Bolehkah Anda Minum Kopi Semasa Menyusu? Jawapan Yang Mengejutkan!

menutup wanita memegang secawan kopi

Ah, kopi. Nectar of the gods dan penting untuk terus berjaga—terutamanya jika anda seorang ibu yang mempunyai bayi baru dan jadual tidur yang gila. Kafein yang terdapat dalam kopi mungkin satu-satunya perkara yang membantu kita menjalani hari pada masa-masa tertentu, tetapi adakah ia selamat untuk diambil semasa menyusu? Lagipun, kopi adalah perangsang, jadi berapa banyak yang akan disalurkan kepada si manja anda?

Jika anda tertanya-tanya sama ada anda boleh minum kopi semasa menyusu, anda akan berasa lega apabila mengetahui bahawa jawapannya adalah ya!

Tetapi (selalu ada tetapi), anda hanya boleh meminumnya dalam jumlah yang terhad. Dan jika bayi anda ternyata sangat sensitif terhadap jumlah kecil yang mereka terima daripada susu ibu anda, anda perlu membuat sedikit perubahan apabila anda memberi anak anda makan (atau menahan kopi buat sementara waktu).

Berikut ialah penurunan minum kopi semasa menyusu, termasuk jumlah yang selamat untuk dimakan, jumlah yang dihantar melalui susu ibu, tanda-tanda si kecil anda sensitif terhadap kafein, dan perkara yang perlu dilakukan jika ia.

pembahagi 3

Berapa Banyak Kopi Selamat Diambil Semasa Menyusu?

Mengikut CDCPengambilan kafein untuk ibu yang menyusu hendaklah dihadkan kepada 300 mg atau kurang setiap hari (kira-kira 2-3 cawan kopi). Secara kasarnya 1% daripada kafein yang anda ambil semasa menyusu kemudian diteruskan kepada bayi anda—yang kedengaran tidak banyak, bukan? Walau bagaimanapun, bayi tidak dapat memproses kafein secepat orang dewasa, jadi perangsang kekal dalam sistem mereka lebih lama. Bagi bayi yang baru lahir, kafein melekat selama beberapa hari, manakala bayi di sekelilingnya umur 6 bulan hanya akan mempunyai kafein kekal dalam sistem mereka selama kira-kira 2 ½ jam, kira-kira sama seperti orang dewasa biasa.

Jadi, lebih daripada 300 mg kafein sehari mungkin tidak bagus untuk anak anda. Ia juga mungkin tidak bagus untuk anda. Jika awak berlebihan kafeinanda boleh mengalami kebimbangan, insomnia, kadar denyutan jantung yang cepat, kegelisahan dan banyak lagi. Tiada siapa yang memerlukannya pada masa yang terbaik, lebih-lebih lagi apabila berurusan dengan bayi yang baru lahir!

ibu menyusukan bayi yang baru lahir sambil minum kopi
Kredit Imej: Dmitry Naumov, Shutterstock

Bagaimana Saya Tahu Jika Bayi Saya Sensitif terhadap Kafein?

Jika bayi anda terdedah kepada kafein, anda akan melihat satu atau lebih daripada yang berikut tanda-tanda:

  • Kegelisahan
  • Kekecohan
  • Masalah jatuh atau terus tidur

Jika anda rasa si kecil anda tidak mengendalikan kafein dengan baik, anda tidak semestinya perlu berpantang dari kopi. Sebaliknya, anda boleh mencuba:

  • Mengurangkan jumlah kopi yang anda minum (katakan, daripada 3 cawan sehari kepada 1 cawan) untuk melihat sama ada itu menyelesaikan masalah
  • Memberi makan bayi sebelum anda minum kopi. Minum kopi anda selepas memberi makan, kemudian tunggu sekurang-kurangnya 3 jam sebelum memberi makan semula, jadi kafein keluar dari sistem anda.

Tetapi jika kedua-duanya tidak membantu untuk mengembalikan bayi anda ke landasan yang betul, anda mungkin perlu mengambil sabatikal daripada kopi.

pembahagi 2

Fikiran Akhir

Minum kopi semasa menyusu adalah selamat untuk bayi anda. Tetapi anda perlu mengehadkan jumlah kafein yang anda ambil setiap hari kepada 300 mg atau kurang. Terdapat juga kemungkinan si kecil anda mungkin lebih sensitif terhadap kafein (terutamanya bayi baru lahir), yang bermaksud jumlah kafein yang mereka terima melalui susu ibu boleh menyebabkan mereka gelisah atau rewel. Jika itu berlaku, kurangkan penggunaan kafein anda atau beri bayi anda makan sebelum anda minum kopi anda. Dan jika itu tidak membantu, maka, malangnya, anda mungkin perlu meninggalkan kafein untuk seketika.


Kredit Imej Pilihan: Kelly Sikkema, Unsplash

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *