Barisan Kenya 2022 Royal – Kopi Diraja

Nota editor: Kemas kini ini adalah usaha kerjasama antara Caitlin McCarthy-García, Max Nicholas-Fulmer, dan Charlie Habegger.

Pada peringkat global, corak cuaca di Brazil membawa keraguan kepada bekalan kopi dunia pada pertengahan 2021; manakala di Kenya, kos buruh dan input di ladang kekal tinggi akibat wabak itu. Di Kenya khususnya, pergerakan orang antara Nairobi dan luar bandar amat terhadmemburukkan lagi kekurangan buruh semasa pemprosesan lepas tuai.

Nasib baik, kualiti juga meningkat mengikut sejarah, kerana hujan dan cahaya matahari yang sangat diperlukan semasa masa sensitif kitaran tanaman menyebabkan lebih sedikit kejadian perosak dan penyakit, yang kedua-duanya boleh menurunkan taraf walaupun hasil terbaik, atau mengancam penanam yang terbaik. Profil cawan berapi Kenya dan jangka hayat yang menyimpan menu dan menggabungkan beberapa bulan melebihi kebanyakan kopi dunia menjadikannya tidak boleh digantikan untuk pemanggang.

Walaupun harga lelong, pembelian kami tidak pernah goyah pada musim ini. Kami mempunyai apa yang kami anggap sebagai jenis kopi terbaik dan paling menakjubkan dari daerah tengah Kenya (dan pilih lot dari Lembah Rift barat). Hebatnya, dan walaupun terdapat kekurangan kontena yang berterusan di pelabuhan kering Nairobi, kami dapat mengeluarkan penghantaran terawal kami dalam minggu-minggu awal tahun ini, dan menerima pelayaran pertama 2022 kami di Pantai Barat pada bulan Jun, yang tepat pada masanya .

Ketibaan awal daripada rakan kongsi lama kami di Nyeri, Persatuan Othaya, tidak mengecewakan. Pelbagai kopi telah ditawarkan di bar di Tasting Room di The Crown dan kini boleh didapati sebagai Crown Jewels. Fikirkan buah-buahan yang sangat bersih, rasa manis yang besar, dan keasidan yang berkilauan. Musim panas dalam cawan, dan hebat seperti espresso ais.

Walaupun kebanyakan lot beg penuh hampir habis dijual, jangan takut jika anda terlepas peluang untuk mencubanya. Kami mempunyai berbilang kontena bercampur yang mendarat pada bulan Ogos, September dan Oktober yang menampilkan pulangan kilang tunggal dari Nyeri, Kirinyaga, Muranga dan Kiambu. Kami masih menempah microlot untuk penghantaran lewat untuk membantu pemanggang membuat lebih jauh ke hadapan.

Kepentingan khusus bagi pakar adalah satu lagi kerjasama Diraja dan Othaya: dua pilihan Red Cherry Program dari pendaratan Kilang Ichamama 19 Ogos (28208 Kenya FT Nyeri Othaya Ichamama Red Cherry Program AA 18TY0019 Grainpro Bags dan 28209 Kenya FT Nyeri Othaya Program Ichamama Red Cherry AB 18TY0019 Beg Grainpro). Jika anda menyukai sitrus dan Kenya yang lazat, pertimbangkan perkara ini:

27172 Kenya Kirinyaga Rungeto Karimikui AB
27434 Kenya Kirinyaga Rungeto Karimikui AA
27174 Kenya Kirinyaga Baragwi Guama AA
27175 Kenya Kiambu Kimaratia Gatare AA
27173 Kenya Kirinyaga Baragwi Kariru AB

Untuk buah tropika, keasidan yang kompleks, dan kemasan yang berlarutan, kami mencadangkan:
28098 Kenya Nyeri Othaya Ichamama AB
28094 Kenya Nyeri Othaya Maganjo AA
28095 Kenya Nyeri Othaya Gura AA
28096 Kenya Nyeri Othaya Gura AB
28097 Kenya Sakit Ichamama AA

Seperti biasa, kami menggalakkan anda untuk merancang lebih awal dan bekerjasama dengan pedagang anda untuk menempah ke hadapan. Hubungi kami di [email protected] untuk menyemak pilihan Kenya anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *