Bolehkah kafein menyebabkan keletihan adrenal?

Hari ini, kita akan bertanya soalan:

Bolehkah kafein menyebabkan keletihan adrenal?

Jawapannya ya, kafein boleh menjejaskan kelenjar adrenal secara negatif. Untuk maklumat lanjut tentang kafein dan keletihan adrenal, sila baca selanjutnya.

Kehidupan moden terlalu sibuk, hiruk-pikuk dan ini boleh menyebabkan orang ramai sentiasa berjaga-jaga dan ini tidak dibantu oleh kafein. Bagi sesetengah orang, ini boleh mengakibatkan keletihan adrenal.

Tetapi, pertama sekali, apakah keletihan adrenal?

Keletihan adrenal menggambarkan keadaan di mana kelenjar adrenal keletihan dan tidak dapat menghasilkan kuantiti hormon yang mencukupi, seperti kortisol glukokortikoid, selalunya disebabkan oleh tekanan kronik.

Bagaimanakah kafein boleh menjejaskan keletihan adrenal?

Kafein merangsang aktiviti neuron di otak dan neuron menghantar mesej kepada kelenjar pituitari untuk merangsang kelenjar adrenal, yang kemudiannya menghasilkan adrenalin dan kortisol.

Adrenalin dan kortisol adalah hormon terkenal, yang meningkat dalam badan apabila anda berhadapan dengan bahaya, tekanan atau kejutan.

Mereka adalah hormon tekanan, untuk digunakan dalam kecemasan, tetapi selalunya, dalam kehidupan moden, mereka digunakan secara berlebihan.

Jika kelenjar adrenal anda letih, maka kafein boleh menyebabkan adrenal anda bekerja terlalu banyak untuk membuat lebih banyak kortisol dan tekanan kelenjar adrenal.

Ini menyebabkan kelenjar adrenal anda menjadi lemah dan kurang dapat bertindak balas dengan secukupnya.

Inilah sebabnya mengapa kopi mempunyai kesan yang semakin berkurangan dari semasa ke semasa pada orang yang mengalami keletihan adrenal.

Jadi, kafein mempunyai kelemahannya dan, jika anda mempunyai simptom keletihan adrenal, maka wajar untuk mengurangkan penggunaan kafein anda.

Jika saya mengalami keletihan adrenal, bagaimana saya harus mengurangkan penggunaan kafein saya?

Satu cara untuk mengurangkan penggunaan kafein anda ialah menggantikan kopi biasa berkafein anda dengan kopi tanpa kafein.

Anda juga boleh menggabungkan kopi berkafein biasa anda dengan kopi tanpa kafein untuk membuat campuran kopi separuh kafein.

Jika anda bercadang untuk mengurangkan kafein daripada diet anda, maka adalah dinasihatkan untuk melakukan ini secara perlahan-lahan kerana menghentikan pengambilan kafein anda serta-merta boleh menyebabkan sakit kepala, keletihan dan kesan sampingan yang lain.

Kami mengesyorkan Proses Penyahkafein Swiss Water, yang menggunakan air (tiada bahan kimia) untuk menyahkafein biji kopi dan 99.9% bebas kafein.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang Decadent Decaf, sila lawati decadentdecaf atau lihat saluran youtube kami untuk lebih banyak video mengenai topik decadent, kafein dan kopi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *