Aqua Cultured Membangunkan Ladu Makanan Laut Kisar untuk Rakan Kongsi Pasaran Asia

Permulaan makanan laut Alt Makanan Berbudaya Aqua mengumumkan ia telah mencipta isi ladu cincang untuk rakan kongsi makanan Asia masa depannya. Salah satu pilihan baharu syarikat ialah alternatif udang pukal yang boleh dibumbui, dibungkus dan dijenamakan bersama oleh peruncit atau pengedar.

“Produk ini mendekatkan kita kepada sifar sisa dengan mencari penggunaan untuk pemotongan kita”

Aqua, yang menghasilkan makanan laut berasaskan mikoprotein menggunakan penapaian, terutamanya dikenali untuk membangunkan potongan seluruh otot, filet berkualiti sushi. Walau bagaimanapun, ladu makanan laut cincang menawarkan satu lagi peluang pasaran yang lumayan dan mudah diakses. Sebagai makanan ruji di negara seperti China, Korea Selatan dan Jepun, ladu beku – dikenali sebagai mandu, gyoza atau jiaozi – membentuk pasaran global $5.8Bn, dan nilainya dijangka meningkat kepada $10Bn menjelang akhir 2027.

Tidak seperti keseluruhan potongan ikan gred tinggi, ladu boleh menggunakan potongan, potong dan filet yang kurang menarik secara visual. Menurut Aqua, membuat isian makanan laut cincang memerlukan lebih sedikit masa penapaian, dan boleh dilakukan dengan lebih menjimatkan dalam kumpulan besar.

Syarikat itu pada masa ini telah membangunkan isi udang, dan merancang untuk mencipta aplikasi cincang lain seperti gulungan sushi tuna pedas, kek/patties makanan laut, dan ravioli dan cannelloni, antara lain.

Ladu Udang
©Aqua Cultured

Cumi dan banyak lagi

Selain barangan cincang, Aqua meneruskan kerjanya dengan inovasi makanan laut seluruh otot, termasuk cumi, udang, kerang dan tuna serta filet ikan putih. Untuk mencapai rasa dan tekstur yang realistik, syarikat permulaan menggunakan teknik penapaian yang tidak memerlukan sebarang input haiwan, pengubahsuaian genetik atau penggunaan kanji dan pengasingan protein.

Pada bulan Jun, syarikat yang berpangkalan di Chicago itu mengadakan percubaan utama produknya untuk rakan kongsi semasa dan bakal, dan merancang untuk mengukur penerimaan pengguna di restoran terpilih pada akhir tahun ini, sebelum melancarkan dalam pasaran dengan rakan kongsi strategik pada 2023. Aqua ada dinaikkan sekurang-kurangnya $2.1M dalam pembiayaan pra-benih.

Aqua Cultured Mycoprotein Calamari
©Makanan Berbudaya Aqua

“Kami gembira rakan kongsi kami mencabar kami untuk mengusahakan ladu, dan bertuah kerana mendapat bimbingan mereka melalui proses menyempurnakan rasa dan pengisian untuk selera Asia,” kata Ketua pegawai pertumbuhan Aqua Brittany Chibe. “Saya amat gembira kerana produk ini membawa kita lebih dekat kepada sifar sisa dengan mencari penggunaan untuk pemotongan kita, dengan bonus tambahan yang sangat cekap untuk dibuat dalam jumlah yang sesuai untuk perkhidmatan makanan.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *