Bolehkah Anda Minum Kopi Lama? Apa yang perlu diketahui!

secawan kopi

Kebanyakan penggemar kopi mendapati diri mereka tertanya-tanya sama ada boleh minum kopi lama yang ditinggalkan pada hari sebelumnya. Kadang-kadang anda tergesa-gesa untuk keluar tetapi memerlukan kafein yang cepat, atau mungkin anda tidak mempunyai kopi lagi untuk minuman segar.

Walau apa pun, anda perlu tahu sama ada boleh menikmati kopi lama itu jika anda mendapati diri anda berada dalam sebarang keadaan yang mungkin memerlukannya. Tidak seperti beberapa minuman lain, anda tidak perlu risau kopi menjadi tengik atau penuh dengan bakteria selepas duduk di luar selama sehari.

Walaupun ia pastinya tidak mempunyai rasa dan kesegaran minuman segar, anda boleh meminumnya secara teknikal jika anda mahu. Walau bagaimanapun, tCadangan beliau adalah untuk mengelakkan minum kopi yang berumur lebih daripada 12 jam, melainkan ia disimpan dalam bekas tertutup di dalam peti sejuk. Pengesyoran berubah jika anda menggunakan krimer, jadi mari kita lihat lebih jauh tentang apa yang berlaku kepada kopi apabila ia ditinggalkan.

pembahagi 3

Apa Berlaku Apabila Kopi Ditinggalkan?

Kopi dan semua makanan dan minuman lain melalui proses yang dikenali sebagai pengoksidaan apabila ia ditinggalkan. Pengoksidaan ialah tindak balas berantai yang berlaku dengan kehadiran oksigen. Proses ini bertanggungjawab terhadap kemerosotan kualiti makanan dan minuman yang membawa kepada perubahan bau dan rasa.

Pengoksidaan mempengaruhi sesuatu secara berbeza, prosesnya boleh berbeza mengikut ramuan, jenis pembungkusan, kaedah penyimpanan, dan juga jenis pemprosesan makanan atau minuman yang telah dilalui. Akhirnya, pengoksidaan akan menyebabkan pertumbuhan bakteria dan membawa kepada ketengikan.

dua gelas kopi di atas meja
Kredit Imej: Victor Freitas, Pexels

Pengoksidaan Kopi

Selepas dibancuh, kopi biasanya akan mengekalkan kesegarannya selama sekitar 1 hingga 2 jam tetapi apabila ia bersentuhan dengan oksigen, ia akan memulakan proses degradasi. Jika anda pernah minum secawan kopi beberapa jam selepas minuman pagi anda, anda mungkin telah melihat perubahan dalam rasa dan aroma, walaupun ia mungkin minimum, itu kerana pengoksidaan sedang berlaku.

Kopi akhirnya akan menjadi acuan apabila ditinggalkan terlalu lama. Jika anda pernah meninggalkan kopi di dalam periuk anda selama beberapa hari secara tidak sengaja, anda mungkin perasan pertumbuhan acuan terapung di bahagian atas. Sama seperti alasan akan mula dibentuk selepas ia dijalankan melalui mesin. Ini adalah sebab yang sama mengapa epal mula menjadi coklat selepas ia dihiris.

Anda amat digalakkan untuk meminum kopi hitam anda dalam masa 12 jam selepas dibancuh supaya selamat dan mengurangkan risiko termakan bakteria atau acuan. Itu tidak bermakna ia tidak selamat untuk diminum selepas 24 jam, kerana ia mengoksida lebih perlahan daripada makanan lain, tetapi lebih baik untuk melakukan kesilapan di sebelah berhati-hati.

Selain itu, profil rasa dan bau kopi akan banyak berubah disebabkan oleh pecahan sebatian kimia dan peningkatan keasidan.

Bagaimana Jika Saya Meletakkan Susu atau Krim dalam Kopi Saya?

Jika anda meletakkan krimer dalam kopi anda, seperti kebanyakan kita lakukan, peraturannya berbeza secara drastik. Anda tidak boleh minum kopi lama yang telah ditinggalkan dengan krimer yang sudah dicampur. Mana-mana kopi yang telah dicampur dengan krimer, perlu dimakan dalam masa 1 hingga 2 jam.

Kopi bancuhan sejuk yang telah dicampur dengan krim juga perlu dimakan dalam masa 2 jam jika dibiarkan pada suhu bilik. Walau bagaimanapun, anda boleh meletakkan kopi yang dibancuh sejuk di dalam bekas kedap udara dan menyimpannya di dalam peti sejuk sehingga 2 hari untuk mengekalkan kesegaran.

tangan lelaki memegang secawan kopi hitam
Kredit Imej: Evannovostro, Shutterstock

Petua untuk Minum Kopi Lama (Jika Anda Mesti)

Dalam dunia yang sempurna, anda tidak perlu minum kopi lama, tetapi jika anda mendapati diri anda berada dalam keadaan terdesak atau anda kehabisan serbuk kopi untuk minuman segar, percayalah kepada kami, kami faham sepenuhnya. Berikut ialah petua untuk membantu anda jika anda mendapati diri anda memerlukan minum kopi lama itu.

Jangan Panaskan Semula

Setelah pemanas mesin kopi dimatikan, kopi mula sejuk. Seseorang mungkin berfikir adalah idea yang baik untuk memanaskan semula kopi lama tetapi fikirkan semula. Proses pemanasan semula hanya akan mengoksidakan kopi dengan lebih cepat, menjadikannya lebih pahit. Pemanasan semula hanya perlu dilakukan dalam beberapa jam pertama selepas membancuh, jika tidak, langkau.

Letakkannya di dalam Peti Sejuk

Jika anda tidak dapat membuatnya melalui keseluruhan periuk tetapi ingin menikmatinya daripada perlu membancuh sesuatu yang segar, letakkan kopi di dalam peti sejuk untuk membantu melambatkan proses pengoksidaan. Ini akan membantu mengekalkan rasa dan aroma.

Tuangkan Ais dan Gunakan Krim

Jika anda telah meninggalkan kopi anda selepas memanaskan semula dan sangat memerlukan pembaikan cepat sehari itu, tuangkan ke atas ais dan rawatnya. Kami telah membincangkan mengapa anda tidak boleh memanaskan semula, walaupun anda penggemar kopi pagi yang menyegarkan dan hangat itu, tetapi kopi ais itu benar. Menambah beberapa krimer atau campuran lain akan membantu mengurangkan rasa hambar dan basi itu.

segelas kopi ais di atas meja kayu gelap
Kredit Imej: StockSnap, Pixabay

Berapa Lama Kopi Cold Brew Bagus?

Memandangkan kami telah menyebut menuang kopi lama ke atas ais, kami akan menyentuh asas untuk penggemar kopi minuman sejuk di luar sana. Pembuatan bir sejuk adalah proses yang sama sekali berbeza, dan kopi akan mempunyai jangka hayat yang lebih lama daripada kopi panas.

Jangka hayat yang lebih lama ialah salah satu faedah terbaik minuman sejuk, selain daripada menyediakan penggemar kopi dengan cara yang sejuk dan menyegarkan untuk menikmati minuman kegemaran mereka. Kopi bancuhan sejuk akan kekal segar selama beberapa hari. Ingat bahawa kopi bancuhan sejuk tidak sama dengan menuang kopi yang dibancuh secara tetap di atas ais.

Minuman sejuk akan mengekalkan rasanya sehingga 7 hari dan boleh bertahan sehingga 10. Anda mungkin mula menyedari bahawa rasa basi mula mengambil alih selepas tanda 7 hari itu. Ia perlu disimpan dengan betul untuk mengekalkan kesegaran ini. Lebih baik menyimpannya di dalam peti sejuk di dalam bekas kaca yang boleh ditutup rapat.

Tanda-Tanda Minuman Sejuk Anda Semakin Buruk

Seperti kopi panas, bancuhan sejuk akan melalui proses pengoksidaan yang sama, tetapi pada kadar yang lebih perlahan, berikut adalah beberapa tanda bahawa minuman sejuk anda mula berjalan atau telah rosak:

  • Rasa basi atau berasid
  • Kekurangan aroma
  • Rasa berkurangan
  • Tiada tendangan kafein yang ketara
  • Bau tengik
  • Acuan yang boleh dilihat

pembahagi 5

Fikiran Akhir

Kami tidak mengesyorkan minum kopi lama, walaupun kadang-kadang ia merasakan keadaan memerlukannya. Memandangkan kopi melalui proses pengoksidaan lebih perlahan daripada makanan lain, secara teknikal anda boleh mengambil kopi lama sehari tanpa banyak risiko acuan atau pertumbuhan bakteria, tetapi sebagai peraturan umum, sebaiknya minum dalam masa 12 jam. Terdapat beberapa petua berguna untuk membantu menyegarkan kopi lama itu jika anda perlu menggunakannya, tetapi kami katakan manjakan diri anda dan dapatkan secawan segar.


Kredit Imej Pilihan: samer daboul, Pexels

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *