ADM dan Marfig untuk Melancarkan Jenama PlantPlus Foods di AS – vegconomist

Seperti yang dilaporkan oleh BloombergArcher-Daniels-Midland (ADM) dan Marfig Global Foods akan mengembangkan usaha sama mereka, Makanan PlantPluske dalam AS.

PlantPlus Foods dilancarkan pada 2020 dan kini aktif di Brazil, di mana ia membekalkan burger berasaskan tumbuhan kepada kedua-dua peruncit dan kedai perkhidmatan makanan. Ini termasuk perkongsian dengan Burger King. Jenama itu akan dilancarkan di AS menjelang akhir tahun ini, walaupun resipi burger akan diubah untuk memenuhi citarasa pengguna Amerika.

Pengambilalihan strategik

Pada bulan Januari tahun ini, PlantPlus memperoleh pengeluar makanan berasaskan tumbuhan Kanada Sol Cuisine untuk kira-kira $100 juta. Langkah itu dibuat hanya dua bulan selepas PlantPlus membeli Eat Drink Well LLC, syarikat induk jenama berasaskan tumbuhan AS Hilary’s. PlantPlus berkata ia berharap pengambilalihan itu akan membantunya berkembang di seluruh benua Amerika.

Tender Ayam Masakan Sol
©Sol Kitchen

Perkongsian protein alt ADM

Usaha sama ADM dengan Marfig hanyalah satu daripada banyak perkongsian protein alt oleh syarikat dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Pada tahun 2022 sahaja, syarikat itu telah bekerjasama dengan New Culture untuk keju tanpa haiwan, Benson Hill untuk soya ultra-tinggi protein, dan Eat Just untuk ayam yang diusahakan.

ADM juga bekerja secara bebas pada protein alternatif, melabur $300 juta pada awal tahun ini untuk mengembangkan kemudahan pengeluaran protein altnya dan membuka Pusat Inovasi Protein yang terkini.

“Perkongsian dan pelaburan strategik kami dalam syarikat baharu yang inovatif merupakan komponen utama untuk kemajuan dalam ruang ini,” Juan Manuel Benítez-García, Presiden Global Savory di ADM, memberitahu vegconomist pada Ogos. “Dengan setiap perkongsian strategik ini, kami tidak sabar-sabar untuk menyokong masa depan protein alternatif dan ruang berasaskan tumbuhan.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *