Adakah Kopi Tanpa Kafein Rasanya Berbeza Dengan Kopi Biasa?

Terdapat kepercayaan umum bahawa, hanya kerana kopi tanpa kafein tanpa kafein, rasanya juga berbeza dengan kopi biasa.

Jadi, adakah ia benar? Adakah kopi tanpa kafein benar-benar rasa berbeza dengan kopi biasa?

Jawapannya bergantung pada kopi tanpa kafein yang anda minum! Tidak dinafikan terdapat kopi tanpa kafein yang sangat buruk dan terdapat kopi tanpa kafein yang hebat di luar sana, tetapi anda perlu memberi perhatian kepada kopi tanpa kafein yang anda minum.

Jadi mengapa rasa kopi tanpa kafein yang buruk?

Nah, ini berpunca daripada fakta bahawa kopi tanpa kafein secara tradisional dihasilkan dengan menggunakan pelarut kimia dan hasilnya adalah kopi yang lemah, hambar atau pahit.

Akibatnya, kopi tanpa kafein telah dikomoditi menjadi “produk” kopi berkualiti rendah.

Pada masa yang sama, proses penyahkafein adalah mahal dan oleh itu, untuk memastikan harga turun, kopi berkualiti rendah (selalunya kopi lama dari tanaman terdahulu) sering digunakan.

Hasilnya: jika anda memasukkan kopi yang tidak baik, anda akan mendapat kopi yang tidak baik.

Tetapi, kenapa kopi tanpa kafein yang hebat rasanya sama dengan kopi biasa?

Sebenarnya terdapat banyak kopi tanpa kafein berkualiti tinggi yang tersedia dengan rasa yang sama atau lebih baik daripada kopi biasa.

Ini kerana pemanggang semakin memilih untuk memanggang kopi yang berkualiti hebat, selalunya asal tunggal, kopi tanpa kafein menggunakan proses seperti Proses CO2 dan Proses Penyahkafein Swiss Water.

Kopi tanpa kafein juga perlu dipanggang dengan lebih halus dan lebih berhati-hati dan ia bergantung pada pengalaman pemanggang untuk memanggang kopi tanpa kafein berkualiti hebat.

Jadi, cara terbaik ialah memilih pemanggang kopi bereputasi yang menggunakan biji kopi tanpa kafein berkualiti tinggi dan lakukan ujian rasa tulen dan lihat sendiri.

Jadi, bagaimanakah kita harus membancuh kopi tanpa kafein untuk menjadikannya sebaik kopi biasa?

Kami mempunyai petua penting untuk membancuh kopi tanpa kafein: gunakan lebih banyak kopi. betul tu. Hidangan kopi tanpa kafein hendaklah antara 10-20 peratus lebih banyak daripada kopi berkafein biasa.

Proses penyahkafein adalah satu keajaiban sains, tetapi ia menghilangkan sedikit keberanian atau kekuatan pada kopi, jadi adalah disyorkan untuk menggunakan lebih sedikit kopi tanpa kafein semasa membancuh secawan kopi anda untuk menjadikannya “kuat” seperti kopi biasa anda .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *