Berapa Lama Kopi Baik Di Dalam Peti Sejuk?

Mungkin sarapan pagi sudah tamat, tetapi anda masih mempunyai periuk kopi yang penuh dengan cecair berharga. Atau mungkin anda cuba menukar kopi segera yang sederhana menjadi minuman java berais.

Sama ada cara, ada penyelesaian mudah: menyimpan kopi di dalam peti sejuk.

Tetapi sebelum anda menyejukkan dan melupakan, anda perlu mempertimbangkan satu soalan penting. Berapa lama kopi bertahan di dalam peti sejuk?

Anda mungkin tidak mempunyai banyak masa seperti yang anda fikirkan.

Berapa Lama Kopi Tahan Dalam Peti Sejuk?

Kopi yang dibancuh bertahan antara 7 dan 14 hari di dalam peti sejuk. Tetapi jangka hayat yang tepat bergantung pada bekas penyimpanan, bahan tambahan susu, dan kaedah pembuatan bir.

Kopi hitam yang disejukkan akan selamat diminum sehingga dua minggu. Tetapi secawan kopi yang selamat tidak sama dengan secawan kopi yang lazat. Untuk rasa kopi yang paling segar, minum kopi dalam 1-2 hari pertama penyejukan.

Bekas kedap udara memaksimumkan hayat peti sejuk kopi. Menambah tenusu atau krimer pada kopi anda mengurangkan jangka hayat kopi anda.

Kaedah membancuh yang berbeza juga memberi kesan kepada berapa lama anda boleh menyejukkan kopi, pada asasnya terima kasih kepada tahap pengoksidaan. Secara ringkasnya, membancuh dengan air yang lebih sejuk memanjangkan jangka hayat lebih lama daripada membancuh dengan air panas.

Mari kita lihat butiran lanjut untuk kaedah pembuatan bir individu.

Minuman Sejuk

Berbanding kaedah membancuh yang lain, kopi brew sejuk tahan lebih lama di dalam peti ais.

Apabila bercakap tentang kopi segar, kaedah ini adalah pengalaman berpanjangan. Pembuatan bir boleh mengambil masa antara 12-24 jam, bergantung pada cara anda menyukainya. Tetapi faedah menunggu? Jangka hayat peti sejuk yang dilanjutkan.

Untuk memahami sebab rasa coklat ini tahan ujian masa peti ais, mari semak beberapa fakta kimia kopi.

Rasa kopi basi berlaku akibat pengoksidaan. Untuk tujuan kami, pengoksidaan ialah tindak balas kimia di mana oksigen ditambah kepada bahan.

Apabila kopi menyejuk, molekul dalam cecair bergetar pada frekuensi yang jauh lebih rendah. Ini menyebabkan peningkatan pengoksidaan.

Tetapi minuman sejuk mendapat namanya kerana ia dibancuh dengan air sejuk atau suhu bilik. Jadi apabila anda meletakkan kopi di dalam peti sejuk, proses pengoksidaan adalah kurang drastik berbanding jika anda menyejukkan kopi yang dibancuh dengan air panas.

(Menyegel cecair dalam bekas kedap udara akan mengurangkan lagi pengoksidaan. Tetapi lebih lanjut mengenainya sebentar lagi.)

Kimia diketepikan, ia kedengaran seperti akal fikiran: kaedah bru yang direka untuk menghasilkan java sejuk tahan penyejukan lebih baik daripada kaedah bru yang direka untuk menghasilkan java panas.

Cuba simpan nitro terakhir yang anda ambil dari kedai kopi tempatan? Keluarkan sebarang kiub ais sebelum meletakkan minuman di dalam peti sejuk.

Juga, perlu diingat bahawa jika anda telah menambah krimer atau sebarang bahan bersusu pada kopi, itu akan mengurangkan hayat peti sejuknya. (Lebih lanjut mengenainya dalam bahagian kemudian.)

Saya telah menyimpan minuman sejuk di dalam peti sejuk selama beberapa hari tanpa masalah. Sesetengah orang mendakwa bahawa ia akan bertahan sehingga dua minggu di dalam peti sejuk.

Secara teknikal, ia akan. Selagi anda tidak menambah susu, kopi akan selamat untuk diminum pada hari ke-14. Tetapi rasa tidak akan menjadi hebat.

minuman sejuk bertingkat dalam penyejuk

Kopi ais

Kopi ais akan bertahan satu atau dua hari di dalam peti sejuk.

Apabila anda mengidam sesuatu yang sejuk dan berkafein pada hari musim panas yang panas, anda mungkin tidak mengambil berat tentang perbezaan antara kopi ais dan minuman sejuk.

(Saya berpendapat bahawa kedua-dua minuman itu rasanya berbeza sama sekali. Tetapi tidak semua orang cerewet seperti bekas barista.)

Tidak kira di mana anda berdiri dalam perbahasan, terdapat perbezaan penting dalam hal berapa lama cecair ini bertahan di dalam peti sejuk.

Ingat apa yang saya katakan tentang pengoksidaan? Fikirkan bagaimana kopi ais dibuat. Kopi panas dibancuh, kemudian dituangkan ke atas ais. Ini bermakna kopi telah mula teroksida sebelum ia sampai ke peti sejuk.

Jadi adalah fakta saintifik bahawa anda akan menikmati rasa terbaik jika anda minum kopi ais anda sebaik sahaja anda membuatnya.

Apabila itu bukan pilihan, anda boleh menyimpan kopi ais di dalam peti sejuk. Tetapi pastikan anda mengeluarkan sebarang ketulan ais. Ia adalah peti sejuk, bukan peti sejuk. Dan apabila ais cair, ia akan menyiram minuman anda.

Espresso

Espresso tahan sehingga dua hari di dalam peti sejuk. Selepas titik ini, rasa mula merosot.

Tetapi jika anda berminat untuk menghasilkan secawan kopi yang berkualiti, jangan simpan espresso di dalam peti sejuk. Walaupun untuk beberapa jam. Ia tidak akan dipanaskan semula dengan betul, tidak kira seberapa keras anda mencuba. Selain itu, anda tidak akan dapat mencipta semula krema.

Ia mungkin menggoda untuk menyejukkan espresso di dalam peti sejuk untuk latte ais. Tetapi ia adalah langkah yang tidak perlu.

Latte ais adalah kira-kira satu bahagian espresso hingga empat bahagian susu. Jadi dengan mengandaikan anda menyimpan susu anda di dalam peti sejuk, cecair pra-sejuk ini ditambah secawan ais akan menyejukkan espreso dengan cepat.

Satu lagi sebab untuk mengelak daripada meletakkan espresso di dalam peti sejuk?

Terdapat beberapa situasi di mana anda secara tidak sengaja akan mendapat lebihan tangkapan espreso yang anda tidak mahu sia-siakan. Dan pengecualian ini biasanya berlaku di kedai kopi.

Saya pernah bekerja di sebuah kafe yang menyajikan espresso martini. Untuk mempercepatkan proses pemasangan, kami menyediakan espresso pra-batch dan kemudian menyimpannya di dalam peti sejuk.

Saya tidak berbangga dengan tindakan saya, tetapi ia berkesan dalam secubit. Tetapi apabila saya membuat minuman selepas makan malam untuk rakan dan keluarga, saya pasti menggunakan pukulan espresso segar.

Jika anda benar-benar memerlukan (atau mahu) membuat espresso pra-kelompok, lebih baik anda menyimpannya di tempat yang sejuk di luar peti sejuk. Tetapi jangan biarkan ia duduk lebih daripada satu hari.

Menjaga Kesegaran Kopi Susu

Tidak kira cara anda membancuh kopi, anda boleh menyimpan kopi hitam di dalam peti sejuk untuk masa yang agak lama tanpa menjejaskan kebolehminuman kopi. Kopi hitam berusia dua minggu mungkin tidak sedap. Tetapi ia akan selamat untuk diminum.

Saya tidak boleh mengatakan perkara yang sama tentang menyejukkan kopi yang dicampur dengan susu atau krimer. Kopi susu bertahan untuk masa yang lebih singkat daripada kopi hitam.

Semua susu mempunyai tarikh luput, terutamanya dipengaruhi oleh sama ada ia dibuka atau tidak. Jangka hayat ini juga berbeza bergantung pada jenis. Susu cenderung bertahan untuk masa yang lebih singkat daripada susu soya, oat dan badam.

Menuangkan susu ke dalam kopi tidak mengubah hakikat bahawa ia mempunyai hayat yang terhad. Bakteria berlaku secara semula jadi dalam susu dan akan tumbuh pada suhu melebihi 40 darjah Fahrenheit.

Jika boleh, asingkan susu daripada kopi yang dibancuh sehingga anda bersedia untuk meminumnya. Melakukannya akan memastikan kopi lebih segar lebih lama. Kemudian, hanya tambah susu apabila anda memerlukannya.

Jika tidak, ambil kopi susu dalam masa dua hari selepas penyejukan. Dan mungkin melakukan pemeriksaan menghidu cepat sebelum mengeluh. Selamatkan diri anda daripada rasa tenusu yang rosak.

Anda Tidak Perlu Menyimpan Kopi Di Dalam Peti Sejuk

Termos Berfungsi Untuk Tempoh Singkat

Kadangkala pra-kelompok tidak disengajakan. Kadangkala anda melebihkan jumlah kafein yang boleh anda telan sebelum hari kerja anda bermula.

Tetapi tiada siapa yang mahu membuang kopi ke dalam longkang. Walaupun lebihan itu tidak disengajakan. Nasib baik, terdapat cara mudah untuk meminimumkan sisa tanpa menjejaskan rasa.

Jika anda membancuh kopi lebih banyak daripada yang diperlukan, gunakan termos untuk memastikan ia panas untuk tempoh yang singkat. Sesetengah termos berpenebat vakum mendakwa dapat mengekalkan suhu kopi panas sehingga 24 jam.

Untuk memaksimumkan prestasi, panaskan termos dengan air panas. Kemudian, pindahkan baki kopi dari periuk kopi ke termos semasa kopi masih panas.

Anda boleh menyimpan kopi susu dalam termos. Tetapi kopi hitam akan mengekalkan rasa lebih baik daripada kopi susu.

Secara realistik, harapkan termos berkualiti rendah untuk memastikan kopi segar selama enam jam. Kelalang premium harus berfungsi dengan baik sehingga 12 jam.

kopi ais dalam peti ais

Kopi Ais Kiub

Satu lagi cara untuk mengurangkan sisa kopi adalah dengan membekukan cecair yang berlebihan menjadi kiub ais kopi. Hanya tuangkan kopi atau espresso yang telah dibancuh ke dalam dulang ais kiub, masukkan dulang ke dalam peti sejuk, dan bam.

Lain kali anda membuat kopi ais, anda tidak perlu risau tentang ais cair yang menyiram minuman anda. Sebaliknya, kiub hanya akan menambah lebih banyak kopi pada kopi anda.

Fikirkan ia sebagai sejenis proses pemerhati DIY.

Bagaimana Dengan Menyimpan Biji Kopi & Tanah?

Dalam dunia yang ideal, anda mengisar kacang anda sejurus sebelum membancuh serbuk untuk secawan kopi segar.

Saya sedar bahawa kita tidak hidup dalam dunia yang ideal. Kadang-kadang kemudahan dan kos membuatkan kita menggunakan kopi pra-kisar berbanding kopi biji keseluruhan.

Walau apa pun alasan anda menggunakan kopi pra-kisar, anda tidak perlu menyimpan kopi yang belum dibancuh di dalam peti sejuk. Begitu juga dengan biji kopi.

Kopi kehilangan kesegaran apabila terdedah kepada cahaya, udara atau haba. Jadi peti sejuk mungkin berbunyi seperti lokasi penyimpanan yang ideal. Tetapi apabila tidak disegel dengan betul, kopi akan menyerap aromatik peti sejuk lain.

Dan tiada siapa yang mahu kopi mereka rasa seperti kubis, ikan, atau apa sahaja kaserol yang telah dilupakan di bahagian belakang peti sejuk anda.

Daripada risiko pencemaran silang, simpan serbuk kopi dan biji kopi di luar peti sejuk dalam bekas kedap udara. Ringkasnya, bekas bertutup vakum adalah cara terbaik untuk mencegah pengoksidaan dan mengekalkan ketulenan rasa. Cuma pastikan bekas bersih dan tidak berliang.

Untuk memaksimumkan jangka hayat, letakkan kopi di tempat yang sejuk jauh dari cahaya. Almari yang jauh dari dapur dan ketuhar akan berfungsi dengan baik.

Semasa saya membesar, ibu bapa saya pernah membeli serbuk kopi secara pukal dan menyimpan lebihan tanah di dalam peti sejuk. Taktik ini bagus untuk bajet, tetapi tidak begitu bagus untuk membancuh kopi titisan yang lazat.

Walaupun anda menyimpan biji kopi dalam bekas yang benar-benar kedap udara, anda tetap tidak boleh membekukannya.

Biji kopi mengandungi molekul lembapan. Apabila molekul ini membeku, ia mengembang. Pengembangan ini menghasilkan keretakan kecil dalam kacang. Lama kelamaan, udara yang terperangkap dalam patah tulang ini menjadi basi.

Ya saya tahu. Membeli kopi dalam kuantiti yang lebih kecil mungkin dikenakan kos tambahan. Tetapi hasilnya adalah rasa yang lebih segar.

Jadi, untuk imbas kembali: cara terbaik untuk membuat kopi tahan lama adalah dengan menyimpannya di dalam bekas kedap udara. Jangan bersusah payah menyejukkan atau membekukannya.

Mengakhiri

Menyimpan kopi untuk diminum kemudian tidak akan memberikan anda rasa terbaik yang diketahui oleh jenis kopi. Tetapi kadang-kadang, orang yang menggemari kopi mengorbankan rasa untuk kemudahan.

Jadi berapa lama kopi bertahan di dalam peti sejuk? Jawapannya bergantung pada beberapa faktor: bekas penyimpanan, bahan tambahan susu, dan kaedah pembuatan bir.

Apabila disimpan dengan betul, kopi ais akan bertahan selama satu atau dua hari di dalam peti sejuk. Kopi yang dibancuh tanpa air panas tahan beberapa hari lebih lama. Espresso tahan selama kira-kira sehari, tetapi tidak sepatutnya disimpan dalam peti sejuk.

Juga, ingat bahawa krim dan susu mengurangkan hayat peti sejuk kopi. Hidu sebelum anda meneguk untuk memastikan minuman itu tidak rosak.

Apabila ragu-ragu, pastikan kopi yang anda simpan di dalam peti sejuk adalah kopi hitam. Tiada gula, tiada sirap, tiada krimer. Hitam sahaja. Anda sentiasa boleh menambah kebaikan susu selepas anda memanaskan semula cawan kopi anda.

Satu peringatan terakhir. Jangan letakkan serbuk kopi atau biji kopi di dalam peti sejuk. Sebaliknya, simpan di dalam bekas kedap udara dari haba atau cahaya matahari.

Secawan kopi terbaik adalah secawan kopi segar. Tetapi kadangkala, menyimpan kopi yang dibancuh boleh mengurangkan sisa atau mempercepatkan rutin pagi anda—dua matlamat yang sangat penting.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *