Apakah Menyalurkan Espresso? Penyelesaian & Petua Pakar!

espresso menitis

Menikmati kopi espresso yang tidak sedap boleh mengecewakan. Anda tinggal mencuba untuk menentukan punca masalah itu supaya anda boleh membetulkannya pada masa akan datang dan mengelakkan rasa yang tidak menyenangkan. Lebih kerap daripada tidak, apabila espresso rasanya di bawah taraf, penyaluran adalah isunya.

Apakah penyaluran, anda mungkin bertanya? Ringkasnya, penyaluran adalah apabila terdapat titik lemah di katil kopi espreso anda. Tompok-tompok ini menyebabkan air mengalir tidak sekata melalui sekeping. Apabila ini berlaku, anda berhadapan dengan pengekstrakan yang kurang dan berlebihan yang mengakibatkan secawan espresso yang anda lebih suka untuk buang. Mari ketahui lebih lanjut tentang menyalurkan espresso, puncanya dan bagaimana anda boleh mengelakkannya.

pembahagi 4

Mengapa Ia Berlaku?

Seperti yang kami nyatakan di atas, penyaluran espresso mempunyai banyak kaitan dengan cara air mengalir melalui katil kopi. Seperti apa-apa lagi, air yang bergerak melalui mesin espreso anda akan melalui laluan yang paling tidak tahan. Ini bermakna bahawa serbuk kopi tertentu akan diekstrak lebih banyak daripada yang lain.

Malangnya, sukar untuk anda mengetahui sama ada penyaluran sedang berlaku kerana penapis porta anda dikunci pada tempatnya semasa pengekstrakan. Ini benar terutamanya jika anda menggunakan penapis porta yang disertakan dengan pembuat espreso anda. Daripada menggunakan portafilter asas tersebut kebanyakan barista dan pakar kopi mencadangkan menggunakan portafilter telanjang, juga dikenali sebagai portafilter tanpa dasar.

Penapis Kopi
Kredit Imej Oleh: StockSnap, pixabay

Apakah Tanda-tanda Menyalurkan Espresso?

Walaupun anda mungkin tidak dapat melihat segala-galanya berlaku di dalam pembuat espreso anda, terdapat tanda-tanda penyaluran espreso yang boleh anda perhatikan. Mari pelajari tanda-tanda tersebut untuk membantu anda memahami dengan lebih baik mengapa espreso anda mungkin tidak rasa yang terbaik.

Tembakan Bermula Dengan Cepat

Tarikan espreso anda tidak sepatutnya bermula sehingga tekanan yang betul dibina. Jika anda perasan pukulan anda keluar terlalu awal, terutamanya sebelum tekanan meningkat, maka anda mungkin mengalami penyaluran. Anda juga mungkin melihat tanda-tanda blonding. Sama ada ini berlaku sebaik sahaja espresso mencecah cawan anda atau semasa pertengahan strim, blonding ialah penunjuk utama bahawa perkara tidak berfungsi dengan betul di dalam penapis anda.

Tonton Drip

Memerhati bahagian bawah penapis porta anda boleh membantu anda menentukan sama ada penyaluran sedang berlaku. Jika nampaknya titisan espreso anda lebih mengutamakan satu kawasan berbanding yang lain, anda mungkin menghadapi masalah. Apa yang anda mahu lihat ialah pengedaran yang sama rata, tetapi jangan harap ia sempurna. Secawan espresso yang baik hendaklah sekurang-kurangnya mengalir melalui lebih daripada satu kawasan. Anda tidak sepatutnya melihat penapis porta anda semasa proses ini.

Jet Air

Salah satu tanda paling kucar-kacir menyalurkan espresso ialah apabila pancutan air, kecil atau tidak begitu kecil, memancarkan dari bahagian bawah penapis anda. Tanda penyaluran dramatik ini biasanya berakhir di dulang titisan mesin anda tetapi boleh menemui anda jika anda berdiri terlalu dekat.

Crema Tidak Sesuai

Jika mana-mana tanda lain ini berlaku, dan anda mendapati krim anda lebih pucat daripada yang sepatutnya, ini adalah satu lagi tanda penyaluran. Anda juga boleh melihat kekurangan krim masam untuk menunjukkan bahawa terdapat masalah.

mesin espresso
Kredit Imej: Kevin Schmid, Unsplash

Bagaimana Saya Boleh Berhenti Menyalurkan Espresso?

Mempelajari cara menarik secawan espresso yang hebat memerlukan banyak latihan. Anda akan mendapati bahawa beberapa faktor mesti bekerjasama untuk menghasilkan cawan yang lazat. Jika anda perasan penyaluran semasa cuba mengambil suntikan espresso, terdapat beberapa perkara yang anda boleh ubah suai dengan harapan dapat meminimumkan isu ini atau menghentikannya sama sekali. Mari kita lihat mereka sekarang.

Ubah Resipi Anda

Membuat espresso dengan mengikuti resipi yang mantap boleh membantu menghentikan penyaluran. Selalunya, isu terbesar yang anda hadapi dengan resipi anda ialah mengisar kacang anda. Jika kacang anda dikisar terlalu halus, penyaluran boleh ditingkatkan. Nisbah terbaik untuk diikuti untuk tarikan yang baik ialah antara 1:1 dan 1:2.5. Anda juga perlu mengekalkan tempoh masa kira-kira 20 hingga 35 saat.

Pengagihan Kisar

Anda mungkin tidak menyedarinya, tetapi cara serbuk kopi anda diedarkan dalam penapis porta anda boleh menentukan betapa baiknya pukulan espreso anda. Jika perkara tidak diagihkan secara sama rata, penyaluran lebih berkemungkinan berlaku. Pengedaran anda tidak bermula apabila anda menuang kopi ke dalam penapis porta. Ia bermula dengan pengisaran. Setiap pengisar adalah berbeza dan akan mengeluarkan dengan cara yang berbeza. Untuk mengelakkan penyaluran, anda mahukan penyebaran yang sekata dan elakkan pengisar yang memfokus pada kawasan tertentu penapis. Anda boleh membantu proses ini dengan memutar penapis porta anda dalam bulatan kecil untuk membantu meratakan pengedaran anda.

Gunakan Alat yang Baik

Mempunyai tamper espresso yang baik boleh membantu melawan penyaluran. Apabila menggunakan tamper anda, cuba simpan kisar di dalam katil kopi anda sebaik mungkin. Kecondongan dalam apa jua bentuk boleh menyebabkan aliran air memihak kepada satu pihak dan menyebabkan penyaluran berlaku.

Pilih Penapis yang Betul

Kami telah menyebut penapis portabel telanjang. Jika anda benar-benar ingin melawan penyaluran espresso, elakkan menggunakan penapis porta biasa yang disertakan dengan mesin anda dan pilih penapis telanjang atau tanpa dasar. Ini membolehkan anda melihat dengan lebih baik aliran air melalui penapis dan mengesan potensi masalah yang mungkin berlaku dengan tarikan espreso anda.

Mesin espresso Cyetus menapis dan mengusik

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Bagaimanakah rasa espresso apabila penyaluran berlaku?

Malangnya, tidak begitu baik. Disebabkan oleh aliran air yang tidak sekata, espresso anda boleh menjadi tidak seimbang. Anda akan melihat kedua-dua rasa lemah dan masam yang terlalu pahit. Sejujurnya, agak sukar untuk menyelesaikan pukulan anda.

Apakah espresso blonding?

Ya, blonding adalah tanda penyaluran, tetapi apakah sebenarnya blonding itu? Ia adalah apabila warna pukulan espreso anda berubah daripada warna gelap biasa kepada coklat pucat. Ini biasanya menunjukkan penghujung pengekstrakan. Jika ini berlaku pada peringkat awal menarik pukulan anda dan sepanjang proses yang lain, ini adalah penunjuk yang jelas bagi pukulan yang kurang diekstrak. Isu ini boleh disebabkan oleh penyaluran.

Bagaimanakah saya memilih tamper yang betul?

Apabila memilih pengubah, sebaiknya pastikan ia berfungsi dengan baik dengan penapis porta anda. Anda memerlukan satu yang mempunyai diameter, berat dan bahan yang betul. Anda memerlukan kesesuaian yang ketat supaya katil kopi anda kekal rata.

biji kopi dan portafilter
Kredit Imej: Marian Weyo, Shutterstock

Panduan Rujukan Pantas

Cara Mengesan Espresso Penyaluran

  • Perhatikan bahagian bawah penapis anda untuk melihat jurang dalam aliran
  • Tembakan bermula terlalu cepat
  • Blonding bermula pada awal proses dan berterusan sepanjang masa
  • Crema tidak setaraf

Cara Berhenti Menyalurkan Espresso

  • Ubah resipi anda dan gunakan nisbah yang betul
  • Edarkan kisar anda dengan betul
  • Gunakan alat yang baik untuk tamping
  • Gunakan penapis portabel telanjang supaya anda boleh memerhatikan aliran

pembahagi 5

Kesimpulan

Jika anda mengalami penyaluran semasa menarik sedutan espresso, jangan berasa keseorangan. Barista terbaik di dunia telah menangani isu ini, dan kemungkinan besar akan melakukannya lagi. Jangan biarkan ia menghalang anda daripada membuat espresso anda sendiri dan menjadi lebih baik dalam melakukannya. Dengan sedikit latihan dan mengikuti beberapa petua yang telah kami nyatakan di atas, anda boleh menamatkan penyaluran dan membuat secawan espreso yang hebat. Sebelum anda mengetahuinya, anda akan bersedia untuk meletakkan tarikan anda terhadap kedai kopi kegemaran anda.


Kredit Imej Pilihan: NATHAN MULLET, Unsplash

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *