Bagaimanakah Swiss Water Decaf menilai kopi tanpa kafeinnya sendiri?

Kebanyakan orang yang bekerja dalam kopi lebih daripada biasa dengan proses bekam untuk mengenali mana-mana kopi dan kesan gaya pemanggangan seseorang pada kopi tersebut.

Tetapi adakah bekam kopi berbeza untuk biji tanpa kafein?

Pasukan Swiss Water Decaf Process mengatakan ya dan tidak.

“Untuk menentukan nota rasa, kami meminum semua kopi kami, tertakluk kepada penilaian ketat yang sama yang digunakan untuk bukan tanpa kafein,” jelas Chad Trewick, Perunding Kopi Hijau, Perdagangan, di Swiss Water.

Trewick menambah bahawa kopi diberi markah mengikut protokol bekam SCA piawai. Sudah tentu, dalam proses inilah kami menentukan nota pengecapan yang kami temui dalam proses itu—seperti petua beri biru, mangga, kayu manis dan teh hitam yang kami rasa dalam tawaran Siri Batch Kecil terbaru mereka dari Panama.

Tetapi adakah terdapat perbezaan pendekatan semasa bekam tanpa kafein?

Untuk memastikan kami menerima beberapa nuansa penyahkafein—khususnya proses penyahkafein bebas kimia kami, yang tidak memberikan perisa baharu seperti beberapa kaedah tanpa kafein yang lain—kami juga mencari beberapa kualiti lain.

Kerana perubahan kimia biji kopi apabila di bawah penyahkafein (yang boleh menjejaskan badan dan rasa mulut kopi), kami juga melihat secara khusus pada perkara seperti ketebalan, tekstur dan apa yang kami panggil “keserupaan keseluruhan”—skor yang kami berikan untuk menilai sejauh mana dekat dengan rakan sejawat kopi yang berkafein yang tidak berkafein telah mendarat.

Walaupun kami sering berkongsi nota yang paling mudah diakses oleh pengguna akhir, contohnya badan dan perisa khusus yang kami temui, kami merekodkan lebih banyak data secara dalaman untuk pengetahuan jangka panjang kami sendiri tentang cara decaf berfungsi.

Dan kerana Swiss Water Decaf menyahkafein kopi dari seluruh dunia, kami telah dapat memerhatikan bahawa kesan penyahkafein pada kopi dari satu negara asal, ketinggian tumbuh atau kaedah pemprosesan mungkin berbeza-beza kopi dengan kopi. Kami kemudian mengambil pengetahuan ini dan menggunakannya untuk membawa yang terbaik daripada setiap kopi yang kami temui. Seperti semua sains, ia adalah satu proses, dan satu proses yang sangat menarik.

“Kami sentiasa belajar tentang sifat yang dipertingkatkan oleh, dikurangkan oleh, dsb. proses penyahkafein,” kata Trewick. Pemahaman kami yang sentiasa berkembang tentang nuansa ini menyebabkan orang mempercayai kami dengan kopi yang jarang ditemui dan sangat istimewa yang telah mengambil peringkat persaingan.

Trewick dan pasukan kopi Swiss Water Decaf teruja untuk masa depan percubaan berterusan dan pengumpulan pengetahuan. Dan sebahagian daripada keseronokan ialah setiap perkara baharu yang kita pelajari membuka lebih banyak soalan untuk diterokai.

Jadi, apa yang kita tahu pasti?

Bahawa Proses Air Switzerland dianalisis secara berterusan untuk memastikan kami menyediakan tayangan tanpa kafein yang paling hampir dan paling bertenaga daripada mana-mana kopi yang kami kendalikan. Dan bahawa kami boleh melakukannya tanpa menambah bahan kimia bukan sekadar ceri di atasnya—ia adalah prinsip panduan kami. Kami harap anda berasa sedap tentang decaf kami seperti yang kami rasa ia rasa!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *