Bolehkah anda membuat kopi dengan air sejuk?

Kadang-kadang anda memerlukan pembaikan kafein tetapi mahu kopi anda sejuk. Cerek mungkin tidak berfungsi atau cuaca di luar sangat menyenangkan dan cerah sehingga anda lebih suka minuman yang lebih sejuk. Walau apa pun, anda mungkin tertanya-tanya sama ada anda boleh membuat kopi dengan air sejuk. Jawapan untuk itu bergantung pada kopi yang anda gunakan – kopi segera atau kopi kisar.

Membuat kopi segera dengan air sejuk

Kita semua tahu bahawa membuat kopi segera adalah mudah. Apa yang perlu anda lakukan ialah campurkan satu atau dua sudu teh serbuk kopi dengan secawan air panas dan kacau. Jika anda mengubah keadaan dan mencampurkan serbuk kopi dengan secawan air sejuk atau susu, anda masih akan mendapat kopi segera – walaupun serbuk kopi mungkin mengambil masa lima minit untuk larut sepenuhnya. Untuk menjadikannya lebih sejuk dan menyegarkan, anda boleh menambah beberapa ketulan ais ke dalam minuman.

Sudah tentu, kelemahan kopi segera ialah profil perisanya tidak sepenuh, kaya dan halus seperti kopi yang baru dibancuh. (Itulah sebabnya kami sentiasa mengesyorkan kepada penggemar kopi yang mereka langgan Kotak Kopi Biru dan cuba kopi panggang istimewa kami yang lazat.)

Tetapi bolehkah anda membuat kopi dengan air sejuk dan serbuk? Jawapan ringkasnya ialah – ya. Kaveatnya ialah anda memerlukan lebih banyak masa. Banyak lagi masa.

Kopi bancuhan sejuk

Orang Menyimbah Kopi Cold Brew
Imej ihsan dari HomeGrounds.co

A kopi bancuhan sejuk ialah kopi yang telah dibancuh tanpa menggunakan haba atau tekanan. Membuatnya memerlukan kopi yang baru dipanggang ringan atau sederhana, a pengisar kopijag, dan penapis.

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu diikuti untuk membancuh kopi yang baru dipanggang dengan air sejuk:

  • kisar kacang anda
  • tuangkan alasan ke dalam jag
  • isi jag dengan air
  • kacau
  • biarkan selama 8 hingga 12 jam daripada cahaya matahari langsung
  • tapis minuman dan nikmati

Dan itu sahaja, anda kini mempunyai kopi bru sejuk yang sejuk, menyegarkan dan sangat berperisa – sesuai untuk musim panas yang panas. Anda boleh meminumnya seperti sedia ada, atau dengan sedikit susu dan pemanis bergantung pada pilihan anda. Jika anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut, lihat petua kami membuat kopi bancuhan sejuk yang sempurna.

Membuat kopi yang sesuai untuk anda

Jadi begitulah – jawapan kepada soalan ‘bolehkah anda membuat kopi dengan air sejuk?’ adalah ya.

Jika anda tergesa-gesa dan sanggup mengorbankan rasa untuk memulihkan kafein anda, maka kopi segera dengan air sejuk sepatutnya sesuai untuk anda. Tetapi jika anda mempunyai masa untuk meluangkan dan menikmati kopi untuk rasa yang kaya dan lengkap, maka kopi bancuhan sejuk yang diperbuat daripada yang terbaik kopi yang baru dipanggang adalah sempurna untuk anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *