Bolehkah Anda Membuat Minuman Sejuk Dengan Kopi Kisar Halus? Dijawab!

Pernahkah anda terfikir untuk membuat kopi bancuhan sejuk anda sendiri di rumah? Ia sebenarnya sangat mudah, dan ia merupakan cara terbaik untuk menjimatkan wang kerana anda tidak perlu membelinya dari kafe seperti kopi ais.

Tetapi ramai orang tertanya-tanya sama ada mereka boleh menggunakan kopi yang dikisar halus untuk minuman sejuk. Lagipun, kebanyakan resipi minuman sejuk memerlukan kopi yang dikisar sederhana/kasar atau sederhana/halus.

Jadi, hari ini kita akan lihat sama ada anda boleh menggunakan kopi yang dikisar halus atau tidak untuk minuman sejuk. Kami juga akan memberi anda beberapa petua tentang cara membuat minuman sejuk yang terbaik!

Bagaimanakah Saiz Kisar Halus Mempengaruhi Minuman Sejuk?

Bolehkah Anda Membuat Minuman Sejuk Dengan Kopi Kisar Halus

Saiz kisar biji kopi anda akan memberi impak besar pada rasa dan kualiti minuman sejuk anda.

Apabila anda mengisar kacang anda pada asasnya anda membebaskan semua minyak dan perisa di dalam biji kopi. Lebih kecil saiz kisar, lebih banyak luas permukaan kacang terdedah dan lebih banyak rasa yang anda akan dapat dalam cawan anda.

Walau bagaimanapun, jika anda mengisar kacang anda terlalu halus, dalam beberapa kes, anda akan melihat astringen atau kepahitan dalam kopi anda. Ini tidak jauh dari kebenaran untuk minuman sejuk.

Jika anda menggunakan kisar halus untuk minuman sejuk anda, anda mungkin akan perasan bahawa kopi itu lebih pahit berbanding jika anda menggunakan kisar yang lebih kasar, dan kerana bru sejuk direndam selama kira-kira 12 jam, kepahitan itu akan menjadi lebih kuat.

Oleh itu, walaupun secara teknikal anda boleh menggunakan kisar halus untuk kopi bru sejuk, ini tidak disyorkan kerana anda akan mendapat secawan yang terlalu pahit dan tidak begitu menyeronokkan. Tetapi jika anda ingin bereksperimen, lakukannya! Ketahuilah bahawa anda mungkin tidak berpuas hati dengan hasilnya.

Bagaimana Anda Boleh Menggunakan Kopi Kisar Halus Untuk Minuman Sejuk?

Gunakan Kopi Kisar Halus Untuk Bancuhan Sejuk

Sekarang, jika anda masih mahu menggunakan kopi yang dikisar halus untuk minuman sejuk, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu mengimbangi potensi kepahitan.

Mula-mula, cuba gunakan nisbah kopi kepada air yang lebih tinggi. Resipi minuman sejuk standard ialah 1:16, tetapi jika anda menggunakan kisar yang lebih halus, anda mungkin ingin mencuba nisbah 1:12 atau 1:8. Ini akan menjadikan minuman sejuk anda lebih pekat, dan dengan itu kurang cair dan kurang pahit.

Anda juga boleh mencuba membancuh minuman sejuk anda untuk tempoh masa yang lebih singkat. Jangan biarkan kopi curam selama 24 jam, lakukan hanya untuk 12-16. Ini juga akan menjadikan minuman sejuk anda lebih pekat dan kurang pahit.

Idea lain ialah membuat minuman sejuk dalam akhbar Perancis. Ini akan memberi anda lebih kawalan ke atas saiz kisar, dan pelocok akan membantu menapis beberapa kisar.

Adakah Rasanya Sedap?

Ia sangat bergantung pada citarasa anda. Ramai orang sebenarnya lebih suka rasa minuman sejuk yang dibuat dengan kopi yang dikisar halus, kerana ia mempunyai rasa yang lebih pedas. Semuanya bergantung kepada air yang akan anda gunakan, jenis kopi yang anda pilih, dan masa membancuh.

Resepi Kisar Halus Cold Brew

Resepi Kisar Halus Cold Brew

Resipi minuman sejuk adalah mengenai nisbah kopi kepada air. Anda boleh menggunakannya di mana-mana dari 1:12 hingga 1:16.

Terdapat banyak cara untuk membuat kopi bancuhan sejuk dengan tetapan kisar halus, tetapi semuanya bergantung pada satu prinsip mudah – masa. Semakin lama anda membiarkannya curam, semakin berperisa dan kurang berasid kopi anda.

Inilah cara kegemaran saya untuk melakukannya:

  • Mulakan dengan nisbah 1:12 kopi kepada air kemudian biarkan semalaman. Bagi saya, itu adalah 30g serbuk kopi hingga 420g air.
  • Kemudian saya biasanya membahagikan kopi kepada dua balang – satu untuk 8 jam dan satu lagi untuk 16.
  • Apabila anda selesai menyeduh, gunakan penapis kopi kertas (atau kain tipis) untuk mengeluarkan semua bahan daripada minuman anda.

Perkara yang menarik tentang resipi ini ialah anda boleh memilih mana yang lebih sesuai dengan citarasa anda atau jika anda suka kedua-duanya anda boleh berselang-seli antara keduanya.

Kopi yang terhasil sangat kuat dan rasa kurang berasid daripada dibancuh panas, tetapi ia juga mempunyai rasa pahit. Anda boleh mengurangkannya dengan menambah sedikit air dan gula. Jika anda ingin menjadikannya lebih manis tanpa mengurangkan rasa, gunakan gula perang atau demerara.

Kopi bancuhan sejuk sesuai dengan susu, tetapi rasa hilang di dalamnya. Anda boleh menambah sedikit vanila atau molase untuk menjadikannya bersinar.

Soalan Lazim

Bolehkah Anda Membuat Minuman Sejuk Dengan Kopi Kisar Halus - Soalan Lazim

Di Mana Nak Beli Kopi Kisar Kasar untuk Minuman Sejuk?

Jika anda ingin membeli kopi yang dikisar kasar untuk minuman sejuk, anda boleh menemuinya di kebanyakan kedai runcit. Pertaruhan terbaik anda ialah mencari kedai kopi tempatan yang menjual biji kopi dan membeli daripadanya. Jika anda boleh menemui kedai kopi khusus, mereka akan mempunyai pilihan kacang yang lebih pelbagai untuk dipilih.

Bagaimana untuk menapis serbuk kopi yang halus untuk minuman sejuk?

Memandangkan kopi yang dikisar halus lebih berkemungkinan menyumbat penapis kopi, anda mungkin mahu menggunakan kaedah penapisan yang berbeza. Satu pilihan seperti yang kita bincangkan sebelum ini ialah menggunakan French Press. Pilihan lain ialah menggunakan kon kopi dengan kertas penapis.

Realiti yang menyedihkan ialah anda tidak boleh menapis setiap biji kopi terakhir daripada pekatan minuman sejuk anda. Itulah sebabnya kami mengesyorkan menggunakan mesin penekan Perancis untuk membuat minuman sejuk. Penapis mesh pada akhbar Perancis melakukan tugas yang mengagumkan untuk memastikan serbuk kopi daripada produk akhir anda.

Bagaimana untuk mengisar kopi untuk minuman sejuk?

Jika anda mempunyai pengisar burr, anda boleh mengisar biji kopi anda sehingga halus. Jika anda tidak mempunyai pengisar burr, anda boleh menggunakan pengisar pisau. Hanya pastikan untuk berdenyut pengisar supaya anda tidak keterlaluan. Setelah kacang dikisar, masukkan ke dalam penapis dan bancuh mengikut resipi minuman sejuk anda.

Jika anda tidak mempunyai apa-apa jenis pengisar, anda boleh menggunakan kopi pra-kisar. Cuma pastikan anda mendapatkan kopi yang dilabelkan sebagai “denda” atau pun “denda tambahan”.

Bolehkah saya menggunakan Kopi Espresso untuk Brew Sejuk Kisar Halus?

Ini adalah soalan yang sebenarnya sangat masuk akal. Lagipun, espresso menggunakan kisar yang sangat halus. Jadi, bolehkah anda menggunakan kopi espresso untuk minuman sejuk?

Jawapannya ya, tetapi anda perlu berhati-hati. Kopi espresso direka untuk dibancuh di bawah tekanan. Apabila anda menggunakannya untuk minuman sejuk, anda perlu memastikan untuk menggunakan lebih sedikit kopi. Jika tidak, minuman sejuk anda akan menjadi sangat kuat dan pahit.

Kami mengesyorkan menggunakan kira-kira 1/3 kopi espresso kurang daripada yang anda lakukan untuk resipi bru sejuk biasa. Jadi, jika resipi anda memerlukan 3 cawan kopi, gunakan 2 cawan espresso.

Fikiran Terakhir

Jadi begitulah – anda boleh membuat minuman sejuk dengan kopi yang dikisar halus. Ini bukan cara yang ideal untuk melakukannya, tetapi jika itu sahaja yang anda ada, maka ia akan berfungsi dalam keadaan darurat. Cuma pastikan anda menggunakan lebih banyak serbuk kopi daripada yang anda gunakan untuk bancuhan titisan atau panas dan beri banyak masa untuk curam.

Jangan lupa dapatkan kami lembaran cheat saiz grind percuma untuk memastikan anda menggunakan kisar yang betul untuk kaedah membancuh kopi anda.

Selamat Membuat Bir!

Evelina

Keghairahan Evelina terhadap kopi tidak dapat disembunyikan. Setelah bekerja sebagai barista, dia mempelajari nilai sebenar biji kopi dan rahsianya. Semasa dia terus berkembang sebagai barista, begitu juga pengetahuannya, teknik membuat adunan kopi yang berbeza dan yang paling penting cara mengendalikan setiap jenis peralatan dalam hal kopi. Mempunyai ijazah dalam bioperubatan dan menjadi barista, membolehkannya menyediakan komuniti kami dengan pengetahuan mendalam mengenai topik kopi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *