Bolehkah Anda Memasak Kopi Microwave? Petua & Trik Memanaskan Semula!

secawan kopi dalam ketuhar gelombang mikro

Jika anda seorang pencinta kopi, anda faham bagaimana rasanya menuangkan secawan joe panas kepada diri sendiri untuk mendapatkan sesuatu yang menghalang anda daripada menikmati minuman anda. Malangnya, ini adalah perkara biasa. Sama ada kucing perlu diberi makan, anjing itu mahu keluar, atau kanak-kanak mempunyai banyak soalan, lebih kerap daripada tidak, secawan kopi yang baik telah menjadi sejuk menunggu anda.

Apabila anda kembali ke cawan anda dan mendapati ia sejuk, satu soalan muncul di fikiran. Bolehkah anda microwave kopi? Jawapan mudah untuk soalan ini ialah ya, anda boleh memasukkan secawan kopi ke dalam ketuhar gelombang mikro yang telah menjadi sejuk, namun, jika kami jujur ​​di sini, anda tidak sepatutnya melakukannya. Perubahan dalam rasa selepas itu tidak menggalakkan. Mari ketahui lebih lanjut tentang kopi, cara ia berubah dalam ketuhar gelombang mikro anda dan sama ada memanaskannya semula adalah perkara yang betul untuk dilakukan.

pembahagi 6

Menggunakan Microwave

Semasa memanaskan semula kopi anda di dalam ketuhar gelombang mikro dan bukannya membancuh periuk segar adalah mungkin, jangan mengharapkan keadaan akan sama pada ketika itu. Ya, walaupun ia adalah secawan kopi yang sama yang anda tinggalkan di kaunter, perubahan dalam solek kimia kopi anda telah pun bermula apabila ia sejuk. Pemanasan semula hanya menjadikan perubahan ini lebih dramatik. Perisa, aroma, dan juga tahap keasidan semuanya dipengaruhi oleh proses penyejukan dan lebih-lebih lagi jika anda memanaskan semula.

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa perubahan sedemikian berlaku dalam kopi anda. Ia berkat asid klorogenik yang terkandung dalam biji kopi. Asid ini memainkan peranan utama bukan sahaja dalam rasa tetapi aroma kopi anda. Apabila kopi anda sejuk, lebih banyak asid ini dikeluarkan. Ini menghasilkan kopi yang jauh lebih pahit yang hanya menjadi lebih ketara apabila ia dimasukkan ke dalam ketuhar gelombang mikro.

seorang wanita mengambil sesuatu dari ketuhar gelombang mikro
Kredit Imej: aodaodaodaod, Shutterstock

Adakah Terdapat Cara Lebih Baik untuk Memanaskan Semula Kopi?

Pendek kata, jawapan itu tidak. Jika anda hanya perlu memanaskan semula kopi anda kerana kekangan masa di mana anda tidak boleh membuat secawan lain, ketuhar gelombang mikro adalah pilihan terbaik anda. Microwave anda boleh memanaskan kopi dengan lebih cepat, yang dalam sesetengah kes boleh menjimatkan sedikit aroma. Juga, gelombang mikro menggunakan haba secara homogen. Kaedah ini mungkin tidak menyedapkan kopi anda yang dipanaskan semula, tetapi ia lebih baik daripada cuba melakukannya di atas dapur anda.

Walau bagaimanapun, anda harus berhati-hati apabila memanaskan semula kopi anda dalam ketuhar gelombang mikro. Microwave dibuat untuk memanaskan makanan dan cecair dengan cepat. Jika anda tidak memberi perhatian yang teliti, kopi anda akan menjadi lebih cepat panas, tetapi hasilnya di dalam cawan anda mungkin terlalu panas. Terlalu panas bukan sahaja berbahaya kepada anda, tetapi ia memaksa kopi kehilangan lebih banyak rasa daripada yang sedia ada.

pembahagi 4

Pemikiran Akhir tentang Kopi Ketuhar Mikro

Seperti yang kami katakan, kopi gelombang mikro adalah pilihan apabila cawan anda menjadi sejuk, tetapi dalam kehidupan, hanya kerana kita boleh melakukan sesuatu tidak bermakna kita harus melakukannya. Bagi mereka yang menggemari kopi dengan rasa dan aroma tertentu, anda akan diberi secawan joe yang anda tidak berpuas hati. Walau bagaimanapun, perlu diingat, jika membuat cawan lain bukan pilihan dan anda bukan penggemar kopi ais, ketuhar gelombang mikro masih boleh menjadi pilihan terbaik anda.


Kredit Imej Pilihan: Maliflower73, Shutterstock

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *