Adakah Membuat Kopi Perubahan Kimia? Ilmu Dijelaskan!

kopi dibancuh menggunakan chemex

Anda mungkin mendidih air untuk kopi setiap hari, tetapi adakah anda pernah berfikir tentang sains di sebalik minuman itu? Mengubah air dan serbuk kopi menjadi minuman berperisa mungkin kelihatan seperti sihir—terutama apabila proses pembuatan bir yang sedikit berbeza membawa kepada perisa yang berbeza secara drastik.

Jika ia kelihatan seperti sesuatu di luar kelas sains, anda mungkin memikirkan semula tindak balas fizikal dan kimia yang anda pelajari di sekolah dan tertanya-tanya yang mana itu. Sebenarnya membancuh kopi adalah perubahan fizikal, bukan kimia. Tetapi perubahan kimia masih merupakan sebahagian besar daripada proses-terutama apabila ia berkaitan dengan memanggang biji kopi.

pembahagi 4

Pembuatan bir—Satu Proses Fizikal

Jadi, bagaimana air bertukar kepada kopi jika ia tidak melalui tindak balas kimia? Semuanya ada kaitan dengan cara air melarutkan sesuatu. Apabila anda memasukkan serbuk kopi larut air ke dalam periuk, air meresap ke dalamnya dan mula membawa bahan kimia yang sudah ada dalam kopi keluar. Pada akhirnya, anda akan mendapat campuran molekul air dan semua molekul lazat yang membentuk kopi, tetapi molekul baharu tidak dicipta.

Walaupun tiada tindak balas kimia, sedikit perubahan dalam proses masih boleh memberi kesan besar pada jenis kopi yang anda perolehi. Perkadaran tepat pelbagai jenis molekul berubah bergantung pada cara ia dibancuh. Satu sebab untuk ini ialah air tidak mencairkan segala-galanya pada kadar yang sama. Lemak dan asid diekstrak terlebih dahulu, dan kemudian gula. Gentian tumbuhan adalah yang terakhir. Itulah sebabnya membiarkan kopi anda dibancuh terlalu lama menjadikannya pahit—terlalu banyak serat pahit larut!

kopi yang dibru
Kredit Imej: StockSnap, Pixabay

Memanggang: Tempat Tindak Balas Kimia Berlaku

Pembuatan bir mungkin merupakan proses fizikal, tetapi memanggang adalah bahan kimia. Apabila biji kopi terdedah kepada haba, ia akan melalui pelbagai perubahan kimia. Blok binaan asas yang membentuk bahan tumbuhan diubah menjadi lebih daripada lapan ratus sebatian berbeza yang memberikan kopi rasa dan bau yang kaya. Kelembapan keluar daripada kacang apabila ia berubah, kehilangan beberapa protein dan gula dan mencipta molekul baharu yang lebih mudah dihadam di tempatnya. Seperti proses pembuatan bir, perubahan kecil dalam proses pemanggangan boleh membuat perbezaan besar dalam suhu akhir.

memanggang kopi dengan cara tradisional dalam kuali
Kredit Imej: Laszlo Mates, Shutterstock

Kimia Minuman Yang Baik

Jadi, jika anda mahukan secawan Joe yang enak, apa yang boleh anda lakukan? Mengetahui proses fizikal dan kimia boleh membantu anda! Pertama, anda memerlukan kacang yang baik. Biji kopi yang tidak rata atau dibakar dengan buruk tidak akan tahan pada panggang kegemaran anda yang berkualiti tinggi. Kedua, anda memerlukan pengisaran yang rata. Air meresap menjadi zarah kecil lebih cepat daripada yang besar. Tidak mengapa jika semua zarah kopi anda mempunyai saiz yang sama, tetapi jika terdapat campuran kopi halus dan kasar, anda mempunyai masalah. Sebatian pahit akan keluar dari partikel kecil sebelum yang besar selesai dibancuh.

Sebaik sahaja anda sampai ke pembuatan bir itu sendiri, dua faktor terbesar ialah suhu dan masa. Banyak variasi rasa yang besar dalam pelbagai jenis kopi bergantung kepada bahagian biji kopi anda yang mempunyai masa untuk larut dalam air anda. Perbezaan suhu juga akan memainkan peranan, memberikan kopi minuman sejuk rasa yang berbeza daripada minuman air panas standard. Sebaik sahaja anda tahu apa yang anda suka, konsistensi adalah kunci untuk mendapatkan hasil yang baik.

pembahagi 2

Fikiran Terakhir

Membuat kopi mungkin menjadi perkara harian, tetapi jangan ambil mudah. Proses kimia dan fizikal yang membawa kopi pagi anda dari biji ke cawan adalah kompleks dan menarik. Tidak hairanlah bahawa terdapat banyak jenis kopi di luar sana! Jadi lain kali anda duduk dengan minuman panas dan mengukus, luangkan sedikit masa untuk menghargai semua perubahan kimia dan fizikal yang memungkinkannya.


Kredit Imej Pilihan: Thomas Martinsen, Unsplash

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *