Apakah separuh hayat kafein dan berapa lama kafein kekal dalam y

Kita semua tahu kafein boleh membuatkan kita terjaga, dan ada masa yang jelas untuk mengelakkannya, seperti sebelum tidur. Jadi berapa lewat terlalu lewat untuk minum kopi petang itu, atau berapa lama kafein kekal dalam badan anda?

Nah, kunci kepada jawapan ini ialah separuh hayat kafein. Para saintis menggunakan frasa yang dipanggil “separuh hayat” untuk menerangkan berapa lama masa yang diambil untuk jumlah permulaan bahan dikurangkan separuh untuk menerangkan berapa lama perangsang seperti kafein bertahan dalam badan anda.

Apakah separuh hayat kafein?

Mengikut Akademi Perubatan Tidur Amerika, Separuh hayat kafein adalah antara tiga dan lima jam.

Akibatnya, anda boleh berasa waspada sehingga lima jam selepas mengambil minuman berkafein kerana separuh daripada kafein masih ada dalam sistem anda.

Berapa lama kafein kekal dalam sistem anda?

Sebagai contoh, katakan anda minum secawan kopi 8oz semasa sarapan (yang mengandungi kira-kira 96 ​​mg kafein), anda akan mempunyai kira-kira 48 mg kafein yang tinggal dalam sistem anda menjelang tengah hari. Dan selagi terdapat sedikit kafein dalam badan anda, anda masih boleh mengalami kesannya.

Jadi, kafein akan meninggalkan sistem anda sepenuhnya dalam kira-kira 10 jam.

Oleh itu, jika anda mengambil secawan kopi pada jam 8 pagi, kafein mungkin masih ada dalam badan anda sehingga jam 6 petang.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *