Ananas Anam Bekerjasama Dengan FORVIA untuk Interior Automotif Berasaskan Nanas – vegconomist

Ananas Anna telah mengumumkan kerjasama dengan peneraju teknologi automotif FORVIA untuk membangunkan bahan dalaman kenderaan yang diperbuat daripada gentian daun nanas sisa.

Kedua-dua syarikat telah membentuk Perjanjian Pembangunan Bersama, dengan Ananas Anam menyumbang pengetahuannya dalam membangunkan bahan berasaskan nanas mesra alam dan FORVIA membawa kepakarannya dalam teknologi automotif. Berita itu datang apabila syarikat terakhir melancarkan MATERI’ACT, unit baharu dengan tujuan membangunkan bahan mampan.

Dalaman kereta yang mampan

Pada awal tahun 2022, kemampanan digambarkan sebagai trend utama dalam industri automotif. Baru-baru ini dilaporkan bahawa semua kereta BMW dan Mini akan mempunyai dalaman vegan sepenuhnya mulai tahun depan, manakala kajian pada Mei mendapati bahawa 70% pemandu akan berminat untuk membeli kereta bebas haiwan. Laporan pasaran yang diterbitkan tahun lepas menunjukkan bahawa pasaran kulit vegan automotif global akan berkembang dengan CAGR yang besar sebanyak 48% hingga 2026.

BMW Mini tanpa kulit
© BMW/Mini

Kerjasama Ananas Anam

Perjanjian dengan FORVIA adalah yang terbaru dalam siri kerjasama untuk Ananas Anam dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Syarikat itu, yang memberitahu ahli vegconomist ia “membina ekosistem berasaskan tumbuhan baharu”, bekerjasama dengan Saucony pada awal 2022 untuk membangunkan kasut kulit nanas.

Ananas juga telah bekerjasama dengan Dole, syarikat hasil segar terbesar di dunia, untuk mendapatkan sisa nanas untuk bahannya. Sementara itu, jenama ikonik seperti Selfridges dan Nike telah melancarkan produk yang dibuat dengan alternatif kulit Ananas.

“Dengan kehadiran pelanggan yang kukuh dalam pasaran kasut, aksesori dan fesyen, Perjanjian Pembangunan Bersama ini menandakan peringkat seterusnya evolusi ANANAS ANAM dengan mempelbagaikan penawaran produk kami ke dalam sektor automotif,” kata syarikat itu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *