Agtech Startup NuCicer Menutup Pusingan Benih Tambahan untuk Kacang Ayam Protein Ultra Tinggi

syarikat Agtech NuCiceryang mencipta kacang ayam protein ultra tinggi menggunakan varieti kacang ayam liar, mengumumkan penutupan pusingan pembiayaan benih tambahan yang diketuai oleh Lompatan oleh Bayercabang pelaburan impak Bayer AG.

“Memperluaskan protein tumbuhan yang mampu milik dan berskala melebihi sedia ada bahan soya adalah keperluan kritikal dan mendesak untuk sistem makanan kita”

Pelaburan itu akan membolehkan NuCicer meningkatkan pengeluaran kacang ayam berprotein tinggi, yang mengandungi 75% lebih protein daripada kacang ayam konvensional. Syarikat itu juga menyasarkan untuk mengurangkan kos ramuan protein kacang ayam sebanyak 50% kerana ia berfungsi untuk membawa pengguna lebih banyak protein tumbuhan mampu milik pada tahun 2023.

40X lebih kepelbagaian

Diasaskan bersama oleh Profesor UC Davis dan CTO Douglas Cook, pakar yang terkenal di dunia dalam genetik kacang ayam, NuCicero memanfaatkan biodiversiti semula jadi yang meluas bagi kacang ayam liar menggunakan pembelajaran mesin dan platform pembiakan genomik.

Kacang ayam liar mengandungi 40X lebih kepelbagaian genetik daripada varieti komersial, dan NuCicer menggunakan perpustakaan germplasmanya yang luas untuk menyepadukan ciri kacang ayam liar yang diingini dengan kultivar elit melalui pembiakan silang bukan GM.

Walaupun kacang ayam sudah mempunyai ciri-ciri tahan iklim semula jadi seperti kecekapan air yang tinggi dan keupayaan penetapan nitrogen, NuCicer berusaha untuk meningkatkan ciri-ciri mesra iklim yang lain seperti toleransi terhadap haba, kemarau, tanah berasid dan penyakit.

NuCicer High Protein Chickpea
©NuCicer

Detik yang penting

“Memperluaskan protein tumbuhan yang mampu milik dan berskala melebihi sedia ada ramuan soya adalah keperluan kritikal dan mendesak untuk sistem makanan kami,” kata Kathryn Cook, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas Bersama, NuCicer. “Pusingan pelaburan hari ini adalah detik penting untuk NuCicer dan pasaran protein tumbuhan yang lebih luas. With Leaps oleh sokongan Bayer, kami berharap untuk mengambil langkah seterusnya dalam perjalanan kami: memacu teknologi bahan semula jadi ke peringkat seterusnya dan membawa produk berasaskan tumbuhan yang lebih baik ke pasaran.”

Dengan pelaburan terkini, NuCicer juga merancang untuk mengembangkan kerja sedia ada dengan rakan kongsi hiliran dan pelanggan. Syarikat itu menyasarkan pengurangan kos sebanyak 50% untuk ramuan protein kacang ayamnya, dan merancang untuk memperkenalkan produk protein tumbuhan mampu milik kepada pengguna akhir pada 2023.

Protein Sihat Chickpea
Varieti Chickpea ©NuCicer

Memandu perubahan

Bersama Bayer, pusingan pelaburan benih termasuk penyertaan daripada Lever VC, Blue Horizon dan Trellis Road, dan mengikuti pusingan benih 2021 yang diketuai oleh Lever VC.

“Leaps by Bayer diasaskan atas prinsip memacu perubahan sebenar kepada dunia yang kita diami melalui pelaburan kita, dan NuCicer adalah ideal contoh bagaimana kita bekerja secara kolaboratif untuk membuat sesuatu yang positif perbezaan,” ulas Dr. Jürgen Eckhardt, Ketua Leaps oleh Bayer. “NuCicer ialah perniagaan yang menarik yang kami percaya akan membantu pembangunan berdaya tahan iklim, semula jadi, dan protein berasaskan tumbuhan alternatif yang akan membantu menyahkarbonkan rantaian bekalan makanan kami.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *