Bebola Kelapa Panggang Mudah (3 – Bahan)

Resipi mudah untuk bebola kelapa ini bermula dengan memanggang kelapa untuk benar-benar membuat hidangan tanpa bakar menjadi lazat. Hanya 3 bahan untuk truffle kelapa manis!

Resipi ini dibuat dengan kerjasama Imperial Sugar. TEKAN DI SINI untuk resipi penuh.

Bebola Kelapa digulung dalam kelapa bakar di atas pinggan

Bebola Kelapa Panggang Mudah Dipanggang!

Saya sangat teruja untuk berkongsi resipi bebola kelapa tanpa bakar yang mudah ini dengan anda hari ini! Bebola kelapa bakar ini ialah versi pantas macaroon kelapa, sesuai untuk hidangan biskut Krismas anda kerana ia adalah untuk hidangan manis dengan secawan kopi. Mempunyai beberapa resipi mudah tambahan semasa cuti untuk dihadiahkan atau dihoskan sentiasa membantu. Dan saya mempunyai beberapa idea variasi yang menyeronokkan untuk anda juga! Memanggang kelapa hanya menambah beberapa minit tambahan kepada jumlah masa, tetapi benar-benar menambah rasa dan tekstur. Jika anda seorang pencinta kelapa ini adalah untuk anda.

Bahan-bahan yang diperlukan:

Untuk senarai ramuan PENUH dan resipi boleh cetak TEKAN DI SINI.

 • Kelapa kering
 • Susu pekat manis
 • Gula merah muda
bebola kelapa di atas loyang yang dialas dengan kertas minyak

Apa itu Kelapa kering?

Kelapa kering ialah “daging” kelapa yang dicincang atau dikelupas dan dikeringkan. Saya menggunakan kelapa kering dalam resipi ini, bukannya kelapa parut manis atau parut manis. Perbezaan utama ialah ia tidak manis. Perbezaan lain ialah dicincang lebih kecil daripada kelapa parut biasa. Saya lebih suka kelapa kering dalam resipi ini, kerana cincang yang lebih kecil memberikan tekstur yang lebih baik dalam bebola. Carik tidak begitu panjang yang membantu memegang bola bersama-sama sedikit lebih mudah, dan membuat bola sedikit lebih padat. Jika anda tidak mempunyai kelapa kering, anda hanya boleh menumbuk serpihan kelapa biasa dalam pemproses makanan beberapa kali, menghasilkan hasil yang serupa. Fikirkan adalah seperti perbezaan antara oat cepat dan oat lama.

Cara Membuat Bebola Kelapa/Arahan:

 1. Bahagikan kelapa kepada separuh. Bekerja secara berkelompok tambahkan separuh kelapa ke dalam kuali nonstick yang besar. Panaskan dengan api sederhana hingga kekuningan dan dibakar, kacau selalu. Setelah kelapa dibakar, pindahkan ke dalam loyang besar untuk menyejukkan. Ulang dengan kelapa yang tinggal.
 2. Apabila kelapa sejuk, simpan 1/3 cawan kelapa dan masukkan ke dalam mangkuk kecil untuk digulung. Mengetepikan.
 3. Dalam mangkuk besar satukan baki kelapa, susu pekat manis, dan gula perang dan kacau hingga sekata.
 4. Menggunakan yang kecil senduk biskut (1 sudu besar) bersaiz senduk biskutbahagikan adunan dan bentukkan menjadi bebola padat bebola 1 inci – diameter 1 1/2 inci. Gulungkan bebola kelapa di dalam kelapa bakar yang telah dikhaskan dan letakkan di atas lembaran kertas kulit untuk ditetapkan. Ulangi dengan adunan yang tinggal.
 5. Benarkan bebola tersusun pada suhu bilik selama sejam dan kemudian pindahkan ke bekas kedap udara untuk disimpan.

Cara Menyimpan:

Bebola kelapa ini menyimpan hebat. Simpannya kedap udara sehingga seminggu pada suhu bilik atau sehingga 2 minggu di dalam peti sejuk. Mereka juga membeku hebat untuk dibuat ke hadapan. Simpan sahaja di dalam peti sejuk dalam bekas kedap udara sehingga 2 bulan. Cairkan mereka pada suhu bilik.

Variasi:

Resipi ini sangat mudah dalam perisanya, jadi ia boleh dengan mudah ditambah dengan variasi! Berikut adalah beberapa idea yang menyeronokkan:

 • Siram dengan atau celup dalam coklat cair! Anda boleh menggunakan coklat separuh manis, susu atau putih untuk membuat bebola kelapa coklat! Jika anda mencelupkannya ke dalam kelapa, anda boleh memotong coklat dengan sedikit minyak kelapa atau memendekkan untuk menipiskannya. Hanya gunakan garpu untuk mencelup ke dalam salutan coklat cair, ketik coklat yang berlebihan dan biarkan ia disediakan pada suhu bilik atau di dalam peti sejuk.
 • Letakkan badam di atasnya dan celupkan seluruh bola dalam coklat untuk suasana Almond Joy! Benar-benar mana-mana kacang akan menjadi hebat dalam ini…fikirkan kacang hazel dengan hujan renyai coklat!
 • Anda juga boleh mencampurkan mini cip coklat terus ke dalam bancuhan kelapa sebelum membentuknya menjadi bebola.
 • Taburkan sedikit kayu manis hingga ke bancuhan kelapa untuk versi gula kayu manis!
 • Cairkan beberapa gula-gula karamel dan gerimis karamel di atasnya untuk hidangan manis yang melekit. Taburkan sedikit garam laut serpihan pada karamel itu untuk truffle karamel masin yang muktamad.
 • Tambah sedikit ekstrak vanila, ekstrak badam atau ekstrak rum untuk benar-benar menambah rasa pada truffle kelapa ini. Anda juga boleh menambah sedikit perahan kelapa untuk menambah rasa kelapa!

Klik di sini untuk resipi penuh di Imperial Sugar.

bebola kelapa bakar dalam pinggan

Suka Kelapa? Cuba Resipi Ini Juga:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *