Bagaimanakah Panggang Ini Berbeza?

Anda bermula setiap pagi dengan secawan kopi, tetapi pernahkah anda berhenti untuk memikirkan perbezaan antara daging panggang?

Mengapa sesetengah biji kopi lebih gelap daripada yang lain? Roti Itali dan Perancis ialah dua biji kopi paling gelap yang ada, tetapi apakah perbezaan antara kedua-duanya?

Panggang Perancis dan Itali adalah kedua-dua panggang gelap, dengan Itali sebagai panggang paling gelap yang anda boleh dapatkan. Panggang Itali dibezakan oleh rasa hangusnya. Panggang Perancis, sebaliknya, memberikan rasa yang pahit dan berasap. Kedua-dua panggang mempunyai tahap kafein dan keasidan yang rendah kerana masa pemanggangannya yang lama.

Artikel ini membincangkan perbezaan antara biji kopi panggang Itali dan Perancis, cara pemanggang menyediakannya dan profil perisanya. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang dua panggang gelap ini.

Adakah panggang Perancis dan panggang Itali sama?

Panggang Perancis dan panggang Itali tidak sama. Kedua-duanya adalah panggang gelap, dengan bahasa Itali yang lebih gelap daripada keduanya, menghasilkan hampir kacang hitam. Biji kopi panggang Perancis berwarna coklat gelap. Panggang Itali mungkin mempunyai rasa yang lebih berani, tetapi kedua-duanya mempunyai kandungan kafein yang serupa.

Sesetengah orang meletakkan nilai yang tinggi pada perisa semula jadi biji kopi itu sendiri, manakala yang lain lebih suka kopi mereka yang sangat gelap, tanpa mengambil kira dari mana asalnya.

Menariknya, ramai orang percaya bahawa lebih gelap kopi, lebih kuat ia. Namun, itu tidak semestinya benar.

Memahami apa yang melayakkan panggang gelap

Panggang yang lebih gelap cenderung mempunyai rasa yang “lebih kuat”, jadi panggang Itali akan dianggap lebih kuat daripada panggang Perancis dari segi rasa. Walau bagaimanapun, semakin gelap panggang, semakin kurang kafein yang terdapat dalam kacang.

Dengan itu, kacang panggang Perancis dan Itali mempunyai berat kurang daripada panggang sederhana atau lebih ringan (disebabkan oleh pecahan badan selular semasa memanggang), jadi barista menggunakan lebih banyak kacang panggang gelap untuk seperiuk kopi.

Oleh itu, kafein dalam secawan panggang Perancis atau Itali adalah lebih kurang sama dengan kopi panggang ringan.

Selain itu, terdapat kurang keasidan dalam panggang gelap berbanding panggang sederhana atau ringan.

Proses pemanggangan kopi

Sebelum melangkah lebih jauh, penting untuk mengetahui bagaimana proses pemanggangan biji kopi berfungsi. Ini membantu untuk lebih memahami perbezaan antara daging panggang.

Semua biji kopi, termasuk Arabica, Robusta, Liberica, dan Excelsa (dua yang pertama adalah yang paling biasa), bermula dengan warna hijau.

Semasa proses pemanggangan biji kopikacang mula bertukar rona — mula-mula menjadi kuning, kemudian coklat muda, dan menjadi lebih gelap semakin lama dipanggang.

Biji kopi mengeluarkan bunyi retak selepas mencapai suhu dalaman sekitar 385°F (196.11°C).

Pemanggang merujuk kepada bunyi ini sebagai “celah pertama”. Disebabkan oleh haba, kacang berada di bawah tekanan yang besar, jadi mereka retak, membebaskan wap dan karbon dioksida.

Biji kopi panggang berambut perang.

Pemanggang menarik biji kopi sejurus selepas retak pertama untuk panggang ringan dan sederhana.

Sekitar 435°F (223.88°C), jika kacang terus dipanggang, ia akan melalui “retak kedua”, mengeluarkan bunyi yang lebih lembut daripada retakan pertama.

Pada ketika ini, minyak dalam kacang mula meresap keluar ke kulit luar.

Bijinya kelihatan lebih besar daripada biji kopi panggang ringan. The retak kedua menghasilkan panggang yang lebih gelap.

Kedua-dua panggang Perancis dan Itali (dan panggang gelap lain) terus dipanaskan sehingga retak kedua atau selepas itu. Panggang Itali memanaskan lebih lama daripada panggang Perancis.

Jika pemanggang tidak memberi perhatian dengan teliti selepas retak kedua, kacang boleh bertukar menjadi arang.

Dalam kes itu, mereka tidak berguna, mudah hancur dengan apa-apa jenis pengendalian. Oleh itu, pemanggang sangat berhati-hati semasa proses pemanggangan.

Bagaimanakah panggang Perancis dan panggang Itali berbeza?

Panggang Perancis dan Itali berbeza dalam proses pemanggangannya. Kedua-duanya mengalami proses pemanggangan selepas retakan kedua, tetapi panggang Itali menjadi lebih lama sedikit, menghasilkan hampir kacang hitam dengan rasa hangus dan hangus. Panggang Perancis berwarna perang gelap, dengan rasa pahit manis dan berasap.

Panggang Perancis lwn Panggang Itali

Walaupun panggang Perancis dan Itali berkongsi banyak persamaan, terdapat beberapa perbezaan, seperti yang ditunjukkan dalam carta di bawah:

Ciri-ciri: Panggang Perancis: Panggang Itali:
Jenis panggang Gelap Gelap
Asal kacang Arabica atau Robusta Arabica atau Robusta
Warna kacang Coklat yang sangat gelap Hampir hitam
rasa Berasap, pahit manis Terbakar, hangus
Tahap keasidan rendah rendah
Kandungan kafein rendah rendah

Seperti yang anda lihat, perbezaan utama antara panggang Perancis dan Itali ialah warna kacang dan profil rasa.

Selain itu, terdapat lebih banyak persamaan daripada perbezaan. Panggang yang anda pilih bergantung pada palet rasa anda.

Bagaimanakah kopi panggang Perancis dibuat?

Kopi panggang Perancis disediakan menggunakan apa-apa jenis biji kopi yang dipanggang pada tahap kegelapan tertentu selepas retakan kedua. Kacang ini berwarna coklat gelap, serupa dengan coklat gelap. Kacang menghasilkan kilauan kerana minyak semulajadinya dan menghasilkan kopi yang berani, pahit manis, berasa berasap.

Kopi panggang Perancis tidak dibuat di Perancis, walaupun panggang gelap popular di negara ini. Pesan “kafe” di Perancis, dan barista akan menyerahkan espresso kepada anda.

Kacang itu sendiri tidak ditanam di Perancis sama ada. Kebanyakan pengeluar menanam biji kopi berhampiran khatulistiwa, kerana ini adalah persekitaran terbaik untuk menanam biji kopi.

Apabila membuat kopi panggang Perancis, pemanggang boleh menggunakan sebarang kacang, tanpa mengira negara asal. Kacang robusta biasanya digunakan di Perancis, manakala banyak tempat di Amerika Syarikat (termasuk Starbucks) menggunakan kacang Arabika.

Panggang Perancis pada Skala Gourmet Agtron

The Skala Gourmet Agtron ialah satu cara untuk mengklasifikasikan kopi panggang yang berbeza. Menggunakan skala ini, Persatuan Kopi Khas Amerika menyenaraikan kopi panggang Perancis sebagai panggang gelap, duduk antara 28 dan 35.

Ini bermakna ia adalah salah satu kopi paling gelap yang boleh anda temui. Profil panggang ini juga biasa ditemui dalam espreso Amerika.

Bagaimanakah kopi panggang Itali dibuat?

Ramai orang mendapat tanggapan bahawa panggang Perancis adalah panggang kopi paling gelap yang boleh anda temui, tetapi panggang Itali lebih gelap. Selain daripada ini, panggang Itali menghasilkan kacang yang lebih berminyak.

Kopi panggang Itali bermula dengan mana-mana biji kopi. Semasa proses pemanggangan, kacang melebihi retakan kedua, mengakibatkan kacang hampir hangus. Mereka mengandungi sangat sedikit kafein dan asid berbanding dengan rakan sejawat mereka yang lebih ringan. Orang sering menggambarkan rasa panggang Itali sebagai hangus.

Biji kopi panggang yang lebih gelap.

Apa yang unik tentang Kopi panggang Itali ialah ia dipanggang untuk sekian lama sehingga peminum biasanya tidak dapat mengenali sebarang ciri penentu biji kopi asli.

Oleh itu, ramai yang tidak dapat mengetahui dari mana asalnya, dan sama ada pemanggang menggunakan biji kopi berkualiti tinggi atau berkualiti rendah.

Pengeluar boleh memanggang biji kopi dua bulan lalu, dan tidak banyak cara untuk mengetahuinya.

Rasa yang dikesan kebanyakan orang apabila meminum panggang yang sangat gelap adalah hasil daripada proses pemanggangan, bukan biji kopi asli. Memanggang kacang hingga tahap kegelapan ini membakar sebarang perisa.

Ramai orang di selatan Itali menikmati panggang super gelap ini.

Ujian rasa: panggang Perancis lwn panggang Itali

Sebagai panggang gelap, kedua-dua kopi Perancis dan Itali mendapat rasa mereka daripada proses pemanggangan. Terdapat sangat sedikit ciri pembezaan yang ditinggalkan selepas dipanggang pada tahap kegelapan ini.

Panggang Perancis mempunyai rasa yang mantap dan berani, sama seperti coklat gelap atau kacang panggang. Penikmat kopi mungkin dapat membezakan beberapa nota yang disenyapkan daripada biji kopi asli, tetapi tidak sebanyak dengan panggang yang lebih ringan.

Terdapat ton pahit manis yang dominan dengan rasa berasap yang dipanggang.

Perbandingan antara panggang Perancis berbanding panggang Itali sebelah menyebelah.

Sesetengah orang percaya bahawa panggang Perancis sering mempamerkan unsur yang lebih ringan, seperti nota sitrus yang hangat.

Menariknya, walaupun proses pemanggangan yang panjang, orang ramai mendakwa bahawa kopi panggang Perancis Sumatera mengandungi unsur tanah yang kelihatan pedas atau berlumut.

Malah ada yang mengatakan bahawa kopi ini mempunyai unsur yang sama dengan rasa cendawan.

Panggang Itali dan panggang lain yang sangat gelap boleh menjadi sangat pahit dengan nota hangus yang dominan.

Proses pemanggangan yang lama menghasilkan gentian berkarbonat, yang membawa kepada profil rasa yang tersendiri.

Biji kopi panggang ringan dan lebih gelap berbanding dengan berat.
Panggang ringan di sebelah kiri. Panggang lebih gelap di sebelah kanan

Terdapat sedikit atau tiada ciri semula jadi kacang itu sendiri dalam rasa keseluruhan. Badan minuman itu nipis dengan keasidan yang rendah.

Mengapa panggang yang berbeza dipanggil Perancis dan Itali?

Panggang Perancis dan Itali menerima nama mereka kerana pilihan serantau. Kopi pilihan di Perancis selalunya berwarna gelap dan pahit, dengan sedikit tambahan gula. Di Itali, orang lebih suka espresso, diperbuat daripada biji kopi super gelap.

Sepanjang awal abad ke-19, orang di seluruh Perancis menggemari biji kopi yang diekstrak secara berlebihan.

Walaupun kita mungkin tidak pernah tahu sebab sebenar mengapa nama untuk panggang gelap telah tersekat.

Menariknya, walaupun Perancis terkenal dengan masakan gourmetnya, kebanyakan kopi yang digunakan di kafe Perancis menggunakan biji Robusta, bukan biji Arabica yang berkualiti tinggi.

Di barat daya, orang Itali lebih suka panggang yang sangat gelap dengan rasa pedas dan hangus (terutamanya di wilayah selatan negara itu).

Malah, espresso adalah kaedah pembuatan bir pilihan — dan sudah tentu, itu bermakna kopi panggang gelap.

Pukulan espresso dalam gelas kecil.

Kawasan yang berbeza di seluruh negara menawarkan kelainan unik mereka sendiri pada espresso, jadi pastikan anda mencuba beberapa jika anda pernah melawat negara yang indah itu.

Kesimpulan

Menurut New York Post, kebanyakan penikmat kopi (dan amatur) lebih suka panggang sederhana kopi.

Walau bagaimanapun, Los Angeles Times melaporkan bahawa panggang gelap adalah jenama jualan kopi yang paling popular.

Tidak kira kopi mana yang lebih disukai orang, panggang gelap tetap menjadi makanan ruji di kawasan yang berbeza di dunia, walaupun kekurangan rasa biji kopi yang membezakan.

Nampaknya ada yang lebih suka rasa pedas dan pahit manis yang dihasilkan oleh proses pemanggangan yang lama berbanding nota ringan, bunga dan kadang-kadang manis daripada panggang yang lebih ringan.

Resipi kopi untuk dicuba

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *