Bolehkah penghidap IBS atau Sindrom Irritable Bowel minum kopi dan jika yo

Hari ini, kita akan bertanya soalan:

Bolehkah penghidap IBS atau Irritable Bowel Syndrome minum kopi dan jika anda menjalani diet FODMAP, adakah anda boleh minum kopi?

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ramai orang telah mula bercakap tentang diet FODMAP dan bagaimana ia boleh memperbaiki dan mengurangkan gejala Sindrom Usus Merengsa atau IBS, seperti kembung perut dan sakit perut.

Pertama sekali, apakah diet FODMAP?

Diet FODMAP dicipta di Australia dan semakin terkenal di seluruh dunia sebagai diet yang berkesan untuk menguruskan gejala IBS dan dilaporkan sekitar 70% berkesan kerana diet FODMAP memperbaiki gejala usus.

Diet FODMAP ialah pelan diet yang kompleks, jadi adalah penting untuk anda menerima nasihat berkualiti baik tentang cara melakukan diet FODMAP dengan betul – sebaiknya daripada pakar diet berdaftar.

Sebagai contoh, bahan FODMAP yang tinggi selalunya tersembunyi dalam makanan yang dibungkus, jadi anda perlu belajar tentang cara membaca bahan makanan dan belajar membuat keputusan yang wajar apabila makan di restoran.

Jadi, bolehkah penghidap IBS atau Irritable Bowel Syndrome minum kopi?

Berita buruknya ialah kopi biasa dengan kafein tidak baik untuk Sindrom Usus Merengsa dan adakah ia tidak disyorkan secara amnya. Kafein diketahui memberi kesan kepada usus bagi kebanyakan orang, tetapi kesannya cenderung lebih teruk bagi mereka yang mempunyai IBS, jadi adalah idea yang baik untuk menghapuskan kafein yang anda minum dalam kopi, teh dan minuman lain.

Jadi, adakah kopi berkafein biasa dalam diet FODMAP?

Tidak mengejutkan, kopi berkafein biasa tidak termasuk dalam diet FODMAP.

Kopi secara teknikal adalah benih dan tidak disyorkan untuk fasa penyingkiran protokol autoimun yang merupakan sebahagian daripada diet FODMAP.

Jadi, jika anda menjalani diet FODMAP dan anda melakukan protokol autoimun yang ketat, adalah bijak untuk meninggalkan kopi berkafein biasa untuk tempoh penyingkiran.

Sesungguhnya, jika anda mempunyai penyakit seliak atau intoleransi gluten, anda harus meneroka kemungkinan bahawa kopi adalah salah satu makanan reaktif silang yang paling biasa kepada gluten.

Hubungan antara kafein dan kelenjar adrenal ialah ia sering merangsang mereka secara berlebihan, yang membawa kepada keletihan lebih lanjut.

Oleh itu, adalah mudah untuk membiasakan diri menggunakan kafein secara berterusan untuk mengekalkan tahap tenaga yang tinggi, yang mungkin berfungsi buat sementara waktu, tetapi boleh menyebabkan gejala adrenal seperti keletihan dan kesukaran bangun pada waktu pagi.

Tetapi, adakah kopi tanpa kafein sesuai untuk diet FODMAP?

Kopi tanpa kafein sesuai untuk kebanyakan orang yang mengalami Sindrom Irritable Bowel kerana ia hampir tidak mengandungi kafein.

Di DecadentDecaf.com, kami mengesyorkan Proses Penyahkafein Swiss Water, yang menggunakan air (tiada bahan kimia) untuk menyahkafein biji kopi dan 99.9% bebas kafein.

Untuk mengetahui lebih lanjut, sila lawati decadentdecaf atau lihat saluran youtube kami untuk lebih banyak video tentang topik decaf, kafein dan kopi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *