Apakah simptom intoleransi kafein dan alahan kafein?

Hari ini, kita akan bertanya soalan:

Apakah simptom intoleransi kafein dan alahan kafein?

Pertama sekali, mari kita mulakan dengan alahan kafein…

Sesetengah orang boleh mengalami reaksi anafilaksis terhadap kafein dan terdapat beberapa bukti genetik mengenai ketidakupayaan untuk memproses kafein.

Ini kerana sesetengah orang kekurangan gen untuk memproses kafein dengan betul dan oleh itu kafein terkumpul di dalam badan seseorang daripada dipecahkan dengan betul, jadi mereka hipersensitif terhadap kafein.

Gejala fizikal hipersensitiviti kafein termasuk ruam, berpeluh, bengkak dan kesukaran bernafas.

Nasib baik, alah kepada kafein jarang berlaku. Bagi mereka yang alah kepada kafein, sebaiknya elakkan kafein dan beralih kepada kopi tanpa kafein.

Tetapi, bagaimana pula dengan intoleransi kafein?

Kafein bukan sahaja kopi, tetapi juga pelbagai jenis teh, minuman tenaga dan minuman ringan.

Oleh kerana struktur molekul kafein, apabila ditelan, ia diangkut dengan cepat ke seluruh badan dan kesannya dirasai dengan cepat.

Sesetengah orang mempunyai sikap tidak bertoleransi terhadap kafein, yang terdiri daripada sensitiviti ringan hingga kuat.

Gejala termasuk insomnia, kebimbangan, kegelisahan, sakit kepala, berdebar-debar, keletihan dan tekanan darah tinggi.

Persoalannya ialah berapa banyak kafein yang selamat untuk diminum?

Seperti kebanyakan intoleransi makanan, apabila tindak balas terhadap kafein dikelaskan sebagai intoleransi dan bukan alahan, jawapan kepada soalan ini sangat bergantung kepada individu.

Orang ramai dipengaruhi oleh kafein dengan cara yang berbeza. Sesetengahnya jauh lebih sensitif daripada yang lain dan perlu menyesuaikan pengambilannya dengan sewajarnya.

Garis panduan am mengatakan bahawa 3-4 cawan kopi sehari adalah baik untuk kebanyakan orang, tetapi ini mungkin terlalu banyak untuk orang yang tidak bertoleransi terhadap kafein. Malah, bagi sesetengah orang, gejala intoleransi kafein mungkin muncul apabila mengambil sedikit kafein

Sudah tentu, kandungan kafein dalam secawan kopi bergantung kepada seberapa besar minuman itu, kaedah membancuh, kuantiti kopi yang dibancuh dan jenis biji kopi, serta tahap panggang kopi.

Bagi penggemar kopi yang tidak bertoleransi kafein, adalah lebih baik untuk memantau penggunaan kafein anda dan mungkin beralih kepada kopi tanpa kafein atau teh herba.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *