Bolehkah Anda Membuat Kopi Ais dengan Kopi Panas? Petua membancuh!

menutup kopi ais pada gelas

Ramai orang suka minum kopi ais, terutamanya semasa musim panas yang hangat. Walau bagaimanapun, jika anda sudah membuat kopi panas, anda mungkin tertanya-tanya sama ada anda boleh mengubahnya menjadi secawan kopi ais yang menyegarkan.

Walaupun sesetengah orang berpendapat anda memerlukan jenis kopi atau kaedah membancuh khas untuk membuat kopi ais, itu tidak benar. Ya, anda boleh menukar kopi panas anda menjadi secawan kopi ais yang lazat, dan kami akan memberikan butiran lanjut mengenainya sepanjang artikel kami.

pembahagi 3

Bahan-bahan dalam Kopi Ais

Walaupun nampaknya kopi ais mengandungi lebih banyak bahan daripada kopi panas, ia hanyalah kopi panas yang dicampur dengan ais. Sudah tentu, anda boleh bermain dengan perisa dan menambah unsur lain seperti krimer, susu dan gula mengikut keinginan anda.

Walau bagaimanapun, anda harus tahu bahawa kopi ais tidak sama dengan minuman sejuk, jadi anda perlu beralih kepada kaedah penyediaan yang berbeza jika itu keinginan anda.

menuang ais kopi yang dibancuh
Kredit Imej: Kaffee Meister, Unsplash

Kopi Ais vs Minuman Sejuk

Walaupun ramai menganggapnya sama, kopi ais berbeza dengan minuman sejuk, tetapi kedua-duanya adalah minuman kopi yang popular. Walaupun anda boleh membuat kopi ais dengan menambahkan ais pada kopi panas, bancuhan sejuk memerlukan proses yang tepat pada masanya.

Ini semua tentang kaedah penyediaan dan bukan hanya suhu kopi. Jika anda ingin minum minuman sejuk, anda perlu mengisar biji kopi dan curam untuk tempoh yang lama pada suhu bilik. Ia biasanya mengambil masa antara 12 dan 16 jam untuk mendapatkan seperiuk kopi sejuk dengan rasa yang sekata dan licin.

Sebaliknya, untuk menukar secawan kopi panas anda kepada kopi ais, anda boleh membancuh kopi panas mengikut citarasa anda dan menambah ais untuk menyejukkan minuman dan mencairkan sedikit rasa tanpa menghilangkan rasa kopi.

Bolehkah Anda Mengubah Kopi Panas Menjadi Kopi Ais?

Anda boleh menggunakan kopi panas untuk membuat kopi ais, dan produk akhir akan menjadi agak baik. Walau bagaimanapun, jika kopi panas terlalu panas, atau anda menambah terlalu banyak ais, ia boleh mencair dengan cepat, menukar minuman anda menjadi kopi berair yang mungkin tidak memuaskan.

Namun, jika anda mengetahui perbezaan paling ketara antara kopi ais dan kopi panas dan beberapa petua dan kaedah untuk menukar kopi panas kepada kopi ais, minuman anda akan menjadi sangat lazat.

cara membuat ais kiub kopi

Kopi Ais vs Kopi Panas

Salah satu perbezaan yang paling ketara antara kopi ais dan kopi panas ialah suhunya. Namun, ada perkara lain yang menjadikan kedua-dua minuman kopi ini tersendiri.

 • Kopi ais boleh menjadi berair: Ia boleh menjadi sukar untuk membuat secawan kopi ais yang sempurna kerana ia boleh menjadi berair kerana ais. Sebaik sahaja anda menyempurnakan kaedah membancuh anda, ia sepatutnya menghilangkan rasa berair.
 • Kopi ais boleh berasa pahit: Walaupun anda menukar kopi panas anda kepada kopi ais, rasanya tidak akan sama. Ramai orang merasakan bahawa kopi ais boleh berasa sedikit pahit. Walau bagaimanapun, ia bukan kepahitan sebenarnya tetapi kekurangan keasidan yang biasa anda rasai dalam kopi panas.

Petua Membuat Cawan Kopi Ais Terbaik

Jika anda ingin mengetahui cara membuat secawan kopi ais yang sempurna itu, ada baiknya mengetahui beberapa petua yang akan meningkatkan rasa kopi tersebut. Sebelum kami menyediakan beberapa kaedah untuk membuat kopi ais daripada kopi panas, lihat helah cepat ini untuk menjadikan kopi ais anda terasa indah.

 • Tambah susu: Walaupun anda bukan penggemar susu dalam kopi panas anda, menambahkannya pada kopi ais anda boleh meningkatkan rasa kopi dengan ketara. Susu akan menghilangkan rasa sedikit pahit yang boleh anda perolehi apabila meminum kopi ais dan menambah rasa berkrim pada minuman.
 • Jadikan ia lebih kuat: Satu lagi cara yang berguna untuk menjadikan kopi ais anda lebih enak ialah menyediakan kopi panas anda lebih kuat daripada yang biasa anda lakukan. Dengan cara itu, walaupun kopi anda surut sebaik sahaja anda menambah ais, ia akan kekal cukup kuat dan tidak akan kehilangan rasa.
 • Biarkan kopi sejuk: Ia juga berguna untuk membenarkan kopi panas anda sejuk seketika sebelum menambah ais. Walaupun anda membiarkannya di kaunter atau di dalam peti sejuk selama 20 hingga 30 minit, ia akan menjadi cukup sejuk untuk menghalang ais daripada mencair dengan cepat, menjadikan kopi ais anda kurang cair.
 • Buat kiub ais kopi: Jika anda ingin minum kopi ais dengan kerap, adalah idea yang baik untuk membuat ais kiub kopi yang akan anda tambahkan ke dalam kopi panas anda. Dengan berbuat demikian, anda akan sentiasa mempunyainya berdekatan, dan jika anda menambahkannya ke dalam cawan kopi panas, ia akan menjadi sejuk tanpa mencairkan, dan rasanya akan kekal hampir sama.

pembahagi 6

Cara Membuat Kopi Ais Menggunakan Kopi Panas

Walaupun sesetengah mesin kopi mempunyai pilihan untuk kopi ais, ia bukan sesuatu yang dimiliki oleh setiap mesin kopi. Jika anda kekurangan pilihan sedemikian dan ingin minum kopi ais, anda boleh membuat kopi panas biasa anda dan mengubahnya menjadi kopi ais. Di bawah ialah beberapa cara terbaik untuk membuat kopi ais, bergantung pada jenis mesin yang anda miliki.

Kopi Segera Ais Pukul

serbuk kopi segera 3 dalam 1
Kredit Imej: Alp Aksoy, Shutterstock

Apabila membuat kopi segera, anda tidak memerlukan banyak air panas, jadi ais tidak akan cair secepat dalam minuman kopi panas yang lain. Untuk menukar kopi anda menjadi kopi ais segera yang disebat, tambah ais dan susu di dalam cawan, dan letakkan sedikit buih susu di bahagian atas minuman. Buih perlahan-lahan akan cair ke dalam minuman, menjadikannya kuat dan berkrim, dan anda akan menikmati secawan kopi ais yang lazat.


Mesin Espresso

Kopi nespresso
Kredit Imej: Helena Yankovska, Unsplash

Mesin espresso ialah alat yang sangat baik untuk membuat kopi ais. Membuat pukulan espresso tidak akan sepanas kopi yang dibancuh biasa, dan rasanya akan lebih kuat, yang akan memberi manfaat kepada anda untuk membuat kopi ais. Ini adalah salah satu teknik terpantas untuk menjadikan kopi panas anda menjadi minuman kopi ais yang menyegarkan.

Jika anda mempunyai mesin espresso, ikuti langkah berikut untuk menukar espresso anda kepada kopi ais:

 1. Sediakan pukulan espresso dan tambah pemanis jika perlu.
 2. Ambil shaker, dan tuangkan espresso.
 3. Goncang sehingga espreso anda sejuk.
 4. Tuang susu ke dalam cawan dan masukkan ais mengikut citarasa anda.
 5. Tuangkan espresso ke dalam gelas dan kacau.

Ini adalah cara yang hebat dan mudah untuk membuat secawan kopi ais yang hebat yang akan menjadi kuat dan berkrim.


Pembuat Kopi Titis

menitis kopi di dalam periuk kopi
Kredit Gambar: Vasin Hirunwiwatwong, Shutterstock

Anda juga boleh menggunakan pembuat kopi titis untuk membuat kopi ais, walaupun kaedah ini mempunyai beberapa kebaikan dan keburukan yang perlu anda pertimbangkan sebelum anda memulakannya. Mula-mula anda perlu menunggu sehingga minuman menjadi cukup panas, sementara anda perlu menunggu sehingga sejuk selepas itu.

Dari segi positifnya, membancuh kopi di dalam pembuat kopi titis akan menjadikan kopi rasa lebih enak, dan pemanis atau gula anda akan cair dengan mudah. Jika itu sesuatu yang berkesan untuk anda, berikut ialah cara membuat kopi ais daripada kopi panas yang dibuat dalam pembuat kopi titis.

 1. Hidupkan pembuat kopi titisan dan buat minuman anda. Jika anda mahukan rasa yang lebih mantap, anda boleh membuat minuman berganda dan bukannya minuman tunggal.
 2. Setelah selesai membancuh, masukkan gula atau pemanis semasa kopi masih panas. Itu akan membolehkan ia larut lebih cepat, menambah lebih banyak rasa manis pada minuman anda.
 3. Selepas itu, tambah susu mengikut kesukaan anda, dan tuangkan ke dalam beberapa gelas untuk membolehkan minuman menyejuk dengan lebih cepat.
 4. Apabila kopi anda berada pada suhu bilik, tambah ais mengikut citarasa anda.

pembahagi 5

Kata Akhir

Kesimpulannya, kalau nak tahu boleh buat kopi ais dengan kopi panas, jawapannya ya. Terdapat pelbagai kaedah yang boleh anda gunakan, jadi sebaiknya mencuba sebanyak mungkin untuk menentukan yang paling sesuai untuk anda. Sama ada cara, tiada kaedah yang mencabar, dan kopi ais kemasan akan mempunyai rasa yang memuaskan dan menyegarkan yang akan membantu anda menyejukkan badan.


Kredit Imej Pilihan: K8, Unsplash

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *