Bagaimanakah kopi tidak berkafein?

Terdapat tiga kaedah utama penyahkafein:

– Proses Penyahkafein Air Switzerland

– Proses Penyahkafein CO2

– Proses Penyahkafein Metilena Klorida

– Proses Penyahkafein Etil Asetat

Proses Air Switzerland

Decadent Decaf hanya menggunakan biji kopi tanpa kafein Proses Air Swiss, yang disahkan 99.9% bebas kafein dan menggunakan air (tiada bahan kimia yukky apa-apa) untuk menyahkafein biji.

Dibangunkan di Switzerland pada tahun 1980-an, the Proses Air Switzerland adalah proses bebas bahan kimia. Biji kopi hijau (mentah) direndam dalam air untuk mengekstrak kafein menggunakan air tepu dengan komponen kopi yang diingini, dengan itu mengurangkan pengekstrakan minyak dan perisa kopi semasa proses penyahkafein.

Ini bermakna kafein diekstrak, tetapi bukan rasa. Proses mengukus ini mengambil masa 8 hingga 10 jam dan melibatkan pemindahan kumpulan tanpa kafein ke dalam pelbagai tempat mandian wap. Pada masa ini, Decadent Decaf hanya menggunakan biji kopi premium, gred tinggi tanpa kafein menggunakan Proses Air Swiss.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai Proses Dekaf Air Swiss secara terperinci di sini di laman kami Halaman Dekaf Air Switzerland.

Proses Dekaf CO2

Kaedah CO2 telah dibangunkan oleh Dr Kurt Zosel dari Institut Max Planck.

Dalam pertuturan sains, ini dipanggil pengekstrakan cecair superkritikal. Pada asasnya, proses bermula dengan kacang direndam dalam karbon dioksida (gas yang sama seperti dalam air berkilauan) selama kira-kira 10 jam.

Sesetengah pemanggang memanggilnya Proses Dekaf Air Berkilauantetapi kami berpendapat bahawa ini tidak tepat dan mereka harus menggunakan istilah Proses CO2 yang betul.

Selepas perendaman menyeluruh, CO2 bertekanan yang mengandungi kafein terlarut dikeluarkan dari ruang yang dikembalikan kepada tekanan atmosfera, membolehkan CO2 menyejat.

Ini membolehkan kafein dikeluarkan menggunakan penapis arang. Sekali lagi, proses ini mengelakkan penggunaan sebarang bahan berbahaya dan Decadent Decaf sedang menyiasat penyumberan premium, rasa kacang yang hebat menggunakan Proses CO2 untuk masa hadapan.

Dari segi alam sekitar, CO2 yang digunakan adalah dalam kitaran kekal, dan bukannya dibuang ke atmosfera – akan ada beberapa lagi pelepasan gas apabila kacang dikeluarkan daripada sistem (tiada proses yang sempurna), tetapi sebahagian besarnya, ia adalah sistem tertutup, yang merupakan berita baik untuk alam sekitar.

Proses Dekaf Metilena Klorida (MCP)

Penyahkafein pelarut Metilena Klorida ialah cara lama untuk menyahkafein kopi dan masih merupakan cara sebahagian besar kopi dinyahkafein secara global.

Apabila anda minum kopi segera tanpa kafein, hampir pasti ia akan dinyahkafein menggunakan proses pelarut Methylene Chloride.

Begitu juga, jika tidak disebutkan bagaimana kopi panggang dinyahkafein pada paket, sekali lagi, ia hampir pasti sebagai MCP.

Tetapi apa itu?

Metilena Klorida ialah pelarut kimia tidak berwarna dalam bentuk cecair dengan aroma sedikit manis dengan takat didih 104°F. Ia adalah pelarut kimia dengan pelbagai kegunaan termasuk penanggal cat dan penyembur rambut.

Kaedah penyahkafein pelarut adalah seperti berikut:

  1. Pertama, biji kopi dirawat dengan wap untuk menarik kafein dari biji kopi dalam ke kawasan permukaan luar biji.
  2. Metilena Klorida disapu terus pada kacang. Sebagai pelarut kimia, MC menghilangkan kafein.
  3. Kemudian wap disapu pada biji kopi sekali lagi untuk menghalau sisa pelarut.
  4. Akhir sekali, kacang dikeringkan dan dipanggang, yang menghilangkan sebarang sisa pelarut kimia.
  5. Sebarang jumlah metilena klorida yang tertinggal dalam kopi yang dibancuh adalah kurang daripada satu bahagian setiap juta.

Proses Dekaf Etil Asetat (EA)

Proses penyahkafein terbaharu yang semakin popular ialah proses tanpa kafein Ethyl Acetate (EA), selalunya dipanggil “Dekaf Tebu”, tetapi apakah maksud proses kopi tanpa kafein EA?

Ringkasnya, kaedah decaf Ethyl Acetate menggunakan pelarut semulajadi – Ethyl Acetate – untuk menyahkafein biji kopi.

Etil asetat dilihat oleh sesetengah orang sebagai lebih “semulajadi” daripada bahan kimia lain kerana ia wujud secara semula jadi dalam kuantiti yang kecil dalam tumbuh-tumbuhan yang masak, seperti tebu, epal dan beri hitam.

Oleh itu, oleh kerana pelarut ini wujud dalam alam semula jadi, ia sering dipasarkan sebagai “semula jadi” tanpa kafein atau sebagai “Tebu Dekaf” kerana Etil Asetat biasanya diperoleh sebagai hasil sampingan daripada penapaian tebu semasa pembuatan gula yang diproses.

Tetapi, menurut pelbagai sumber saintifik (sumber: Coffee Confidential), kerana kos mengumpul etil asetat semulajadi, bahan kimia yang digunakan untuk penyahkafein selalunya sebenarnya sintetik.

Ini kerana Etil asetat boleh diperoleh dengan lebih berpatutan dan dihasilkan menggunakan etil alkohol dan asid asetik, yang kedua-duanya biasanya dihasilkan daripada bahan semula jadi dan terbitan petroleum.

Apakah proses saintifik untuk penyahkafein Ethyl Acetate?

i) Kacang hijau terlebih dahulu direndam di dalam air dan kemudian dikukus untuk mengembangkan sel kacang.

ii) Kacang hijau kemudiannya direndam dan dibasuh dalam larutan Etil Asetat, yang menarik dan menghilangkan kafein

iii) Selepas mencuci Ethyl Acetate, kopi kemudiannya dibilas, dikeringkan dan dibungkus untuk penghantaran.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *