Adakah Espresso dan Biji Kopi Sama?

Apabila membeli kopi anda, anda mungkin melihat label untuk biji espreso. Istilah ini hanya merujuk kepada cara anda membancuh kopi dan tiada kaitan dengan kacang atau proses pemanggangan. Ketahui perbezaan antara espresso dan kopi untuk meneroka pilihan perisa anda yang berbeza.

Apa Itu Espresso?

Apa Itu Espresso

Jika anda mahukan kopi berperisa penuh, anda mungkin menyukai espresso pekat. Memaksa air panas dan bertekanan melalui biji kopi yang dikisar halus menghasilkan rasa yang kaya. Rasa kopi yang diperkuat menawarkan profil yang sedikit manis, pahit, bakar atau berasid dengan tekstur yang lebih tebal dan berkrim, bergantung pada panggang kopi.

Anda boleh menikmati espresso sendiri atau dalam banyak minuman, seperti Americano atau cappuccino yang digemari ramai.

Perbezaan antara Biji Kopi dan Biji Espresso

Menggunakan teknik membancuh yang berbeza membolehkan anda mencipta pilihan kopi atau minuman espresso yang anda inginkan:

  • mengisar: Membuat espresso memerlukan tanah yang halus dan padat kerana air bersentuhan dengannya dalam masa yang lebih singkat.
  • Pembuatan bir: Mencipta minuman espresso memerlukan tekanan tinggi untuk proses pengekstrakan untuk menjalankan keajaibannya dalam mesin espresso atau AeroPress. Secawan kopi biasa boleh dibancuh dalam percolator, akhbar Perancis, titisan, atau kaedah lain.
  • rasa: Pembuatan espresso menghasilkan rasa yang mantap atau lebih kaya dengan kemasan yang lengkap dan lengkap.

Soalan Lazim Mengenai Expresso Beans vs. Coffee Beans

Ketahui lebih lanjut tentang espresso berbanding kopi dengan soalan dan jawapan biasa ini:

  • Adakah kopi espresso? Ya, biji espresso ialah biji kopi dan labelnya merujuk kepada cara membancuhnya untuk minuman.
  • Adakah espresso mempunyai lebih banyak kafein? Secawan purata espresso mengandungi kafein kurang sedikit daripada secawan kopi yang dibancuh titisan.
  • Apakah perbezaan antara espresso dan panggang gelap? Espresso merujuk kepada kaedah perahan atau pembuatan kopi. Panggang gelap menggambarkan kacang panggang untuk masa yang lama pada suhu tinggi.
  • Bolehkah saya menggunakan biji kopi untuk membuat espresso? Sudah tentu, terutamanya kerana mereka adalah satu dan sama.

Hubungi Joe’s Garage Coffee

Percayai Joe’s Garage Coffee sebagai kedai sehenti anda untuk membangunkan dan mengeluarkan kopi jenama anda. Kami pakar dalam perniagaan kopi label peribadi. Manfaatkan perkhidmatan Panggang Tol, Panggang-untuk-Pesanan dan Pembungkusan Bersama yang kami tawarkan.

Untuk bermula, hubungi kami hari ini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *