Apa Itu Cappuccino Kering Tulang? • Kisar Kacang

Dengan sabar menunggu dalam barisan di kedai kopi jalan raya kegemaran anda, anda mendengar pelanggan di hadapan memesan cappuccino kering tulang. Apa kejadahnya itu? Adakah minuman itu daripada menu rahsia yang anda masih belum temui?

Semua orang pernah mendengar tentang cappuccino klasik. Walaupun variasi basah dan kering agak terkenal, tetapi tulang kering? Adakah itu satu perkara?

Seperti yang anda ketahui, di Bean Ground, kami ingin memastikan semua barista rumah kami yang bercita-cita mengikuti aliran kopi terkini dan kaedah pembuatan bir. Jadi kami menyokong anda.

Jika pesanan pelanggan itu menarik minat anda, teruskan kerana, dalam artikel ini, saya telah melihat dengan lebih dekat cappuccino pereka ini.

Ini semua yang anda perlu tahu.

Apa Itu Cappuccino Kering?

topi kering tulang

Cappuccino yang sederhana telah berkembang selama bertahun-tahun, dan percaya atau tidak, terdapat beberapa versi untuk dipilih pada kali terakhir saya menyemak.

Cappuccino kering sememangnya “benda” dan berdiri bersama variasi lain seperti basah, kering, dan juga super basah.

Untuk dapat menyelitkan konsep cappucino kering tulang, mungkin idea yang baik untuk bermula dengan membedah klasik dahulu.

Cappuccino asli dibuat menggunakan tiga bahagian espresso yang sama, lapisan susu kukus dan lapisan akhir buih susu yang terletak di bahagian atas.

Walaupun, anda akan mendapati bahawa kebanyakan barista selalunya akan menyediakan mereka menggunakan pukulan ganda espresso dan bukannya pukulan tunggal klasik.

Jadi itulah cappuccino klasik.

💡 Fakta Seronok: Orang dewasa Amerika minum secara purata 2.06 cawan kopi setiap hari, dan cappuccino adalah antara lima minuman berasaskan kopi popular yang digunakan.

Cappuccino kering sangat berbeza, dan secara peribadi, saya tidak akan memanggilnya cappuccino; ia berhak mendapat namanya sendiri – kerana Ia hanya terdiri daripada dua lapisan.

Pada asasnya ia hanya kopi dan buih.

Tudung kering tulang hanyalah pukulan espresso dengan hanya buih susu di atasnya. Cappucino standard mempunyai lapisan susu kukus. Walau bagaimanapun, lapisan itu ditinggalkan sepenuhnya dengan versi kering tulang.

Lapisan buih itu sangat padat dan tebal sehingga saya pernah melihat orang meminta barista di kaunter untuk sudu supaya mereka boleh makan buih itu – pelik, saya tahu, tetapi masing-masing untuk mereka sendiri.

Ramai orang percaya bahawa cappucino kering tulang mendapat namanya kerana ia tidak mengandungi sebarang susu.

Jika ini benar atau tidak, saya tidak boleh mengatakan, tetapi satu perkara yang pasti adalah kekurangan susu memberikan minuman itu tekstur dan rasa serbuk berbutir, yang terasa kering di mulut.

Cappuccino Kering Tulang vs Kering: Apakah Perbezaannya?

Jadi, jika cappucino kering tulang hanyalah espresso dan buih, apa masalahnya dengan cappuccino kering?

Secara jujur, versi kering tidak terlalu berbeza dengan klasik. Walaupun ia dipanggil “kering”, ia masih mengandungi susu kukus; versi ini hanya mempunyai sedikit kurang daripada cappuccino standard.

maksud cappucino kering tulang

Lapisan asas ialah pukulan espresso diikuti dengan sedikit susu kukus dan ditambah dengan buih – pengurangan susu kukus biasanya diimbangi oleh barista menambah lebih banyak buih susu.

Tulang kering dan kering, … bagaimana pula dengan cappucino basah?

Apa Itu Cappuccino Basah?

Dengan begitu banyak variasi pada cappuccino standard, sukar untuk bersaing, tetapi ya, terdapat juga versi basah.

makna cappucino basah

Pada asasnya cappucino basah adalah bertentangan dengan cappucino kering. Lapisan asas masih espresso, tetapi jumlah susu kukus meningkat, dan lapisan susu berbuih di atas berkurangan.

Dengan nisbah seperti ini, anda pasti menuju ke wilayah caffe latte.

Bagaimana Anda Membuat Cappuccino Kering Tulang Di Rumah?

Jadi adakah saya telah menimbulkan rasa ingin tahu anda, dan anda ingin mencuba dan membuat cappucino kering tulang di rumah? Baiklah.

Jika anda boleh membuat cappuccino biasa, anda tidak sepatutnya mempunyai sebarang masalah membuat versi tulang kering; selagi anda mempunyai periuk kukus yang besar dan mesin espreso dengan tongkat wap atau cara lain untuk membuih susu, anda sudah bersedia.

Walau bagaimanapun, berbanding dengan penutup biasa, anda perlu mencipta sejumlah besar buih susu, dan jika anda tidak mempunyai apa-apa kegunaan untuk sisa susu kukus, ia boleh menyakitkan untuk melihat ia dituangkan ke dalam longkang.

Asas Cappucino Kering Tulang Buatan Sendiri

  1. Masukkan susu anda ke dalam jag pengukus anda, dan menggunakan tongkat wap, perlahan-lahan mengudara susu. Cara untuk mencipta buih tebal adalah secara beransur-ansur menarik periuk kera ke bawah dan cuba memecahkan gelembung dengan wap.
  2. Teruskan melakukan ini sehingga anda mencapai suhu sekitar 110-120 F. Setelah susu berbuih selesai, ketuk periuk kera di atas meja anda beberapa kali dan juga gunakan sudu untuk memukul bahagian tepi. Dengan melakukan ini, anda akan mengeluarkan lebih banyak buih – anda benar-benar boleh melihatnya meletus buih susu sambil anda mengetik.
  3. Tunggu kira-kira 40 hingga 60 saat untuk susu diasingkan daripada buih. Semasa menunggu, sediakan pukulan espresso anda dan tuangkan ke dalam cawan yang telah dipanaskan.
  4. Seterusnya, gunakan sudu dan cedok perlahan-lahan timbunan buih baldu dan sapukan di atas lapisan asas espreso anda. Jangan malu-malu. Isi cawan anda ke bahagian atas dengan buih sehingga anda mempunyai bentuk kubah yang mengagumkan di bahagian atas.
  5. Taburkan sedikit bahagian atas dengan serbuk coklat untuk rasa manis, pahit, dan nikmati.

Perlu diingat bahawa anda tidak boleh menggunakan susu bukan tenusu kerana hampir mustahil untuk menghasilkan buih yang tebal.

Walaupun, jika anda tidak keberatan untuk bereksperimen di rumah, santan dan santan oat mungkin bukan tenusu yang paling mudah untuk dicuba dan berbuih – jika anda menikmati cabaran!

Kesimpulan

Jadi begitulah. Maksud cappucino kering tulang. Ia hanya espresso dan buih susu.

Dan jika anda melihat seseorang “memakan” mereka dengan sudu, jangan risau ia sebenarnya sesuatu yang orang lakukan. Pelik, saya tahu tetapi hei, siapa saya untuk menilai?

Jika anda seorang peminum cappucino biasa, cuba tukar pesanan anda apabila anda berada di kedai kopi kegemaran anda; tempah tudung kering dan lihat bagaimana rasanya.

Jika anda menikmati kopi dengan rasa yang lebih kuat, anda mungkin menikmati lapisan asas espresso yang kurang cair.

Sungguh memalukan bahawa sejumlah besar sisa susu mesti dibazirkan untuk mencipta lapisan berbuih tebal itu.

Sekadar peringatan. Hampir semua barista tidak suka membuat cappucino kering tulang. Oleh itu, jika anda mendapat pandangan aneh atau pandangan keliru daripada lelaki yang berdiri di belakang kaunter, itu mungkin sebabnya terutamanya jika terdapat barisan yang panjang di kaunter.

Soalan Lazim

📌 Apakah Maksud Buih Ekstra Kering?

Tidak seperti mikrofoam, ia pada dasarnya adalah jenis buih basah yang mewah yang selalunya perlahan-lahan bercampur dengan kopi apabila dilapisi di atasnya.

Buih kering tambahan adalah bertentangan dengan mikrofoam.

Buih kering tambahan tebal dan agak padat dan akan mudah diletakkan di atas espreso anda sebagai lapisan berasingan yang tidak bercampur dengan kopi di bawah. Buih jenis ini digunakan untuk menghasilkan cappucino kering tulang.

📌 Adakah Cappuccino Lebih Kuat Daripada Kopi?

Jika anda mengeluarkan buih dan susu kukus daripada cappucino, anda hanya tinggal sekeping espresso. Jadi kami membandingkan espresso dan kopi titisan biasa.

Satu pukulan espresso mengandungi kira-kira 40 mg kafein setiap auns. Sebaliknya, secawan kopi yang dibancuh menggunakan mesin titisan automatik hanya mempunyai sekitar 10 mg dalam setiap auns. Jelas sekali, ini akan berbeza-beza bergantung pada dos dan jumlah air yang digunakan. Tetapi ia adalah titik permulaan yang baik.

Jadi. 2oz pukulan espresso: 80mg kafein. 8oz cawan kopi titisan: 80mg kafein. Kira-kira jumlah kafein yang sama.

Tetapi kami tidak mengambil kira masa pengingesan. Secara amnya, anda menikmati pukulan espresso dalam masa kurang dari beberapa minit, manakala anda akan mengambil masa yang lebih lama untuk minum secawan kopi yang dibancuh.

📌 Apakah Fungsi Cappuccino Foam?

Fungsi buih cappuccino berfungsi sebagai lapisan penebat di atas kopi, pada asasnya mengunci haba.

Buih yang tebal juga menghasilkan rasa mulut yang unik semasa anda menghirup cappuccino anda. Dan akhirnya, lapisan berbuih boleh bertindak sebagai kanvas untuk mana-mana barista artistik.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *