Adakah Tumbuhan Kopi Berbunga? Fakta Menanam Kopi untuk Tahu!

bunga tumbuhan kopi arabika

Apa yang lebih baik daripada tumbuhan kopi jika anda suka kopi dan tumbuhan? Ramai tukang kebun tertanya-tanya sama ada tanaman kopi mereka berbunga semasa musim bunga. Jawapannya ya, mereka lakukan. Tumbuhan kopi meletus dengan bunga putih yang indah dan beraroma semasa musim bunga untuk memberi laluan kepada pengeluaran buah beri di kemudian hari.

Jika anda seorang yang gemar minum kopi, anda mungkin sudah tahu bahawa kopi berasal dari tumbuhan yang sangat menakjubkan. Tetapi mengapa ia unik, kecuali ia menghasilkan minuman kegemaran kami di dunia? Kami akan menjawab soalan itu dan banyak lagi dalam artikel di bawah.

pembahagi 6

Semua Tentang Tanaman Kopi

Sekarang setelah anda tahu dari mana asalnya cawan kopi anda yang aromatik dan lazat, anda mungkin tertanya-tanya tentang tumbuhan kopi itu sendiri.

bunga kopi
Kredit Imej: Sagoe, Pixabay
Nama yang selalu digunakan: Tanaman kopi, kopi Arab
Nama botani: Kopi Arabica
Jenis tumbuhan: saka
Keluarga: Rubiaceae, Madder
Saiz penuh: 6 hingga 15 kaki tinggi dan 6 hingga 15 kaki lebar
Masa mekar: Musim bunga
Warna bunga: putih
Dedahan: Matahari separa
pH tanah: berasid
Jenis tanah: Lembap
Kawasan asal: Afrika
Zon tahan lasak: 9 hingga 11 (USDA)
Ketoksikan: Toksik kepada manusia dan haiwan peliharaan

Apakah Pelbagai Jenis Tumbuhan Kopi?

Terdapat tiga jenis tanaman kopi di pasaran.

kopi liberia (coffea liberia) bunga
Kredit Imej: Cheng Wei, Shutterstock

Coffea Arabica Look

Ini dianggap tumbuhan kopi kerdil dan hanya tumbuh sekitar 12 inci tinggi. Jika anda sedang mencari tanaman kopi yang boleh anda simpan di dalam rumah, ini adalah tumbuhan terbaik untuk keadaan tersebut.

Coffea Liberica

Liberica berasal dari Afrika barat dan tengah. Buah-buahan yang dihasilkan oleh tumbuhan adalah besar dan mengandungi lebih sedikit kafein daripada kacang Arabika dan kurang kafein daripada kacang Robusta.

Coffea canephora

Ini juga dikenali sebagai kopi Robusta dan berasal dari sub-Sahara Afrika. Walaupun tumbuhannya teguh, kopi itu tidak begitu popular, kerana ia dikatakan mempunyai rasa pahit dan lebih kuat serta lebih keras daripada biji Arabica yang lebih biasa.

Petua untuk Menjaga Tanaman Kopi Anda

Bunganya cantik dan beraroma tanpa mengira jenis tanaman kopi yang anda putuskan untuk tanam. Berikut adalah beberapa petua untuk menjaga tanaman kopi anda yang sedang mekar.

bunga kopi
Kredit Imej: vandelinodias, Pixabay

Beri Ia Banyak Cahaya Matahari

Tumbuhan kopi, seperti yang anda bayangkan, melakukan yang terbaik dalam iklim yang lebih panas. Jika anda tinggal dalam iklim yang lebih sejuk, anda perlu meletakkan tumbuhan anda di bawah cahaya matahari penuh. Walau bagaimanapun, jika anda tinggal di persekitaran tropika, anda boleh bertahan dengan cahaya matahari belang-belang untuk memastikan tanaman kopi anda tumbuh subur dan berbunga.

Pastikan Suhu Hangat

Tumbuhan kopi menyukai kehangatan, yang wajar kerana ia adalah tumbuhan tropika. Suhu hendaklah antara 65- dan 75.2 darjah Fahrenheit untuk tumbuhan anda berkembang. Tumbuhan akan gagal berbunga dan menderita dalam suhu di bawah 65 darjah Fahrenheit.

Cegah ini dengan memindahkan tanaman kopi anda ke dalam semasa musim sejuk dan musim luruh dan pastikan meletakkannya di bawah lampu tumbuh LED untuk memastikan ia sihat, selamat dan hangat.

Ini hanyalah beberapa petua untuk membantu anda memastikan tanaman kopi anda hidup, baik dan sedia untuk mekar pada musim bunga. Ingat, suhu hangat dan banyak cahaya matahari untuk hasil terbaik.

pembahagi 4

Fikiran Akhir

Ya, pokok kopi berbunga. Mereka mempunyai bunga putih yang cantik dan aromatik, dan mereka mekar pada musim bunga. Jika anda ingin menanam tanaman kopi anda sendiri, anda seharusnya boleh melakukannya dengan jayanya dengan mengikuti petua di atas. Kami berharap anda berjaya dan akhirnya menghasilkan secawan segar dari hasil tuaian anda.


Kredit Imej Pilihan: Byron Ortiz, Shutterstock

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *