Bekam di Rumah, Bahagian Pertama

Seorang lelaki berjanggut bersandar di atas kopi porselin sup untuk menghidu kopi semasa ia dibancuh dalam cawan untuk bekam.

Kami memulakan siri tentang bekam dengan meneroka kaedah yang digunakan dan nilai bekam di rumah.

OLEH TANYA NANETTI
KORESPONDEN DALAM TALIAN KANAN

Foto muka depan oleh Tanya Nanetti

Setiap peminat kopi lambat laun terjumpa bekam kopi: Mungkin mereka baru mendengar istilah itu, mungkin mereka pernah melihatnya diiklankan di pemanggang dan memutuskan untuk menghadirinya, atau mungkin salah seorang rakan barista mereka memperkenalkannya kepada mereka.

Jadi Apa Itu Bekam Kopi?

Bekam kopi ialah kaedah sejarah yang digunakan oleh profesional kopi untuk menilai kopi. Dengan berbekam, seseorang boleh menentukan kekuatan dan kelemahan kopi, menyemak kualiti profil pemanggangan, dan mengesan kehadiran kecacatan yang mungkin berlaku.

Dilahirkan sebagai sistem piawai untuk membantu mengenali konsistensi kopi, bekam telah wujud sejak akhir abad ke-19. Tetapi pada awal milenium ini SCA membangunkan a prosedur bekam yang telah menjadi standard industri untuk bekam.

Bekam boleh membantu anda mengenal pasti nota rasa dan kualiti kopi.
gambar dari Nuno Alexandre.

Matlamat utama bekam: untuk mencipta prosedur yang mudah, yang hanya memerlukan pengisar kopi, beberapa mangkuk dan sudu, sedikit air panas, dan biji kopi, dan bahasa rasa biasa yang boleh digunakan oleh semua orang, di seluruh dunia. Bekam profesional mengikut prosedur yang ketat di mana peserta menilai kopi menggunakan a bentuk yang menjaringkan setiap atribut kopi daripada enam hingga 10, kedua-duanya untuk keamatan dan untuk kualiti.

Bekam, Dipermudahkan

Kaedah ini boleh menakutkan bagi orang baru. Itulah sebabnya, walaupun kedai kopi atau pemanggang menganjurkan bekam awam, mereka biasanya tidak menggunakan bentuk profesional, sebaliknya memilih pendekatan yang kurang formal.

Tetapi adakah cara yang menyeronokkan dan mudah untuk membiasakan diri dengan bekam kopi?

Masuk berbekam di rumah! Ini ialah cara terbaik untuk mula mempelajari lebih lanjut tentang kopi, dan mungkin cara terbaik untuk melakukannya ialah menggunakan pendekatan yang kurang teknikal dan lebih menyeronokkan.

Dengan amalan, bekam boleh membantu mengembangkan lelangit anda. Foto oleh Nuno Alexandre.

Tujuan bekam profesional adalah untuk menganalisis pelbagai ciri kopi (kepahitan, keasidan, kemanisan, dll.). Semasa berbekam di rumah, anda boleh mengamalkan ciri-ciri ini, atau fokus untuk mencari nota rasa kopi.

Selain itu, menganjurkan bekam di rumah, walaupun hanya untuk diri sendiri, boleh membantu anda mempelajari cara membancuh kopi yang lebih baik.

Terima kasih kepada kebolehulangan dan prosedurnya yang mudah, bekam hampir kalis dan ia boleh membantu dalam menyerlahkan yang terbaik dan terburuk yang ditawarkan oleh setiap kopi, memberikan idea yang lebih baik tentang rasa kopi itu apabila dibancuh. Anda boleh belajar banyak daripada bekam yang mudah!

Tingkatkan Lelangit Anda

Katakan, sebagai contoh, kopi yang dirasa dalam bekam itu terlalu pahit. Ini boleh membantu anda membuat keputusan untuk membancuh kopi yang sama dengan air yang lebih sejuk, atau mungkin menggunakan tanah yang lebih kasar, atau menurunkan nisbah kisar kepada air anda. Jika, sebaliknya, kopi itu kehilangan rasa manis atau kurang kedalaman, anda boleh mencuba minuman itu melakukan sebaliknya, dan seterusnya.

Gas keluar dari kopi semasa ia dibancuh untuk bekam. Foto oleh Nuno Alexandre.

Dan bahagian yang terbaik? Lebih banyak anda minum, lebih banyak anda akan belajar. Anda tidak lama lagi akan dapat mengenali nota rasa yang berbeza dan kualiti dengan lebih mudah, menyediakan anda untuk bekam profesional seterusnya.

Nantikan bahagian dua akhir minggu ini, di mana kami akan membincangkan prosedur bekam untuk membantu anda bermula!

MENGENAI PENGARANG

Tanya Nanetti (dia) ialah barista kopi khusus, pengembara dan pemimpi. Apabila dia tidak berada di belakang mesin kopi (atau melawat beberapa sudut dunia yang tersembunyi), dia sibuk menulis Pemberontakan kopitapak web tentang kopi istimewa yang dia cipta bersama teman lelakinya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *