Blueberry Lemon Brunch Cake – Baking Bites

Kek Brunch Lemon Blueberry

Kek untuk sarapan pagi sentiasa dihidangkan. Sekarang ada banyak masa saya menjamu diri saya dengan sepotong kek lapis yang tinggal dari hari sebelumnya dengan anda kopi pagi, tetapi biasanya kek untuk sarapan pagi bermaksud kek kopi. Kek Brunch Lemon Blueberry ini adalah kek lembap yang dibungkus dengan beri biru segar dan kulit limau cerah, kedua-dua perisa yang dialu-alukan di meja sarapan saya. Dan siapa yang tidak suka sedikit buah-buahan tambahan dengan sarapan pagi – terutamanya apabila ia membantu untuk membenarkan sekeping kek tambahan!

Kek dimulakan dengan adunan kek buttermilk yang berperisa dengan perahan limau yang banyak. Kulit lemon memberikan kek banyak rasa yang cerah, lebih daripada yang anda akan dapat daripada jus sahaja. Saya memang menggunakan dua biji limau penuh (lemon bersaiz sederhana) untuk perahan, jadi pastikan untuk mengambil dua biji dan simpan limau nipis untuk diperah kemudian dengan menyimpannya di dalam peti sejuk. Beri biru dilipat ke dalam adunan sejurus sebelum dibakar. Sesetengah mungkin tenggelam ke bahagian bawah kek kerana ini adalah kek bertekstur ringan yang mempunyai banyak buah beri di dalamnya, tetapi selagi anda telah melincirkan kuali anda atau dialas dengan kertas parchment, kepingan kek akan keluar dengan kemas. dengan buah beri yang utuh.

Keknya sangat lembap dan lembut, lebih seperti kek daripada muffin blueberry biasa anda. Saya mendahului kek dengan taburan gula yang sangat banyak sebelum dibakar untuk memberikan kerak atas yang segar dan menambah sedikit rasa manis pada kek. Jika anda mempunyai resipi streusel kegemaran, anda pasti boleh taburkannya di atas dan bukannya gula untuk menjadikan kek mudah ini menjadi kek kopi yang lebih tradisional.

Seperti biasa, anda boleh menggunakan beri biru beku dalam resipi kek ini dan bukannya segar jika buah beri segar tidak bermusim. Jika anda menggunakan beri beku, saya syorkan menggunakannya daripada beku dan jangan biarkan ia cair sebelum melipatnya ke dalam adunan. Ini akan menghalang jus beri daripada mengalir ke seluruh kek dan menjadikan semuanya biru. Kek anda juga mungkin memerlukan masa membakar lebih kurang satu minit, terutamanya jika anda memilih untuk bermurah hati apabila anda mengukur buah beri (seperti yang kadang-kadang saya lakukan!), kerana beri sejuk akan menyejukkan sedikit adunan. Beri biru segar adalah yang terbaik apabila ia berada dalam musim, jadi ingat resipi ini apabila anda membeli bakul dari kedai runcit tempatan atau pasar tani anda seterusnya.

Kek Brunch Lemon Blueberry

Kek Brunch Lemon Blueberry
1 2/3 cawan tepung serba guna
1 sudu kecil baking soda
1/4 sudu kecil garam
1 1/4 cawan gula
2 biji telur besar
2/3 cawan buttermilk
1 sudu kecil vanila
2 sudu besar kulit lemon (2 biji lemon)
6 sudu besar mentega, cair dan sejukkan
1 1/4 cawan beri biru, segar atau beku
2 sudu besar gula kasar, untuk topping

Panaskan ketuhar hingga 350F. Minyakkan loyang kek 9 inci atau lapik dengan kertas parchment.
Dalam mangkuk sederhana, pukul bersama tepung, soda penaik, garam dan gula.
Dalam mangkuk besar, pukul bersama telur, susu mentega, vanila dan kulit lemon. Masukkan bahan kering dan pukul hingga sebati. Tuangkan mentega cair dan pukul sehingga mentega sebati sepenuhnya. Lipat dalam beri biru.
Tuang adunan ke dalam kuali yang telah disediakan dan ratakan. Taburkan bahagian atas kek dengan gula kasar.
Bakar selama 45-50 minit, sehingga kek berwarna perang keemasan dan bahagian atas muncul kembali apabila ditekan sedikit. Biarkan kek sejuk dalam kuali sehingga hampir suhu bilik (atau pada suhu bilik) sebelum dihiris.

Hidangan 9.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *