Bolehkah Anda Mengisar Biji Kopi dalam Pemproses Makanan? Apa yang perlu diketahui!

pemproses makanan elektrik putih

Apabila anda mempunyai pengisar kopi, mengisar biji kopi anda adalah tugas yang mudah. Walau bagaimanapun, mungkin sukar untuk mengisar biji kopi anda tanpa pengisar kopi, terutamanya jika anda tidak pasti kaedah lain yang boleh membantu anda menghancurkan kopi. Dalam situasi sedemikian, anda mungkin mempertimbangkan pelbagai teknik mengisar, dan jika anda mempunyai pemproses makanan di rumah, menggunakannya untuk mengisar biji kopi anda mungkin terlintas di fikiran, dan kami harus mengatakan ini bukan idea yang buruk.

Bilah di dalam pemproses makanan akan mengisar kacang anda dengan cepat, walaupun produk siap tidak akan mempunyai tekstur dan konsistensi yang sama seperti anda menggunakan pengisar kopi. Namun, ia adalah pengganti yang sangat baik apabila anda tergesa-gesa dan tidak mempunyai penggiling. Pada asasnya, ya, anda boleh mengisar biji kopi dalam pemproses makanan, walaupun pengisar kopi akan melakukan kerja yang lebih baik.

pembahagi 3

Perbezaan Antara Pemproses Makanan dan Pengisar Kopi

Mesin ini berfungsi pada prinsip yang berbeza, jadi konsistensi dan tekstur kopi tidak akan sama apabila anda menggunakan pemproses makanan dan apabila anda menggunakan pengisar.

Pengisar kopi mempunyai burr yang menghancurkan biji kopi dengan permukaan yang kasar, menghasilkan kisar yang lembut, halus dan seragam. Kebanyakannya mempunyai tetapan boleh laras, jadi anda boleh memilih saiz pengisaran. Kerana itu, kopi yang dihancurkan akan mempunyai rasa yang kuat dan halus.

Apabila bercakap tentang pemproses makanan, bukannya menggunakan burr, mereka menghancurkan biji kopi dengan bilah tajam. Memandangkan ia bukan dibuat untuk menghancurkan biji kopi, ia tidak akan dapat memberikan kisar yang halus. Sebaliknya, kisar boleh menjadi kasar, dan mereka akan menjadi kurang seragam. Namun, anda boleh membuat kopi yang sangat baik walaupun dengan kisar kasar.

Anda boleh membuat kisar lebih halus, tetapi anda perlu menjalankan pemproses makanan anda lebih lama atau mengulangi proses mengisar beberapa kali.

Pemproses Makanan lwn. Pengisar Kopi
Kredit Imej: (L) Serghei Starus, Shutterstock | (R) Becca Tapert, Unsplash

Cara Mengisar Biji Kopi Anda Menggunakan Pemproses Makanan

Mengisar biji kopi anda menggunakan pemproses makanan adalah mudah, tetapi anda perlu memikirkan terlebih dahulu jenis mengisar yang ingin anda capai. Bergantung pada itu, proses mungkin mempunyai perbezaan kecil. Lihat pilihan pengisaran di bawah, bersama-sama dengan arahan untuk mencapainya.

  • Kisar kasar: Untuk mencapai kisar kasar, anda boleh menambah biji kopi ke dalam pemproses makanan, mengisarnya selama beberapa saat sahaja. Semasa mengisar, goncangkan pemproses untuk menolak biji kopi lebih dekat dengan bilah. Jenis pengisaran ini sesuai untuk penekan Perancis atau pemproses kopi.
  • Kisar sederhana: Untuk mencapai kisar sederhana, anda perlu meluangkan lebih banyak masa mengisar biji kopi. Anda harus mengisar kacang lebih lama, menggoncang pemproses makanan setiap 5–10 Jenis kisar ini sangat baik untuk pembuat kopi celup mesin dan tuangkan.
  • Kisar halus: Walaupun ia boleh mencabar untuk mencapai kisar halus menggunakan pemproses makanan, ia bukanlah satu misi yang mustahil. Anda perlu mengisar biji kopi lebih lama, dan anda harus menapisnya dengan penapis halus. Ulangi proses sehingga anda mendapat kisar yang dikehendaki. Ia akan berfungsi dengan sempurna untuk periuk Moka atau espresso.

Kaedah Berbeza untuk Mengisar Biji Kopi Tanpa Pengisar

Jika anda telah mencuba mengisar biji kopi anda dengan pemproses makanan, tetapi hasil akhir tidak sesuai dengan keinginan anda, terdapat kaedah mengisar lain yang boleh anda terokai. Ramai orang tidak tahu bahawa terdapat pelbagai teknik pengisaran tangan dan kuasa dan kami mempunyai kebanyakan alatan yang diperlukan di dalam rumah kami.

Blender

biji kopi dalam pengisar di kedai kopi
Kredit Imej: Foto Saham Suti, Shutterstock

Pengisar ialah pengganti yang sesuai untuk pengisar kopi dan berfungsi sama seperti pemproses makanan. Biji kopi tidak akan mempunyai konsistensi yang sama, tetapi anda harus berpuas hati dengan produk penamatnya.

Sesetengah pengisar juga mempunyai tetapan untuk mengisar kopi. Semasa mengisar, anda harus menggunakan pecahan pendek tetapi cepat, goncangkan pengisar anda di antara setiap pengisaran. Pengisar biasanya berfungsi pada kelajuan tinggi, menjadikan kopi anda terasa pahit jika kacang terlalu panas semasa mengisar.


Rolling Pin

Anda boleh beralih kepada teknik tangan ini jika anda tidak mempunyai sebarang peralatan elektrik untuk membantu anda mengisar biji kopi anda. Selain daripada pin rolling, anda juga memerlukan beg berkunci zip tempat anda meletakkan kacang untuk mengelakkannya daripada tumpah ke seluruh permukaan kerja anda.

Sebaik sahaja anda meletakkan biji kopi dalam kunci berzip, anda harus terlebih dahulu menghancurkannya dengan pin rolling. Anda boleh mengulangi proses sebanyak yang diperlukan untuk mendapatkan hasil yang terbaik.


tukul

tukul pada latar belakang putih
Kredit Imej: Benjamin Nelan, Pixabay

Walaupun ini mungkin kedengaran pelik, anda boleh menggunakan tukul atau palu untuk mengisar biji kopi anda. Namun, anda harus menggunakan kaedah pengisaran ini dengan berhati-hati kerana anda boleh cedera. Anda juga memerlukan kunci zip atau beg plastik biasa untuk meletakkan biji kopi di dalamnya sebelum dikisar.

Daripada memukul kacang, anda harus menekan tukul dengan kuat pada beg berisi kacang. Dengan teknik ini, anda tidak akan dapat mencapai kisar halus, tetapi anda sepatutnya tidak menghadapi masalah mendapatkan kisar sederhana atau kasar.


Pisau

pisau pada latar belakang putih
Kredit Imej: Nick, Pixabay

Kita semua mempunyai pisau di rumah kita, yang menjadikan penggantian pengisar kopi yang sangat baik, terutamanya apabila anda memerlukan penyelesaian yang cepat dan mudah untuk mengisar biji kopi anda. Sebaik-baiknya gunakan pisau tukang daging atau tukang masak yang lebih besar, tetapi jika anda tidak memilikinya, pisau biasa akan berfungsi dengan baik.

Anda harus menghancurkan kacang dengan bahagian rata pisau kerana ini akan membolehkan anda membuat kisar sederhana hingga sederhana halus. Sebelum memulakan, letakkan biji kopi di atas papan pemotong, dan gunakan pisau untuk menekan kacang dengan kuat, tarik pisau ke arah anda untuk membuat kisar lebih halus.


Pengisar Rempah

biji kopi dan alat pengisar rempah
Kredit Imej: Stefan Lehner, Unsplash

Di antara semua peranti dapur, pengisar rempah akan memberikan anda pengisar yang paling serupa dengan pengisar dari pengisar kopi. Jika anda sudah menggunakannya untuk mengisar rempah anda, bersihkan ia dengan teliti untuk mengelakkan kopi anda berasa seperti rempah.

Hanya letakkan biji kopi ke dalam pengisar rempah dan kisar sehingga anda mendapat konsistensi yang diperlukan untuk secawan kopi anda yang sempurna.


Tekan Bawang Putih

penekan bawang putih
Kredit Imej: Erika Varga, Pixabay

Menggunakan penekan bawang putih untuk mengisar biji kopi anda sangat berbeza daripada menggunakan pengisar kopi, tetapi kaedahnya agak mudah. Anda harus meletakkan biji kopi ke dalam akhbar dan memerahnya. Oleh kerana lubang yang lebih besar pada penekan bawang putih, anda tidak akan dapat mencapai kisar halus.

Sebaliknya, anda akan mendapat kisar sederhana atau kasar, tetapi anda boleh mencampurkannya dengan kaedah lain, seperti menggunakan pisau atau pin penggiling untuk menjadikan kisar lebih halus.


Lesung dan Alu

mengisar kopi menggunakan lesung dan alu
Kredit Imej: Ashes Bijoux, Shutterstock

Ini adalah kaedah mengisar kopi yang paling memakan masa dalam senarai, tetapi ia boleh membantu anda mencapai pengisaran terbaik daripada semua kaedah yang disebutkan. Anda harus mengisar beberapa biji, tambah perlahan-lahan untuk mengelakkannya daripada melompat keluar dari mortar.

Sebaik sahaja anda mula mengisar, gunakan kekuatan anda untuk menekan kacang di dalam mortar dengan kuat, memaksa alu untuk menghancurkan kacang. Apabila kacang telah dikisar, gerakkan alu secara membulat untuk menjadikan kisar lebih halus.

pembahagi 2

Kata Akhir

Jika anda mendapati diri anda berada dalam situasi di mana anda mempunyai biji kopi tetapi tiada pengisar kopi, anda tidak perlu panik! Anda boleh menggunakan pemproses makanan anda untuk mendapatkan kisar yang diingini, dan jika itu bukan sesuatu yang anda mahu cuba, anda boleh beralih kepada kaedah mengisar lain untuk membantu anda membuat secawan kopi yang sempurna.


Kredit Imej Pilihan: Serghei Starus, Shutterstock

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *