BioNutrien Sophie Membangunkan Ais Krim Chlorella dengan Lebih Banyak Zat Besi dan B12 Daripada Susu Lembu

BioNutrien Sophiesebuah syarikat teknologi makanan B2B, telah bekerjasama dengan Institut Teknologi Denmark (DTI) untuk menghasilkan aiskrim berasaskan chlorella yang pertama. Dibuat dengan Sophie’s Chlorella Protein Concentrate tanpa tenusu, ais krim vegan baharu menawarkan panel pemakanan yang lengkap, dengan lebih banyak B12 dan zat besi daripada kebanyakan alternatif berasaskan tenusu dan tumbuhan.

“Hari ini kami telah menunjukkan satu lagi aspek kemungkinan tanpa had yang boleh ditawarkan oleh makanan super ini”

Sophie’s Chlorella Protein adalah rona neutral mikroalga tepung yang ditanam secara semula jadi daripada Chlorella vulgaris. Syarikat itu menyatakan Chlorella vulgaris strain yang digunakannya ialah GRAS AS dan European Food Safety Authority (EFSA) yang diluluskan sebagai bahan makanan.

Lebih banyak khasiat

Untuk mencipta ais krim, pasukan di Sophie’s bekerjasama dengan pakar teknikal DTI untuk melakukan saringan awal potensi ramuan, sebelum menggabungkannya dengan bahan berfungsi yang meniru tekstur semula jadi aiskrim. Produk siap boleh digunakan untuk membuat beberapa perisa ais krim yang popular.

Menurut Sophie’s, hidangan 1 oz ais krim chlorella berpotensi untuk memberikan dua kali ganda pengambilan harian Vitamin B12 yang disyorkan. Chlorella juga merupakan sumber zat besi yang baik – nutrien yang tidak terdapat dalam susu lembu. Tambahan pula, chlorella ditanam secara mampan dan dituai dalam masa tiga hari dalam persekitaran yang dilindungi, membawa jejak karbon yang jauh lebih rendah daripada penternakan tenusu.

Tepung Protein Mikroalga
Pekatan Protein Mikroalga ©Sophie’s BioNutrients

Sumber serba boleh

“Microalgae adalah salah satu sumber yang paling kaya dengan nutrien dan serba boleh di planet ini,” kata Eugene WangPengasas Bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Sophie’s BioNutrients. “Hari ini kami telah menunjukkan satu lagi aspek kemungkinan tanpa had makanan super ini – alternatif tenusu dan bebas laktosa kepada ais krim yang, terima kasih kepada mikroalga, menawarkan kandungan nutrisi yang lebih tinggi daripada kebanyakan alternatif bebas tenusu yang tersedia. Kami sangat teruja untuk perkembangan ini dalam makanan bebas alergen dan prospek santapan yang lebih inklusif.”

Berpangkalan di Singapura, Sophie’s pakar dalam inovasi mikroalga – penemuan terdahulunya termasuk susu berasaskan alga pertama di dunia dan keju cheddar.

alga/ mikroalga
©[email protected]

Bersemangat untuk meneroka

“Microalgae pastinya sebahagian daripada masa depan,” kata Anne Louise Dannesboe Nielsen, Pengarah Teknologi Makanan di Institut Teknologi Denmark. “Ia adalah ramuan yang mampan dengan banyak potensi dalam pelbagai aplikasi makanan. Di DTI, kami semakin mengalami minat terhadap mikroalga dan tidak sabar-sabar untuk membantu mengembangkan, memahami dan meneroka potensinya.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *