Bolehkah anda meletakkan kopi panas di dalam peti sejuk? Jawapan Yang Mengejutkan!

wanita membuka peti ais

Sebagai penggemar kopi, anda tidak suka membazir walaupun setitik minuman wangi, tetapi apa yang anda boleh lakukan apabila anda mempunyai separuh periuk lagi pada waktu pagi dan perlu pergi bekerja tepat pada masanya? Ramai penggemar kopi bertanya sama ada mereka boleh meletakkan kopi panas mereka di dalam peti sejuk. Jawapannya secara teknikal ya, tetapi meletakkan kopi panas terus di dalam peti sejuk bukanlah idea terbaik.

Nasib baik, kami berada di sini untuk menjawab soalan anda. Dalam blog ini, kami akan memberitahu anda semua tentang meletakkan kopi panas di dalam peti sejuk, cara terbaik untuk melakukannya dan beberapa petua untuk menyejukkan kopi anda dengan cepat.

pembahagi 3

Bolehkah anda meletakkan kopi panas di dalam peti sejuk anda?

Ya, anda boleh meletakkan kopi panas anda di dalam peti sejuk, tetapi terdapat beberapa peraturan yang perlu anda ketahui terlebih dahulu. Mula-mula, meletakkan cawan wap kopi panas di dalam peti sejuk yang tidak bertutup boleh merosakkannya dan makanan di sekeliling cawan kopi.

lelaki meletakkan botol ke peti sejuk
Kredit Imej: Leon Seibert, Unsplash

5 Petua Terbaik untuk Meletakkan Kopi Panas di dalam Peti Sejuk Anda:

Sekarang setelah anda tahu tidak mengapa meletakkan kopi panas di dalam peti sejuk anda, mari kita periksa beberapa peraturan dan petua.

1. Elakkan Letakkan Berdekatan dengan Makanan

Perkara terakhir yang anda mahukan ialah merosakkan makanan di dalam peti sejuk anda supaya anda boleh menyimpan kopi panas. Nasib baik, ada cara untuk mengelakkan kopi panas merosakkan sisa makanan di dalam peti sejuk. Pemindahan haba dengan mudah daripada bekas panas ke bekas sekeliling, seperti sisa makanan, dan anda harus menjauhkan kopi panas daripada item ini dengan memastikan terdapat banyak ruang di antaranya.

Sangat penting untuk menjauhkan kopi panas daripada barangan seperti susu, mentega dan keju.


2. Sentiasa Gunakan Bekas yang Betul

meletakkan kopi ke dalam gelas tahan karat
Kredit Imej: Pantai Taylor, Unsplash

Kopi anda tidak akan menjadi baik jika anda tidak dapat mengekalkan rasa semasa ia berada di dalam peti sejuk. Cara terbaik untuk melakukannya ialah dengan menggunakan bekas yang betul. Pertaruhan terbaik anda ialah bekas keluli tahan karat kerana ia cenderung untuk mengekalkan perisa, dan anda tidak perlu risau bahawa bau ayam malam tadi akan masuk ke dalam kopi anda.

Jangan lupa untuk meletakkan penutup yang ketat pada bekas keluli tahan karat, atau ia tidak akan mengekalkan rasa. Jika anda perlu meletakkan kopi panas anda di dalam peti sejuk dan tidak mempunyai bekas keluli tahan karat, bekas lain akan berfungsi dengan mudah. Balang mason atau mana-mana bekas kaca lain harus melakukan silap mata.

Walau bagaimanapun, adalah lebih baik untuk mengelak daripada menggunakan bekas plastik untuk menyimpan kopi panas di dalam peti sejuk kerana ia mempunyai cara untuk menyerap bau dan perisa.


3. Letakkan Kopi Anda di Belakang Peti Sejuk

peti ais yang penuh dengan makanan
Kredit Gambar: Jordan, Unsplash

Kadang-kadang apabila anda tergesa-gesa, tergoda untuk melemparkan kopi panas ke dalam bekas anda dan meletakkannya di dalam peti sejuk. Walau bagaimanapun, meletakkan kopi panas di hadapan peti sejuk bukanlah idea terbaik. Memandangkan anda mahu kopi sejuk dengan cepat, meletakkannya di belakang adalah cara terbaik. Meletakkan kopi di belakang peti sejuk mempercepatkan proses penyejukan.


4. Gunakan Berbilang Bekas untuk Lebih Banyak Kopi

gelas dan pembancuh kopi
Kredit Imej: Bluewater Sweden, Unsplash

Untuk menyejukkan sejumlah besar kopi, sebaiknya gunakan lebih daripada satu bekas. Ini kerana lebih banyak kopi panas yang anda masukkan ke dalam satu bekas, lebih tinggi peluang anda akan meningkatkan suhu dalam peti sejuk dan merosakkan makanan anda yang lain.

Sebaliknya, asingkan kopi panas ke dalam beberapa bekas, mengurangkan risiko peningkatan suhu dan kerosakan.


5. Sejukkan Sebelum Disejukkan

secawan kopi panas
Kredit Imej: Rene Porter, Unsplash

Jika anda mempunyai masa, lebih baik sejukkan kopi anda sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk. Apabila anda meluangkan masa untuk menyejukkan kopi, anda tidak perlu risau ia merosakkan apa-apa atau memanaskan peti sejuk anda.

pembahagi 6

Sebab Orang Meletakkan Kopi Panas Dalam Peti Sejuk

Walaupun anda mungkin tidak gemar meletakkan kopi di dalam peti sejuk anda, berikut adalah beberapa sebab mengapa sesetengah orang melakukannya.

  • Sesetengah orang tidak suka ais dalam kopi bancuhan sejuk mereka, jadi mereka meletakkannya di dalam peti sejuk untuk menjadi sejuk. Mereka membancuh kopi, masukkan ke dalam peti ais panas, kemudian tunggu sehingga sejuk. Dengan cara itu, mereka mendapat kopi sejuk tetapi tidak perlu mencairkannya dengan menambah ais ke dalam adunan.
  • Kadang-kadang, anda kehabisan masa dan terpaksa pergi dengan setengah periuk kopi masih duduk. Anda tidak mahu lebih banyak kopi, dan meletakkannya di dalam peti sejuk adalah cara yang baik untuk tidak membazir minuman mahal.
  • Anda suka rasa kopi sejuk dan sering meletakkan cawan di dalam peti sejuk.
pintu peti ais terbuka
Kredit Imej: nrd, Unsplash

Soalan Lazim

Di bawah ini kami akan menjawab beberapa soalan terbesar anda tentang kopi dan meletakkannya di dalam peti sejuk.

Adakah Kaca Pecah Apabila Diletakkan di dalam Peti Sejuk?

Walaupun bekas keluli tahan karat disyorkan, sesetengah orang menggunakan bekas kaca untuk menyimpan kopi panas mereka di dalam peti sejuk. Secara amnya, kebanyakan cermin mata tidak akan pecah. Bekas dan balang kaca direka untuk tidak pecah apabila cecair panas ditambah.

Pengecualian adalah jika bekas kaca atau cawan mengalami kerosakan sebelumnya atau telah berulang kali dimasukkan ke dalam peti sejuk. Cawan enamel akan menjadi pilihan terbaik anda jika anda meletakkan kopi panas di dalam peti sejuk.

Bolehkah Anda Membakar Kopi Terus Dari Peti Sejuk?

Ia bukan idea yang baik untuk meng-microwave kopi selepas ia dimasukkan ke dalam peti sejuk, dan anda tidak boleh meng-microwave kopi secara langsung kerana ia boleh memecahkan bekas. Kopi gelombang mikro boleh berasa pahit dan bukan pengganti untuk serbuk yang baru dibancuh.

Berapa Lama Kopi Tahan di dalam Peti Sejuk?

Seperti makanan atau minuman lain, anda hanya boleh menyimpan kopi di dalam peti sejuk untuk masa yang singkat sebelum ia tidak elok lagi. Paling banyak, jika anda menyimpan kopi dalam bekas yang bertutup rapat, ia akan bertahan selama mungkin 3 hingga 5 hari. Walau bagaimanapun, anda masih menghadapi risiko rasa kopi yang mengerikan.

Dua puluh empat jam adalah kira-kira selama yang kami cadangkan sebelum membaling kopi dan mula segar.

Adakah selamat untuk meletakkan kopi panas di dalam peti sejuk?

Meletakkan kopi panas anda di dalam peti sejuk anda selamat jika anda mengikut peraturan dan petua di atas. Anda harus berhati-hati untuk menyimpannya jauh dari makanan lain dan memasukkannya ke dalam bekas kedap udara dan kalis tumpahan. Jika anda tidak boleh minum kopi anda panas, kaedah ini akan berkesan. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh mengharapkan kopi itu segar seperti semasa anda memasukkannya ke dalam peti sejuk.

pembahagi 2

Fikiran Akhir

Walaupun anda secara teknikal boleh meletakkan kopi panas di dalam peti sejuk, terdapat beberapa peraturan dan petua yang perlu anda ikuti untuk melindungi kopi anda dan makanan lain. Pastikan anda menggunakan bekas kedap udara, sebaik-baiknya keluli tahan karat, simpan kopi di bahagian belakang peti sejuk, dan jauhkan daripada makanan lain, terutamanya tenusu.

Jika anda tidak boleh membawa kopi anda bersama anda, menyimpannya adalah perkara terbaik seterusnya supaya anda tidak membazirkan minuman yang mahal dan lazat. Simpan kopi panas anda di dalam peti sejuk dengan berhati-hati untuk mendapatkan kopi dengan rasa terbaik.


Kredit Imej Pilihan: Pixel-Shot, Shutterstock

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *