Adakah Lebih Murah Membeli Biji Kopi Atau Dikisar? • Kisar Kacang

Dengan kenaikan harga kopi, ramai pembeli yang berjimat cermat sedang mencari cara untuk meningkatkan lagi belanjawan mingguan mereka. Malangnya, kopi adalah satu kemewahan yang sering mengambil tempat duduk belakang apabila cuba mengurangkan perbelanjaan.

Walau bagaimanapun, anda tidak perlu membuang kopi sepenuhnya, dan anda boleh menjimatkan jumlah yang besar hanya dengan memilih kopi pra-kisar daripada membeli biji keseluruhan.

Dalam catatan blog ini, saya mendalami sedikit tentang sebab-sebabnya. Jadi Jika anda ingin tahu sebab pra-tanah adalah pilihan yang mesra bajet, teruskan membaca. Jawapannya mungkin mengejutkan anda.

Adakah Biji Kopi Lebih Murah Daripada Kopi Dikisar?

Jawapan ringkasnya ialah tidak. Biji kopi keseluruhan biasanya tidak akan lebih murah daripada kopi tanah dalam kebanyakan kes. Jadi fikirkan semula jika anda percaya dengan mengisar kopi anda sendiri di rumah anda akan menjimatkan beberapa dolar; malangnya, itu tidak berlaku.

Apabila anda meninjau pasar raya tempatan anda, anda mungkin perasan bahawa harga kopi pra-kisar cenderung lebih murah sedikit daripada biji keseluruhan; dan ada sebab disebaliknya.

Tetapi, jangan lupa, biji kopi keseluruhan sentiasa menjadi pilihan yang lebih baik dari segi kesegaran dan mempunyai kawalan sepenuhnya ke atas kisar anda. Tetapi apabila dorongan datang untuk menolak, berpuas hati dengan kopi pra-kisar yang baik yang telah dibakar baru-baru ini adalah alternatif yang bagus apabila wang semakin sempit.

Mengapa Kopi Kacang Penuh Lebih Mahal?

Mengapa Kopi Kacang Penuh Lebih Mahal

Jadi mengapa biji kopi keseluruhan lebih mahal? Pengilang tidak menggunakan sebarang sumber tambahan untuk mengisar kacang, jadi berapakah angkanya?

Kos biji kopi penuh lebih mahal kerana secara ringkasnya, ia adalah kopi yang lebih baik.

Memandangkan kopi pra-kisar sudah dikisar, mudah bagi pengeluar untuk mencampurkan biji kopi gred rendah dan kopi lain yang tidak melepasi kawalan kualiti yang ditetapkan untuk biji keseluruhan.

Biji kopi keseluruhan biasanya diperoleh daripada tanaman unggul kerana mustahil untuk menyembunyikan sebarang kecacatan dalam beg kopi biji keseluruhan.

Dan kebanyakan peminat kopi tahu cara melihat biji kopi yang berkualiti, jadi sukar untuk menyembunyikan biji kopi yang sudah basi.

Mendapatkan kopi panggang dan dihantar keluar secepat mungkin adalah keutamaan dengan biji kopi keseluruhan. Terdapat tetingkap kesegaran kira-kira dua hingga mungkin tiga minggu untuk keseluruhan kopi biji dapat dinikmati pada kemuncaknya.

Memindahkan kopi dan menghantarnya keluar secepat ini cenderung untuk meningkatkan harga kopi, yang perlu diserahkan kepada pelanggan.

Ingat, semua sebatian perisa dan minyak masih terkunci di dalam keseluruhan kacang dan hanya dilepaskan sekali dikisar – ia seperti pembungkusan kedap udara alam semula jadi. Dan mengisar terus sebelum setiap minuman hampir dijamin secawan yang lazat.

Mengapa Kopi Pra-Ground Lebih Murah?

Mengapa Kopi Pra-Ground Lebih Murah

Sebagai perbandingan, kopi pra-kisar telah dibuang lapisan pelindungnya, dan apabila kopi itu sampai kepada anda, ia telah kehilangan hampir semua sebatian rasa dan aromatiknya.

Pasti, anda mungkin bertuah dan mengambil beg yang baru dihantar ke kedai terus dari pemanggang, tetapi biasanya kebanyakan beg dan tin pra-dikisar telah diletakkan di atas rak selama berbulan-bulan.

Tidak kira jenis pembuat kopi yang anda gunakan, rasa kopi dan rasa keseluruhannya akan menjadi sangat teruk.

Juga, perlu dinyatakan bahawa apabila anda membeli pra-dikisar, anda meletakkan banyak kepercayaan kepada syarikat bahawa mereka sebenarnya menambah 100% kopi yang mereka iklankan pada pembungkusan.

Seperti yang saya nyatakan, menyembunyikan kopi inferior di dalam beg serbuk adalah sangat mudah. Selain itu, terdapat juga cerita tentang lipas dan pepijat di gudang yang dikisar dengan kopi. Yuk!

…Dan anda fikir saya bergurau.

Pepijat dan serangga lain, sebenarnya, sangat biasa FDA telah menetapkan tahap yang dibenarkan “kotoran serangga dan serangga” yang dibenarkan berada di dalam kopi.

Mengikut laman web FDAtidak lebih daripada 10% daripada jumlah kopi boleh diserang serangga atau rosak oleh serangga.

lipas dalam kopi

Jelas sekali, itu akan menjadi satu lagi titik ke arah membeli kopi biji keseluruhan.

Anda tidak boleh menyembunyikan pepijat di dalam beg kopi biji penuh, tetapi sangat mudah untuk satu atau dua lipas jatuh ke dalam pengisar komersial dan berakhir di dalam beg pra-dikisar.

Kesimpulan

Jika anda telah bertahan hingga ke penghujungnya, anda sepatutnya mempunyai idea yang lebih baik mengapa kopi pra-kisar lebih murah daripada membeli kopi biji keseluruhan.

Jika anda masih menggaru kepala, berikut adalah ringkasan ringkas.

Secara umum, biji kopi keseluruhan cenderung berkualiti lebih baik daripada pra-dikisar, dan jika anda mahukan kualiti, rasa dan aroma yang luar biasa, maka kopi biji keseluruhan pastinya adalah cara yang sesuai.

Sekarang ini tidak bermakna bahawa semua kopi pra-dikisar sememangnya mempunyai kecacatan, dan anda boleh mencari pembakar roti kelompok kecil tempatan yang menjual biji kopi pra-kisar dengan rasa yang hebat pada harga yang berpatutan.

Jadi, saya ingin menjelaskan dengan jelas bahawa saya tidak memburukkan semua pra-kisar dengan berus yang sama.

Walau bagaimanapun, hakikatnya ialah kopi dikisar pasar raya gred komersial dalam beg dan tin tidak akan menjadi kualiti terbaik. Tetapi, jika anda mempunyai bajet yang ketat, membeli pra-kisar akan sentiasa menjadi pilihan yang lebih baik daripada memilih kopi segera.

Tetapi apabila boleh, capai keseluruhan biji dan laburkan dalam pengisar burr yang baik dan kisar sejurus sebelum menggunakan pembuat kopi anda. Diri masa depan anda akan berterima kasih.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *