Adakah kopi tanpa kafein mengandungi kafein di dalamnya?

Ini adalah salah satu soalan kopi yang paling banyak ditanya di web:

Adakah kopi tanpa kafein mengandungi kafein di dalamnya?

Nah, secawan kopi tanpa kafein dengan saiz yang sama mempunyai paras kafein antara 2mg dan 15mg kafein bergantung pada proses penyahkafein, kaedah membancuh, varieti kopi dan tahap pemanggangan kopi.

Sebagai perbandingan, kopi berkafein biasa mengandungi antara 120mg dan 180mg kafein.

Jadi, pada dasarnya, kafein dalam secawan kopi tanpa kafein boleh diabaikan.

Bagaimanapun, pembolehubah yang paling mempengaruhi tahap kafein ialah proses penyahkafein yang digunakan untuk menyahkafein biji kopi.

Mari analisa tahap kafein bagi tiga proses penyahkafein utama seperti berikut:

1) Proses Kopi Dekaf Metilena Klorida

2) Proses Kopi Tanpa Kafe “Air Berkilauan” CO2

3) Proses Kopi Dekaf Air Swiss

Mengikut urutan kafein terendah hingga tahap kafein tertinggi, paras kafein dalam proses penyahkafein ini adalah seperti berikut:

The Proses Dekaf Air Switzerland diperakui 99.9% bebas kafein dan hanya menggunakan air (tiada bahan kimia) untuk menyahkafein kacang.

The Proses Dekaf CO2 kandungan kafein tidak jelas – kami tidak dapat mencari maklumat tentang jumlah kafein dalam kopi tanpa kafein Proses CO2. Selalunya dipanggil proses “air berkilauan”, ia menggunakan CO2 untuk mengeluarkan kafein daripada biji kopi hijau dan bukannya pelarut kimia. Tetapi, kami tidak dapat memastikan tahap kafein proses CO2 biasanya.

The Proses Dekaf Metilena Klorida dinyahkafein ke tahap bebas kafein 96-97% dan merupakan satu proses di mana pelarut kimia yang dipanggil Methylene Chloride digunakan untuk mengeluarkan kafein daripada biji kopi, jadi boleh mengandungi tahap kafein sebanyak 2-3%.

Methylene Chloride adalah kaedah penyahkafein yang paling popular di dunia. Jika tidak ada menyebut tentang proses penyahkafein pada sebungkus kopi atau kopi segera, maka adalah selamat untuk mengandaikan bahawa Methylene Chloride telah digunakan untuk menyahkafein kacang.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *