Berapa Auns Dalam Secawan

Mengetahui berapa banyak auns dalam cawan sangat membantu untuk mengetahui semasa membaca resipi atau menyesuaikan resipi. Dapatkan semua maklumat dan carta yang berguna di sini!

Tepung, gula, oat dan susu soya dalam cawan penyukat.

‘Berapa auns dalam cawan?’ adalah soalan yang sering ditanya oleh pembaca saya. Apabila anda berada di dapur memasak dan anda perlu menukar sudu besar kepada cawan atau auns kepada cawan, anda memerlukan jawapan yang pantas – jawapan yang tidak melibatkan penggunaan telefon atau komputer riba anda dengan tangan anda yang ditutup dengan tepung.

Panduan ini akan membantu anda mengetahui auns dalam cawan dengan mudah. Paling penting, ia disertakan dengan carta penukaran supaya anda boleh berasa yakin di dapur tidak kira apa resipi yang anda ikuti.

Sebelum saya membincangkan secara ringkas tentang jumlah auns dalam secawan, berikut ialah pandangan ringkas tentang penukaran yang paling biasa:

  • 1 cawan = 8 auns cecair = 16 sudu besar
  • ¾ cawan = 6 auns cecair = 12 sudu besar
  • ½ cawan = 4 auns cecair = 8 sudu besar
  • ¼ cawan = 2 auns cecair = 4 sudu besar

Ingat bahawa banyak resipi menggunakan singkatan auns cecair = fl. oz.

Berapa Auns Dalam Secawan: Cecair lwn Kering

Apabila cuba menentukan jumlah auns dalam cawan, perkara pertama yang perlu diperhatikan ialah sama ada anda menyukat bahan cecair atau kering. Bahan cecair dan kering mengukur secara berbeza.

Bahan-bahan kering biasanya diukur mengikut berat, contohnya, secawan tepung bersamaan dengan 4.4 auns (oz.).

Terdapat perbezaan besar antara auns cecair dan kering, jadi sentiasa semak resipi anda untuk memastikan anda mempunyai ukuran yang betul.

Kemudian ada isu yang berpunca daripada fakta bahawa semua bahan tidak sama. Sebagai contoh, secawan gula mempunyai berat lebih daripada secawan tepung, tetapi ia adalah isipadu yang sama (kedua-duanya adalah 1 cawan).

Menyukat Cecair:

Cecair diukur dengan auns cecair (isipadu cecair), jadi contohnya secawan cecair bersamaan dengan 8 auns cecair (fl. oz) atau 240ml. Bahan cecair: minyak, sup, air, sirap maple, jus lemon dll, tidak perlu ditimbang, kerana ia hanya diukur mengikut isipadu.

Peralatan Mengukur:

Sama ada anda seorang tukang masak atau tukang masak di rumah, anda pasti mempunyai beberapa peralatan yang anda gunakan untuk mengukur bahan. Tetapi peralatan mengukur berbeza untuk bahan basah dan kering. Ini bermakna anda perlu mempunyai semua alat pengukur berikut supaya anda boleh mengukur bahan basah dan kering anda dengan tepat.

Cawan penyukat menyukat bahan kering seperti tepung, gula, oat. Ini membolehkan anda meratakan lebihan dengan pisau untuk mendapatkan kuantiti tepat yang diperlukan (“sudu dan aras”).

Cecair seperti minyak, air, kuah biasanya disukat dengan cawan penyukat cecair (saya panggil ia jag penyukat, kerana ia secara literalnya seperti jag). Jag pengukur biasanya diperbuat daripada kaca atau plastik dan memaparkan cawan, auns dan mililiter dengan jelas di sepanjang sisi.

Anda boleh mendapatkan ukuran yang tepat dengan mengisi jag penyukat anda kepada jumlah yang dikehendaki dan kemudian membawanya ke paras mata anda untuk ‘menentukur’nya (memastikan ia berada pada garisan yang betul).

Jag penyukat cecair selalunya datang dalam satu, dua atau empat sukat cawan – atau sebagai satu set ini. Mereka biasanya datang dengan muncung tuang supaya anda boleh menuang tanpa tumpahan.

Sudu penyukat digunakan untuk mengukur kedua-dua basah atau kering untuk mendapatkan jumlah sudu atau sudu teh. Lihat siaran kami: berapa banyak sudu teh dalam satu sudu.

Susu soya dalam jag penyukat.

Bukan Semua Sukat Saiz Sama

Cawan penyukat bersaiz berbeza bergantung pada tempat tinggal anda. Menggunakan cawan penyukat bersaiz berbeza boleh mendatangkan akibat yang besar untuk resipi bakar anda, kerana bahan tunggal mesti ditambah dalam kuantiti yang betul.

UK dan Amerika mempunyai ukuran cawan dan auns yang berbeza kerana mereka menggunakan sistem pengukuran yang berbeza. Di UK (dan hampir di tempat lain di dunia), sistem metrik ialah sistem ukuran standard. Di Amerika Syarikat, semua orang menggunakan sistem empayar.

Jadi, apakah maksud ini untuk saiz cawan?

  • 1 cawan UK (metrik) = 250 ml
  • 1 cawan AS (sistem imperial) = 240 ml

Petua Chef: Pastikan resipi anda keluar dengan sempurna dengan menyemak dahulu sama ada pengarang menggunakan sistem ukuran metrik atau imperial. Kemudian pastikan anda mengukur bahan-bahan anda dengan tepat. Gunakan kaedah “sudu dan aras” untuk mengukur tepung anda. Sudukan tepung ke dalam cawan penyukat anda dan kemudian ratakan dengan pisau. Jangan cedok tepung dan jangan masukkan ke dalam cawan anda. Untuk lebih pasti, gunakan penimbang makanan.

Tidak selalu mudah untuk mendapatkan resipi yang betul, terutamanya apabila membakar! Mengetahui berapa banyak auns dalam secawan yang ada dan memastikan carta penukaran anda mudah digunakan ialah cara terbaik untuk menjamin hasil bebas kegagalan, sama ada anda menukar ukuran daripada metrik kepada imperial atau sebaliknya, atau satu unit kepada unit yang lain.

Carta Penukaran – Bahan Kering

Berapa banyak auns dalam carta penukaran cawan

Soalan Lazim

Adakah 2 sudu besar sama dengan 1 auns cecair?

Ya, 2 sudu besar bersamaan dengan satu auns cecair.

Berapa banyak auns cecair dalam setengah cawan?

Terdapat empat auns cecair dalam setengah cawan.

Berapa banyak auns cecair dalam satu pukulan?

Terdapat dua sudu besar dalam pukulan auns cecair. Jadi, jika anda membuat koktel atau menggunakan resipi yang memerlukan satu auns minuman keras dan anda tidak mempunyai gelas tembakan di sekeliling, ukur dua sudu alkohol.

Berapa banyak auns dalam secawan mentega?

Secawan mentega, diukur apabila pepejal, mengandungi lapan auns mentega.

Berapa banyak auns cecair dalam suku cawan?

2 auns cecair membuat suku cawan.

Apakah maksud sudu dan aras?

Untuk mendapatkan hasil terbaik dalam penaik, anda perlu sangat tepat. Jika resipi memberitahu anda untuk “sudu dan ratakan” tepung, ini bermakna anda perlu menambah sudu tepung ke dalam cawan penyukat sehingga penuh (jangan masukkan ke dalam cawan) dan kemudian gunakan bahagian belakang pisau untuk meratakan kurangkan lebihan, pastikan tepung adalah sama rata dengan permukaan cawan.

Apakah maksud cawan yang dibungkus?

Jika resipi memerlukan cawan yang dibungkus, maka anda perlu menambah bahan itu ke dalam cawan penyukat dan tekan ke bawah untuk memberi ruang untuk lebih banyak, dengan itu memasukkannya ke dalam cawan.

Tepung, susu soya, gula dan oat dalam cawan penyukat.

Kami menyukai item ini untuk mengukur dan inilah yang kami gunakan di dapur kami:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *