Berapa banyak kafein dalam teh?

Ini adalah soalan yang sering ditanya:

Berapa banyak kafein yang terdapat dalam teh?

Jawapannya ialah jumlah kafein dalam teh bergantung kepada jenis teh, seperti teh putih, teh hijau dan teh hitam, yang kesemuanya mempunyai kuantiti kafein yang berbeza, serta berapa lama anda curam dan suhu yang anda pilih.

Jadi, mari kita pecahkan itu. Tahap kafein teh bergantung kepada:

– Kaedah pemprosesan teh (teh hitam, teh hijau, teh putih) – Semua teh diekstrak daripada tumbuhan teh yang sama, juga dipanggil camellia Sinensis, tetapi tahap kafein bergantung pada kaedah pemprosesan dan juga masa penuaian kerana mungkin terdapat perbezaan dalam tahap pengoksidaan teh.

– Berapa lama teh dibancuh – Jelas sekali, tetapi semakin lama anda merendam teh, semakin banyak kafein akan diserap ke dalam teh yang anda minum. Sebagai contoh, jika anda membancuh teh hitam selama satu minit, ia akan mempunyai 40 mg kafein. Tetapi, jika anda membancuhnya selama 3 minit, kuantiti kafein akan meningkat kepada 60 mg.

– Pada suhu berapa teh dibancuh – semakin tinggi suhu semasa teh dibancuh akan menghasilkan kadar pengekstrakan kafein yang lebih tinggi ke dalam teh, kerana suhu yang lebih tinggi menyebabkan molekul bergerak lebih cepat dan memindahkan lebih banyak kafein daripada daun teh ke teh.

Berikut ialah perwakilan jadual kuantiti kafein dalam pelbagai bentuk teh.

Jenis Teh

Kuantiti kafein dalam miligram (mg)

Teh hitam

47 hingga 90 mg

Teh hijau

20 hingga 45 mg

Teh Putih

6 hingga 60 mg

Teh Yerba Mate

85 mg

Teh Matcha

35 hingga 40 mg

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *