Bolehkah Anda Minum Kopi dengan Braces? Apa yang perlu diketahui!

pukulan makro gigi putih dengan pendakap gigi

Pendakap gigi ialah alat ortodontik yang digunakan untuk membetulkan gigitan, kesesakan dan masalah pergigian biasa yang lain. Dan walaupun Invisalign sudah pasti berjaya dalam industri pergigian, ramai orang, terutamanya remaja, masih mendapat pendakap tradisional yang diperbuat daripada wayar dan pendakap.

Salah satu kemunduran terbesar dengan memakai pendakap gigi adalah batasan yang ditimbulkannya mengenai pilihan makanan. Sesetengah makanan dan minuman boleh tersangkut dalam pendakap atau menyebabkan kesan kotoran. Tetapi apakah makanan dan minuman yang harus dielakkan? Dan adakah kopi termasuk dalam senarai ini? Anda boleh minum kopi semasa memakai pendakap gigi, walaupun anda mungkin ingin membilas mulut anda atau menggosok gigi selepas itu untuk mengelakkan kesan kotoran.

pembahagi 6

Patutkah Anda Minum Kopi Jika Anda Mempunyai Braces?

Kopi boleh menyebabkan kesan pada kurungan dan jalur pendakap anda. Selain kopi, minuman lain seperti teh hitam, wain merah dan soda juga boleh menyebabkan kesan kotoran. Apatah lagi ia juga boleh menyebabkan perubahan pada bahagian belakang atau depan gigi anda.

Walau bagaimanapun, ini biasanya boleh dielakkan dengan hanya membilas mulut anda selepas mengambil minuman ini–atau memberus gigi anda. Jadi, ini bukan bermaksud anda tidak boleh minum secawan joe pagi anda jika anda mempunyai pendakap gigi, ia lebih kepada amaran berjaga-jaga bahawa ia mungkin menyebabkan kesan dari masa ke masa.

secawan kopi di atas piring
Kredit Imej: Richard Balane, Pexels

Apa yang Perlu Anda Elakkan Jika Anda Mempunyai Braces?

Selain minuman, terdapat makanan tertentu yang harus dielakkan menurut pakar ortodontik. Berikut adalah beberapa yang paling biasa. Ambil perhatian bahawa makanan utama yang anda ingin elakkan adalah makanan yang kenyal, keras, atau terutamanya melekit. Beberapa contoh makanan ini termasuk yang berikut:

  • Popcorn
  • Gula-gula getah dan kenyal (seperti Laffy Taffy, Starbursts dan Tootsie Rolls)
  • Pretzel
  • karamel
  • Steak
  • Buah-buahan & sayur-sayuran mentah yang belum dipotong
  • Gula-gula keras
  • Jagung bertongkol

6 Petua Terbaik untuk Meminimumkan Ketidakselesaan Braces:

Pendakap gigi mungkin berasa agak janggal selepas ia pertama kali dipakai. Dan belajar makan dan bercakap dengan mereka mungkin menghalang lebih banyak cabaran. Walau bagaimanapun, terdapat cara anda boleh membuat peralihan ini lebih mudah, dan gigi dan gusi anda akan berterima kasih kepada anda.

1. Sebelum Meninggalkan Pakar Ortodontik, Periksa Bekalan Anda

Sebelum anda keluar, pakar ortodontik anda harus memberi anda beberapa bekalan untuk membantu anda mengekalkan pendakap gigi anda. Selalunya, ini termasuk gelang getah, bekalan pembersih, lilin untuk gusi anda dan pencungkil gigi. Selain itu, pastikan anda melakukan pemeriksaan cepat pada pendakap anda untuk menunjukkan mana-mana kawasan yang tercalar yang mungkin merengsakan gusi anda.

Untuk melakukan ini, hanya gerakkan lidah atau jari anda ke atas keseluruhan trek pendakap anda (atas dan bawah) untuk memeriksa sebarang kawasan runcing atau kasar. Doktor gigi anda sepatutnya boleh menutup kawasan ini dengan kurungan atau selitkan sebarang wayar yang longgar–dan jangan lupa lilin itu!

lilin ortodontik dan elastik
Kredit Imej: Anna Gawlik, Shutterstock

2. Cuba Bertahan pada Minggu Pertama

Minggu pertama memakai pendakap gigi selalunya adalah yang paling sukar–terutamanya dalam hal makan dan bercakap. Mulut anda akan berasa sakit, dan ia akan menjadi tidak selesa. Dengan semua perkakasan baharu yang menggerakkan gigi anda, tiada cara lain untuk mengelakkannya.

Pada peringkat permulaan, air garam mungkin membantu mengurangkan kesakitan dan kerengsaan gusi/mulut. Dan ia mungkin lebih lembut daripada pencuci mulut. Tetapi ketahui bahawa ini akan berlalu dan anda akan menjadi lebih selesa dengan memakainya (dan flos dengannya) dalam masa beberapa minggu.


3. Dapatkan Senarai Makanan yang Perlu Dielakkan daripada Pakar Ortodontik Anda

Ini adalah salah satu perkara yang paling sukar untuk disediakan untuk makan. Untuk mengelak daripada merosakkan pendakap gigi anda, anda perlu mengelakkan makanan tertentu, kenyal, melekit atau makanan keras. Walaupun dalam beberapa kes anda boleh memotong makanan menjadi lebih kecil, mengelakkan keperluan untuk menggigit makanan dengan gigi depan anda.

Jadi, ini bermakna makanan seperti popcorn, karamel, piza dan sandwic tebal mungkin tidak boleh digunakan. Dan ingat bahawa makanan ini mudah tersangkut pada pendakap anda, menyebabkan wayar menjadi longgar atau merosakkan kurungan, menyebabkan anda perlu membuat lawatan tambahan ke pakar ortodontik–jadi penting untuk berhati-hati dalam beberapa minggu pertama.

lelaki tanaman menulis dalam buku nota dengan pen
Kredit Imej: Karolina Grabowska, Pexels

4. Gunakan Wax untuk Bibir & Gusi Anda

Pendakap gigi baru anda akan bergesel pada bahagian dalam mulut dan menyebabkan kerengsaan. Walaupun pendakap bertujuan untuk lembut pada mulut anda, ia mungkin mengambil sedikit masa untuk membiasakan diri. Dan sementara mulut anda semakin terbiasa dengannya, lilin boleh digunakan untuk meredakan ketidakselesaan.

Lilin mudah digunakan, kerana anda hanya menggosoknya di belakang bibir anda. Jika anda mempunyai lilin, simpan dengan anda ke mana sahaja anda pergi. Dan jangan takut untuk meminta lilin tambahan daripada doktor gigi anda sebelum anda pergi.


5. Berus dan flos dengan kerap

Pendakap gigi menjadikannya lebih sukar untuk memberus dan flos gigi anda, tetapi langkah-langkah penyelenggaraan ini sangat penting untuk memastikan pendakap dan gigi anda bersih dan membantu anda mengelakkan perkara seperti kaviti dan makanan bersarang (yang boleh merosakkan pendakap gigi anda).

Untuk mengelakkan bakteria dan bakteria berbahaya daripada tumbuh di dalam mulut anda dan mencipta kaviti, anda perlu membersihkan gigi anda dengan lebih berhati-hati. Ya, ia mungkin kelihatan seperti kerumitan pada mulanya, tetapi ia pasti berbaloi. Pakar ortodontik biasanya akan mengesyorkan anda mencuci atau menggosok gigi selepas setiap makan. Jadi, ini mungkin bermakna membawa berus gigi dan flos bersama anda semasa dalam perjalanan.

wanita tanaman meletakkan ubat gigi pada berus gigi
Kredit Imej: Miriam Alonso, Pexels

6. Pertimbangkan Pelindung Mulut

Jika anda bermain sukan, anda juga mungkin memerlukan pelindung mulut untuk membantu melindungi mulut dan pendakap anda. Benjolan dan Jatuh boleh menyebabkan kecederaan serius apabila anda memakai pendakap gigi dan boleh mengakibatkan luka, wayar terputus dan gusi berdarah. Memakai pelindung mulut boleh mengelakkan kebanyakan kecederaan ini. Anda boleh membeli pelindung mulut untuk kira-kira $12 di Amazon atau mana-mana kedai barangan sukan.

pembahagi 4

Membungkus Perkara

Walaupun anda boleh minum kopi dengan pendakap gigi, sebaiknya lakukan dengan berhati-hati kerana ia boleh mengotorkan pendakap gigi dan gigi anda. Jika anda seorang peminum kopi biasa, pastikan anda membilas mulut anda selepas mengambil secawan joe kegemaran anda untuk mengelakkan ini.


Kredit Imej Pilihan: marinafrost, Shutterstock

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *