipei City, menghantar yang indah Madu Kismis Canet Costa Rica (93)cawan manis yang diproses madu berbunga dengan nota gooseberry, sage, magnolia, coklat pembakar dan kacang pain.

Wang Tzu Chi dari Rest Coffee Roasters di Taiwan. Ihsan Rest.

Pemilik bersama Wang Tzu Chi, yang mengasaskan syarikat itu bersama suaminya, Hare, berkata, “Dengan ‘berehat’ sebagai titik permulaan jenama, kami berharap orang moden dapat berhenti seketika di tengah-tengah tekanan dan minuman harian. secawan kopi segar dari pelbagai negara, rasainya dengan hati mereka sendiri, rasainya dengan citarasa mereka sendiri, dan biarkan badan dan minda mereka berehat seketika.”

Terletak di Daerah Xitun di Taichung, AKAK Kopi agak bertentangan dengan trend panggang ringan, lebih suka, seperti yang dikatakan Tony Chuang, “untuk memanggang kopi dengan lancar untuk rasa telus, cuba melembutkan keasidan setiap kopi dan mengimbanginya dengan kemanisan dalam profil panggang.” Chuang memihak kepada orang Kenya untuk pelbagai ekspresi aromatik dan rasa mereka, dan miliknya Kenya AA (93) termasuk dalam laporan bulan ini ialah satu contoh dengan keasidannya yang meriah, seimbang, rasa manis yang kaya dan rasa mulut yang licin satin.

Tiga Orang Baru dalam Misi

Genesis daripada Kopi Bassline semangat terletak di luar industri kopi — dalam muzik, di mana jurutera audio-video Brad Katz mendapati dirinya diketepikan semasa penutupan Covid. Katz mempunyai minat peribadi dalam memanggang kopi, jadi dia menjadi kreatif dan memutuskan untuk menjadikan hobinya sebagai perniagaan pada tahun 2021. Slogan Bassline ialah, “panggang untuk setiap irama.”

Pemanggang utama Tim Carter berkata, “Pada masa ini kami menawarkan pelbagai jenis kopi, baik dari segi kawasan dan peringkat panggang. kami Haba Asli Ethiopia (93) telah menjadi salah satu tawaran kegemaran kami, setakat ini. Kami menyukai alam semula jadi yang bagus dengan buah-buahan yang bersih dan banyak funk! Kacang ini mempunyai begitu banyak tawaran yang kami rasa ia bersinar seperti panggang ringan. Kami tahu Bassline terdengar seperti kami menumpukan pada tahap terendah, tetapi kami juga menyerlahkan trebel itu!” Kami menilai kopi ini, yang diimport oleh Royal, pada 93, menggunakan cawan tat manis yang dipacu beri.

Pembakar Kopi ILSEdi Kanaan Utara, Connecticut, menawarkan a Kenya Ichuga AA (93) dengan nota klasik currant hitam, narcissus, toffee, cedar dan kulit limau gedang merah jambu. Pemilik dan pengasas bersama Rebecca Grossman berkata, “Kami menggambarkan diri kami sebagai syarikat yang dipacu oleh bahan, kerana kami merasakan bahawa bermula dengan produk mentah terbaik adalah salah satu perkara paling penting yang boleh kami lakukan. Kami menikmati memanggang dan menghidangkan kopi dengan rasa asal yang berbeza, serta kopi yang mempunyai kejelasan rasa dan kerumitan yang kuat. Kami bekerja dengan banyak pengeluar yang sama setiap tahun dan sangat menghargai hubungan kami sepanjang rantaian bekalan. Matlamat kami adalah untuk bekerja dengan niat yang terbaik sepanjang keseluruhan proses penyumberan, pemanggangan dan penyajian.”

Memeriksa kopi baru sahaja dipanggang di ILSE Coffee. Ihsan ILSE.

Pemanggang Marahberpangkalan di Toronto, Kanada, menghantar a Colombia Jardines del Eden Pink Bourbon Wine Yis Honeyyang, pada 94, mewakili kopi dengan skor tertinggi yang kami semak di sini, serta senarai paling eksperimen — pulpa markisa telah ditambahkan ke dalam tangki semasa penapaian. Dan buah tat manis ini hadir dengan jelas dalam cawan, memancarkan keseluruhan profil ke arah tropika.

Pemilik bersama Mal dan Donna dari The Angry Roaster Toronto. Dengan hormat dari The Angry Roaster.

Pemilik Donna dan Mal berkata, “Misi kami adalah untuk merapatkan jurang antara peminum kopi setiap hari dan orang ramai istimewa sambil turut membawa kesedaran tentang isu yang dihadapi penanam kopi di dunia. Sama ada alam sekitar atau sosio-politik, dengan setiap kopi kami cuba membawa cerita baru, dan, apabila kami boleh, menyumbang kepadanya dengan sebahagian daripada keuntungan kami. Dan dengan itu, kami memilih pelbagai jenis kopi dengan harapan ia bercakap kepada kedua-dua hujung spektrum, yang baharu kepada kopi istimewa dan palet yang lebih halus.”

Dan ada apa dengan nama syarikat? Menurut laman web Angry Roaster, “Ringkasnya, apabila anda melihat keadaan dunia hari ini, Jika anda tidak marah, anda tidak terjaga.”

Kami menghargai peluang untuk menemui pemanggang baharu kepada kami ini, dan kami tidak sabar untuk melihat lebih banyak kopi daripada mereka pada masa hadapan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *