Apakah Itu dan Bagaimana Untuk Menyertai pada 2022

Pada tahun 2003, Trish Rothgeb, seorang pemanggang kopi, menggunakan istilah “gelombang ketiga” untuk terangkan perubahan yang dia saksikan dalam penggunaan kopi dan falsafah di Scandinavia.

Kedai media dan jenama kopi berpegang pada istilah tersebut dan telah menggunakannya secara konsisten untuk menerangkan perubahan ketara dalam penggunaan kopi, tabiat pengguna dan perkembangan industri.

Hari ini, kita berada di ambang gelombang kopi keempat.

Gelombang keempat kopi memberi tumpuan kepada sains, termasuk kimia dan inovasi dalam teknologi pembuatan bir. Kemampanan memainkan peranan yang besar, dengan pengguna tertanya-tanya dari mana kopi mereka berasal dan sains di sebalik pengeluarannya. Kopi minuman sejuk dan sedia untuk diminum juga menjadi makanan ruji industri.

Daripada asal usul budaya kopi kepada rantaian yang bergaya kepada kopi artisan — dan kini, kopi saintifik?

Artikel ini menyelami gelombang kopi yang berbeza, bagaimana rupanya, dan apa yang boleh dibawa oleh gelombang keempat.

Saya juga akan membincangkan cara anda boleh mengambil bahagian dalam gelombang keempat ini dan memanfaatkan sepenuhnya pengalaman kopi anda.

Apakah “gelombang kopi”?

Sebelum menyelami gelombang keempat kopi, mari kita bincangkan dahulu apa itu “gelombang kopi” dan berikan gambaran ringkas tentang gelombang pertama, kedua dan ketiga.

Petua: Untuk panduan mendalam tentang gelombang kopi pertama, kedua dan ketiga, anda boleh menyemak artikel lengkap ini!

Ombak kopi

Cawan joe pertama di dunia mungkin sangat pedas dan pahit — tetapi kesan merangsang minda kafein adalah dialu-alukan, jadi orang ramai menanganinya (menariknya, hari ini, kami suka kopi kerana pahitnya).

Kopi telah berubah sedikit sejak cawan pertama yang panas dan pahit.

Gelombang kopi adalah perubahan yang berlaku dalam industri kopi. Setiap gelombang membawa inovasi baharu dan menarik serta sikap dan jangkaan pengguna. Gelombang sebelumnya mempengaruhi setiap anjakan berikutnya. Kebanyakan peminum kopi bersetuju bahawa setiap syif membawa kopi yang lebih baik.

Sekarang setelah anda tahu apa itu gelombang kopi, mari kita lihat tiga gelombang kopi pertama.

Gelombang kopi pertama: Permulaan kopi yang dikomersialkan

Pada tahun 1650, Uthmaniyyah memperkenalkan kopi ke Eropahmemulakan gelombang pertama kopi. Dari situ, kecintaan terhadap minuman berkafein ini merebak seperti api.

Kedai kopi kemudiannya mula muncul di bandar-bandar di seluruh dunia, berkat keupayaan kopi untuk merangsang minda dan badan. Ia cepat menjadi minuman yang digunakan secara meluas, dan budaya minum kopi lahir.

Biji kopi panggang yang lebih gelap.

Ketika gelombang pertama berlangsung, kopi menjadi komoditi panas. Ia mempunyai potensi besar sebagai produk pra-buatan, dan jenama kopi memanfaatkan permintaan yang besar. Akhirnya, kopi memantapkan dirinya sebagai ruji budaya Amerika Utara.

Gelombang kopi ke-2: Barista, rantai dan kedai kopi

Rangkaian kopi dan barista mula menguasai dunia semasa gelombang kedua kopi. Kebangkitan kedai kopi arus perdana bermula di Amerika Syarikat.

Populariti kopi yang meningkat menyebabkan orang ramai mengenali perbezaan antara kopi yang berbeza dan mengembangkan pilihan untuk jenis tertentu.

Pengalaman kafe menjadi tumpuan utama di Amerika, dan orang ramai mula menjadualkan “tarikh kopi” dengan rakan dan keluarga. Akibatnya, industri menyaksikan peningkatan permintaan untuk lebih banyak kedai kopi, panggang dan adunan.

Kopi telah secara rasmi menjadi pengalaman – bukan sekadar minuman. Penekanan bergerak ke arah kreativiti minuman, “getaran” kafe, dan pengetahuan barista.

Mocha Frappuccino, sedia untuk diminum.
Mocha Frappuccino

Bukan lagi ahli akademik yang mengambil kopi di perpustakaan pada pagi Ahad — amalan menghirup secawan joe menjadi trendi dan lebih global.

Malah restoran makanan segera cuba memanfaatkan peralihan itu. McDonald’s mengubah keseluruhan estetika mereka untuk menyelaraskan dengan permintaan baharu pengguna dan populariti rangkaian kopi.

Mereka juga membangunkan Barisan minuman McCafé untuk bersaing dengan syarikat seperti Starbucks.

Gelombang ketiga kopi: Para penikmat kopi

Gelombang ketiga kopi meningkat dua kali ganda pada gelombang kedua, meningkatkan permintaan dan keutamaan untuk kopi yang berbeza, walaupun dengan lebih fokus pada butiran yang lebih halus.

Pengguna mula mengambil minat yang lebih mendalam tentang spesifik minuman, termasuk:

 • Kehalusan rasa
 • Asal usul biji kopi
 • Profil panggang yang berbeza
 • Teknik membancuh

Selain itu, orang mahu ketelusan. Dari mana datangnya kopi itu? Bilakah ia dibakar? Apakah nota perisa?

Keinginan yang meningkat untuk pengetahuan tentang secawan kopi mungkin timbul kerana barista yang berpendidikan tinggi dalam gelombang kedua.

Jika seorang barista boleh memberitahu pelanggan asal usul kopi mereka, bagaimana dan bila ia dipanggang, dan apa yang diharapkan dari segi rasa, mengapa mereka tidak mengharapkan tahap pengetahuan yang sama semasa membeli kopi yang dibeli di kedai?

Panggang berambut perang dan gelap berbanding dengan jumlah yang sama dalam gram,
Panggang berambut perang di sebelah kiri. Panggang gelap di sebelah kanan

Pada dasarnya, gelombang ketiga kopi adalah mengenai penikmat kopi. Terdapat penghargaan yang lebih tinggi untuk minuman itu – dan industri mengambil perhatian. Membuat kopi yang lebih baik menjadi titik tengah utama gelombang ini.

Syarikat mula memasukkan maklumat tambahan pada pembungkusan mereka, malah ada yang menambah kod QR. Kod ini mengarahkan pengguna ke tapak web dan video yang menyediakan maklumat terperinci tentang jenama dan produk tertentu.

Apakah gelombang keempat kopi?

Terdapat beberapa perbincangan dalam industri tentang sama ada kita telah memasuki gelombang keempat kopi. Di sebalik perdebatan, kebanyakan orang bersetuju bahawa walaupun kita tidak berada dalam gelombang keempat kopi, kita sudah pasti di puncak.

Sudah tentu, orang masih mempunyai pilihan kopi, Starbucks masih menjadi rangkaian populardan orang ramai masih menyukai maklumat terperinci tentang kopi mereka.

Walau bagaimanapun, kami mula melihat minat yang meningkat dalam kesedaran sosial, kemampanan dan sains di sebalik minuman berkafein ini.

Selain itu, kami melihat lebih banyak penekanan diberikan pada biji kopi keseluruhan dan kopi bru sejuk.

Biji kopi Brazil.

Berikut ialah dua aspek yang perlu dicari semasa gelombang keempat kopi:

 • Minat Saintifik – Terdapat anjakan dalam pembangunan kopi, termasuk peningkatan kesedaran tentang ukuran pembuatan bir yang tepat, kimia air dan inovasi dalam teknologi pembuatan bir.
 • Kelestarian & Kesedaran Sosial – Pengguna telah mengembangkan kerinduan untuk mendapatkan maklumat yang lebih mendalam mengenai rantau ini, profil rasa dan sains di sebalik pengeluaran kopi. Mereka mengharapkan untuk melihat maklumat ini pada pembungkusan dan mengharapkan syarikat mendapatkan bahan yang mampan.

Dengan itu, beberapa pakar percaya bahawa ilmu kopi dan kelestarian bukan faktor terbesar yang membawa kepada gelombang keempat kopi — sebaliknya, mereka fikir ia adalah minuman sejuk.

Menambah penutup pada balang mason brew sejuk untuk membiarkannya curam.
Bancuh kopi bancuhan sejuk di rumah

Menurut Matthew Swenson, Pengarah Kopi di Nestlé, minuman sejuk adalah yang faktor penentu daripada gelombang kopi keempat.

Peningkatan populariti kopi sedia untuk diminum dan minuman sejuk boleh didapati di kedai kemudahan dan runcit hampir dimana – mana telah mencipta industri berbilion dolar dalam masa kurang daripada satu dekad.

Mengambil bahagian dalam gelombang keempat kopi

Apabila kita bergabung ke dalam gelombang keempat kopi, orang ramai tertanya-tanya bagaimana mereka boleh mengambil bahagian dalam peralihan seterusnya ini.

Di bawah, saya telah menghasilkan enam cara untuk anda menikmati peralihan baharu dalam industri kopi ini:

 • Penyelidikan kopi. Ketahui lebih lanjut tentang kaedah pembuatan bir dan inovasi dalam teknologi pembuatan bir.
 • Eksperimen. Gunakan kaedah saintifik untuk menghasilkan kopi anda sendiri dengan rasa yang sempurna. Cuba nisbah kopi-ke-air yang berbeza, kisar yang berbeza dan pelbagai suhu.
 • Membeli-belah secara mampan. Selidik jenama kopi dan ketahui dari mana mereka mendapatkan bahan-bahan mereka.
 • Menggalakkan kesedaran sosial. Sokong syarikat yang menawarkan pelaburan semula terus kepada petani yang menanam dan menuai biji kopi.
 • Ketahui tentang pemprosesan. Ketahui cara pengeluar kopi menghasilkan produk akhir. Bagaimanakah mereka mengeringkan kacang mereka? Bagaimanakah mereka mencipta profil rasa yang berbeza?
 • Nikmati minuman sejuk. Pada tahun 2013, “bancuhan sejuk” hanyalah “kopi ais”. Hari ini, anda boleh mencuba semua jenis kopi bancuhan sejuk, daripada bancuhan asal tunggal, bancuhan sejuk kepada kopi sejuk yang diselitkan nitrogen — dan tidak mengapa bila atau di mana anda mencubanya kerana kopi sejuk berdaya maju semua masa.

Kopi gelombang ke-5?

Bergantung pada siapa yang anda tanya, gelombang keempat kopi ditakrifkan sama ada sebagai “sains kopi” atau “revolusi minuman sejuk”.

Dan, walaupun kita belum sampai separuh jalan melalui gelombang keempat ini, orang ramai sudah mula tertanya-tanya bagaimana rupa gelombang kopi kelima itu.

Thompson Owen, pemilik bersama Sweet Maria’s, percaya bahawa gelombang kelima kopi sedang dijalankan — dan ia berlaku di banyak negara membangun.

Dia menjelaskan bahawa di timur Afrika, India, dan beberapa negara Amerika Latin, petani mula memanggang dan menjual kopi.

betul tu. Petani yang pernah mendedikasikan tanah mereka untuk biji kopi terutamanya untuk tujuan eksport kini mendapat manfaat dari segi kewangan daripada mencipta produk.

Biji kopi panggang sederhana dan gelap bersebelahan.

Kafe-kafe kecil muncul di belakang ladang — dengan petani bukan sahaja menyemai dan menuai hasil tanaman mereka, tetapi juga bertindak sebagai pemanggang dan barista! Dari sudut ekonomi, petani mula memanfaatkan sepenuhnya hasil tanaman mereka.

Memandangkan setiap gelombang kopi baharu lazimnya mengambil inspirasi daripada ombak sebelum itu, masuk akal bahawa gelombang kelima akan menggandakan kemampanan dan kesedaran sosial bagi gelombang keempat.

Sambungan ladang langsung ini pada asasnya boleh menjadi perkara besar seterusnya dalam industri kopi.

Tidak kira apa gelombang kopi kelima yang ada, kami pasti ia akan menjadi sama menariknya dengan empat gelombang pertama yang mendahuluinya.

Kesimpulan

Tanpa gelombang kopi yang pertama, kami tidak akan pernah mendapat peluang untuk mengalami kedai kopi yang direka bentuk tinggi, barista yang berpendidikan tinggi, kopi istimewa dan kegembiraan rasa yang halus.

Semasa kami mula bergerak ke hadapan ke gelombang keempat, kami berharap untuk menyelami lebih mendalam sains di sebalik kopi dan mendapat peluang untuk mencuba pelbagai jenis minuman sejuk dan kopi sedia untuk diminum.

Walaupun kita tidak boleh bersetuju dengan tepat apa yang dibawa oleh gelombang keempat, kita sekurang-kurangnya boleh bersetuju bahawa dengan setiap gelombang, kopi terus bertambah baik.

Ketahui lebih lanjut tentang kopi

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *