Berapa lama masa yang diambil untuk kafein masuk?

Membran badan anda menyerap kafein dengan sangat cepat, jadi anda sepatutnya merasakan kesan kafein dalam masa 15 hingga 45 minit selepas mengambil kafein, tetapi bergantung kepada fisiologi seseorang, kafein telah diketahui memberi kesan kepada sesetengah orang dalam masa 5 minit sahaja.

Bagaimana badan memproses kafein?

Selepas membran badan melakukan kerja menyerap kafein, sekumpulan enzim dalam hati memetabolismekan dan merendahkan kafein.

Solek genetik anda menentukan berapa banyak enzim yang anda hasilkan, jadi ini bermakna sementara sesetengah individu memetabolismekan (atau memecahkan) kafein dengan sangat perlahan, yang lain melakukannya dengan cepat sehingga mereka hampir tidak menyedari kesan rangsangannya. Ia sangat bergantung pada individu!

Anda hanya boleh benar-benar memahami cara anda memproses kafein dengan benar-benar meminumnya dan melihat apa yang berlaku. “Kegelisahan kopi,” yang boleh termasuk jantung berdebar-debar, loya, cirit-birit, kegelisahan, kebimbangan, dan kerengsaan, boleh dialami oleh orang yang hipersensitif terhadap kafein, walaupun dalam dos yang kecil (seperti setengah cawan kopi).

Manakala, jika anda hiposensitif, ini bermakna kafein tidak mempunyai kesan yang kuat kepada anda dos biasa tidak akan mempunyai banyak kesan merangsang, walaupun anda tidak pernah minum kopi sebelum ini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *