Biji Kopi Terbaik untuk Periuk Moka (Untuk Kopi Espresso Hebat)

Apabila membuat kopi espresso dalam periuk Moka, adalah penting untuk memastikan biji kopi yang betul digunakan.

Jenis kacang tertentu akan dibancuh dengan lebih mudah dan rasanya lebih enak dimasukkan ke dalam periuk Moka daripada yang lain. Apakah biji kopi terbaik untuk periuk Moka?

Biji kopi terbaik untuk periuk Moka ialah biji yang dikisar sederhana dan panggang gelap. Faktor-faktor ini akan membantu periuk Moka menghasilkan kopi espreso yang menakjubkan.

Artikel ini akan melihat mengapa periuk Moka berfungsi lebih baik dengan jenis biji kopi tertentu.

Ia juga akan menyediakan lima jenis biji kopi berbeza yang akan menghasilkan espresso periuk Moka yang hebat. Mari kita mulakan!

Mengapa periuk Moka memerlukan biji kopi tertentu?

Periuk Moka memerlukan biji kopi khusus kerana ia mempunyai ruang berbeza yang berfungsi bersama untuk membuat kopi dan kerana ia menggunakan proses unik untuk membuat kopi.

Inilah sebabnya periuk Moka memerlukan biji kopi khas:

  • Periuk Moka mempunyai tiga ruang berbeza yang berfungsi seiring untuk menghasilkan secawan kopi. Ruang bawah mesin digunakan untuk menampung air, manakala ruang di tengah adalah tempat anda meletakkan serbuk kopi, dan ruang atas mengumpul kopi selepas ia dibancuh.
  • Periuk Moka terserlah kerana proses pembuatan kopi. Air mendidih dari ruang bawah, dan semasa ia menjadi panas, ia ditolak secara paksa ke dalam corong. Sebaik sahaja ia melepasi corong, ia bercampur melalui dasar untuk mencipta kopi. Produk siap kemudian ditolak ke dalam ruang atas, di mana ia terkumpul untuk dituangkan.
Selesai bancuh kopi dengan periuk Moka.

Kerana cara istimewa periuk Moka membuat kopi, panggang tertentu akan menjadi lebih baik daripada yang lain. Panggang ini mempunyai beberapa elemen yang menjadikannya sempurna untuk digunakan dalam periuk Moka.

Apakah faktor penting dalam biji kopi yang digunakan dalam periuk Moka?

Kisar kacang dan panggang adunan adalah faktor yang paling penting apabila menentukan campuran kopi yang akan menghasilkan secawan kopi yang baik dalam periuk Moka.

Ia memerlukan gabungan ciri yang betul dalam kopi untuk diproses dengan betul dalam periuk Moka. Jika kisar atau panggang kopi tidak betul, keseluruhan periuk tidak akan terasa seperti yang sepatutnya.

Apakah panggang kopi terbaik untuk periuk Moka?

Apabila memilih biji kopi untuk digunakan dalam periuk Moka, adalah penting untuk melihat kegelapan panggang untuk memastikan minuman akan menjadi baik.

Kacang terbaik untuk digunakan dalam periuk Moka akan berada di bahagian sederhana gelap hingga gelap. Panggang ringan tidak sesuai untuk membuat kopi dalam periuk Moka, dan panggang gelap mungkin terlalu sengit untuk kopi periuk Moka.

Biji kopi panggang gelap.

Jika panggang terlalu ringan, ia berkemungkinan mempunyai tahap keasidan yang lebih tinggi. Ini boleh menyebabkan dua kemungkinan isu apabila digunakan dalam periuk Moka.

Periuk tidak akan dapat mengeluarkan serbuk kopi secara sekata, dan minuman tidak akan dibancuh dengan betul. Periuk juga menghasilkan rasa yang begitu pedas sehinggakan jika keasidan terlalu tinggi dalam kacang, bru akan keluar dengan rasa masam.

Jika proses memanggang berjalan dengan betul, kacang yang sesuai untuk digunakan dalam periuk Moka akan mempunyai rasa yang kaya.

Menggunakan kacang ini akan membolehkan minuman siap menjadi manis dan berkrim, yang betul-betul jenis bru yang perlu dihasilkan oleh periuk Moka.

Petua: Lihat panduan lengkap membancuh kopi dengan periuk Moka dalam artikel ini jika anda ingin mengetahui lebih lanjut!

Apakah kisar kopi terbaik untuk periuk Moka?

Kisar kopi terbaik untuk digunakan dalam periuk Moka adalah yang sederhana hingga sederhana halus. Konsistensi yang ideal adalah lebih kasar daripada apa yang akan digunakan untuk membuat espresso tetapi lebih halus daripada apa yang akan digunakan untuk periuk kopi titisan.

Saiz kisar kopi untuk periuk Moka di atas pinggan kayu.
Saiz kisar periuk moka

Jika kacang tidak dikisar dengan betul, air tidak akan melaluinya secara sekata, dan periuk Moka tidak akan dapat memproses minuman dengan betul. Ini adalah satu lagi isu yang boleh menyebabkan kopi siap mempunyai rasa pahit.

Adalah penting bahawa kopi dikisar kepada tekstur sederhana itu. Cara terbaik untuk memastikan kacang dikisar betul-betul adalah untuk anda mengisar kopi secara peribadi.

Jika anda mempunyai pengisar biji kopi, anda mungkin ingin membeli biji yang akan anda gunakan dalam periuk Moka secara keseluruhan dan lakukan sendiri untuk mendapatkan konsistensi yang paling tepat.

5 biji kopi terbaik untuk periuk Moka

Walaupun secara teknikalnya mana-mana biji kopi boleh digunakan dalam periuk Moka, biji kopi yang terbaik ialah biji kopi yang dipanggang lebih gelap dan dikisar sederhana.

Terdapat lima biji kopi khususnya yang, apabila digunakan dalam periuk Moka, akan menghasilkan espresso terbaik.

1. Biji kopi Itali

Memandangkan periuk Moka dan gaya espreso khasnya berasal dari Itali, masuk akal bahawa biji kopi yang ditanam di Itali akan berfungsi dengan baik di dalamnya.

Mereka mempunyai pengalaman paling banyak dengan membancuh periuk Moka, jadi adunan kopi mereka akan dibancuh dalam mesin dengan baik.

ini Campuran Kopi Lavazza Qualita Rossa (tersedia di Amazon) adalah pilihan yang tepat apabila menggunakan biji kopi Itali jika rasa yang lebih lembut diingini. Ia dipanggang dan diadun di Itali dan semulajadi dan bukan GMO.

Campuran Kopi Lavazza Qualita Rossa

  • Campuran 70% kopi Arabica Brazil dan 30% kopi Robusta Afrika
  • Rasa coklat, Badan penuh, aroma pedas dan rasa selepas yang berterusan

Ia adalah panggang yang lebih sederhana daripada beberapa yang lain dalam senarai ini, jadi jika anda lebih suka kopi anda pada bahagian yang lebih gelap, ia mungkin lebih ringan daripada yang biasa anda lakukan.

Campuran mempunyai rasa yang manis dan kaya, dan jenama itu mendakwa ia mempunyai rasa selepas yang sangat ketara. Ia adalah pilihan yang baik jika anda lebih suka espresso yang tidak terlalu pedas.

2. Biji kopi Indonesia

Jika anda menikmati espresso anda mempunyai rasa yang sangat semula jadi, hampir bersahaja, biji kopi Indonesia adalah pilihan yang tepat untuk anda. Satu kacang Indonesia asal tunggal menonjol di atas jenis kacang Arabika yang lain.

Kacang itu datang dalam bentuk ini Sulawesi Kalossi kopi (tersedia di Amazon). Kacang tersebut hanya boleh didapati tumbuh di pulau Sulawesi di Indonesia daripada pokok yang berumur lebih daripada 250 tahun.

Kopi Sulawesi Kalossi

  • 100% Kopi Sulawesi Tulen, juga dikenali sebagai Kopi Celebes Kalossi, dengan badan yang berat dan tekstur berkrim.
  • Kacang penuh panggang sederhana membolehkan ciri rasa sebenar muncul untuk rasa yang luar biasa.

Pokok-pokok hanya menanam sedikit biji setiap tahun, jadi kopi ini akan menjadi lebih unik daripada jenis lain.

Jenama kopi ini biasanya dijual sebagai biji keseluruhan dan bukannya pra-kisar. Ini berfaedah jika anda mempunyai pengisar kopi, kerana anda boleh mengisar kacang dengan betul-betul kehalusan yang sesuai untuk periuk Moka.

Selain rasa tanahnya, terdapat juga petua coklat dan buah-buahan untuk mengimbangi adunan, memberikan profil rasa sederhana.

3. Biji kopi Cuba

Biji kopi Cuba adalah satu lagi pilihan hebat untuk periuk Moka jika anda peminat panggang yang kuat dan gelap. Mereka ditanam untuk mempunyai rasa yang lengkap dan selalunya lebih manis.

ini Cafe La Llave Espresso Dark Roast (tersedia di Amazon) campuran adalah pilihan yang baik untuk minuman yang mantap. Syarikat ini telah wujud selama lebih 140 tahun, jadi campuran kopi telah disempurnakan dan merupakan pilihan yang baik untuk espresso periuk Moka.

Cafe La Llave Espresso Dark Roast

  • Sama ada di sepanjang pantai Miami yang cerah atau di ngarai yang sejuk di California Selatan, ini adalah kegemaran penggemar espresso Latin.
  • Diadun, dibakar dan dibungkus di AS

Satu-satunya kelemahan jenama ini ialah ia dikisar dengan sangat halus, yang mungkin menyukarkan untuk membancuh cawan berkualiti dalam periuk Moka.

Walau bagaimanapun, jika anda bersedia untuk mencuba sedikit, espresso boleh menjadi sangat menjanjikan.

4. Biji kopi Nicaragua

Moka pot berfungsi paling baik dengan biji kopi yang mempunyai tahap keasidan yang sangat rendah. Kacang Nicaragua adalah pilihan yang bagus kerana ia termasuk dalam kategori itu. Rasa manis semulajadi dan rasa berkrim yang kaya sangat sesuai untuk espresso.

Lifeboost Coffee Whole Bean Dark Roast (tersedia di Amazon) ialah pilihan yang bagus untuk periuk Moka kerana ia mempunyai semua kualiti di atas.

Minuman ini mempunyai nota coklat dan karamel dan agak kuat. Ia datang sebagai biji Arabica keseluruhan, yang bermaksud anda boleh mengisarnya sendiri, memastikan kehalusan yang betul.

Lifeboost Coffee Whole Bean Dark Roast

  • Kopi yang Lazat, Bersumberkan Etika: Anda telah mencuba yang lain, kini beli yang terbaik; Lifeboost Non-Gmo organik biji penuh kopi asid rendah mempunyai rasa yang tinggi; Kacang dijemur, dan air mata air dicuci; Hasilnya ialah kopi asli asli yang diperolehi terus dari alam semula jadi

Satu sifat positif tentang jenama ini ialah semua produk adalah perdagangan yang adil dan organik.

Biji kopi ditanam di satu lokasi tunggal di kawasan pergunungan Nicaragua dan dipetik dengan tangan, diproses dan dipanggang secara berkelompok. Ini bermakna anda pasti tahu bahawa anda sedang minum secawan kopi berkualiti tinggi.

5. Biji kopi Colombia

Banyak adunan yang terbaik untuk periuk Moka adalah gelap, pedas dan coklat. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenama di luar sana dengan profil rasa unik yang akan menjadikan espresso anda baharu dan menarik.

Biji kopi Kolombia 100% arabica yang terdapat dalam Coffee Bros Espresso Roast (tersedia di Amazon) adalah contoh sempurna untuk ini. Daripada panggang hangus yang biasanya ditemui dalam campuran espresso, kacang ini jatuh di tengah.

Coffee Bros Espresso Roast

  • Espresso ini akan memacu selera anda. Kami memanggang kopi ini untuk menyerlahkan semua gula dan kemanisan semula jadi. Membuat untuk satu latte yang hebat!

Aspek paling istimewa jenama kopi ini ialah pelbagai perisa yang terdapat dalam panggang espresso. Campuran masih agak berani, tetapi ia termasuk nota strawberi, vanila, dan tebu.

Ini semua agak berbeza daripada espreso biasa anda dan akan membuat secawan kopi dalam periuk Moka yang anda tidak akan lupa.

Fikiran akhir

Membuat espresso berkualiti tinggi dan enak dalam periuk Moka memerlukan biji kopi mempunyai ciri yang sangat spesifik.

Panggang gelap dan kisar sederhana hingga sederhana halus akan memberikan adunan kopi terbaik untuk periuk Moka, tetapi cuba uji panggang dan kisar yang berbeza untuk melihat apa yang paling anda gemari.

Jika anda ingin menguji beberapa resipi berasaskan espreso yang lazat, maka anda boleh melihat di bawah beberapa kegemaran saya:

Resipi espresso untuk dicuba

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *