Bolehkah saya Menggunakan Kopi Kona 100% dalam Pembuat pod kopi Keurig atau Nespresso?

Saya mesti mengaku, saya tidak memiliki Keurig mahupun mesin Nespresso. Saya telah menggunakan sistem pod di bilik hotel, Airbnb, dan telah ditawarkan K-cup di ruang menunggu pusat tayar saya.

Saya ditanya hampir setiap hari pendapat saya tentang K-cup dan jika kami membuatnya untuk kopi kami di Greenwell Farms. Kita tidak.

Walau bagaimanapun, saya baru-baru ini membaca bahawa 33 juta isi rumah di Amerika Syarikat mendapatkan kopi mereka daripada mesin satu hidangan setiap hari dan ramai orang bertanya kepada saya sama ada boleh menggandingkan cinta mereka untuk Kopi Kona 100% berkualiti tinggi dan kemudahan pembuat sajian tunggal mereka, jadi saya memutuskan untuk mengkaji perkara ini dan melihat sama ada ia boleh.

Ia adalah dengan batasan.

Kesan alam sekitar

Pada satu ketika, anda mungkin pernah membaca bahawa jumlah sisa yang dihasilkan oleh plastik, aluminium dan kertas dalam cawan K boleh mengelilingi dunia beberapa kali. Berbilion buah dimakan dan dibuang setiap tahun.

Anda mungkin juga pernah mendengar bahawa jumlah tenaga yang diperlukan untuk mencipta dan memindahkan pod tersebut ke seluruh dunia meninggalkan kesan yang ketara.

Jadi, idea menggunakan pod boleh guna semula agak menarik. Adakah terdapat lebih banyak kerja yang terlibat? ya. Kopi yang baik memerlukan penjagaan. Jika anda menyukai mesin servis tunggal anda dan tidak kisah sedikit usaha tambahan untuk membantu planet Bumi maka saya rasa saya telah menemui formula untuk anda.

Pilih saiz pod yang sesuai untuk mesin anda dan jangkakan untuk membayar $15-30 untuk satu set pod boleh guna semula yang tahan lama.

Pembolehubah

Apa yang diketahui oleh barista yang terlatih yang mengelak daripada kebanyakan dunia minum kopi ialah sains membuat secawan kopi yang sempurna, mengimbangi kemanisan, kepahitan dan keasidan, datang daripada mengawal pembolehubah. Suhu air, saiz mengisar, masa membancuh, dan sistem penapis semuanya mengubah produk akhir dalam cawan.

The Persatuan Kopi Khas mengesyorkan suhu air 195-205 darjah, dengan 200 sebagai titik permulaan anda. Spesifikasi mesin layan tunggal menunjukkan julat mesin antara 187-197 darjah. Beberapa kajian bebas di internet menunjukkan bahawa mesin memihak kepada zon 187 darjah.

Kebanyakan barista mengesyorkan masa membancuh tidak kurang daripada 2-2.5 minit. Kebanyakan K-cup direka untuk pengekstrakan satu minit.

Berat gram kopi dalam pod yang telah dibungkus boleh berbeza antara 9-14 gram.

Dalam pembuat satu hidangan, apabila anda menggunakan pod boleh guna semula, perkara yang anda boleh kawal sebenarnya ialah saiz kisar, jumlah kopi, saiz cawan dan pada sesetengah mesin, terdapat pilihan untuk “minuman yang kuat”. Semua yang lain akan diautomasikan oleh mesin.

Resipi

Apabila membancuh Kopi Kona 100% dalam pod boleh guna semula, ini adalah resipi yang kami ikuti:

1. Gunakan air yang ditapis berkualiti tinggi.
2. Gunakan tetapan air “suhu tinggi” jika ada.
3. Tekan butang tetapan “kuat” jika tersedia.
4. Kisar segar 11 gram Kopi Kona 100% menggunakan tetapan kisar sederhana halus (bukan super halus). Ini akan melambatkan proses pengekstrakan tanpa menyebabkan pod terlalu penuh. 11 gram jika tiada skala adalah kira-kira 2 sudu besar kopi. (2 TBS = 10.6g kopi)
5. Gunakan cawan 6oz (Jika tidak cukup buat dua cawan belakang ke belakang untuk 12oz)

Jika anda seorang pengguna K-cup yang gemar, selepas membaca ini anda mungkin berfikir sendiri, semua ini mengalahkan tujuan “masukkan ke dalam pod dan tekan butang pembuat kopi” dan anda mungkin betul.

Jika anda ingin mendapatkan perisa terbaik daripada mesin anda, jika anda melancong dan ingin membekalkan kopi anda sendiri, atau jika anda berada di persekitaran pejabat dan hanya enggan meminum “polong berperisa” maka sila ikuti idea ini.

Ia tidak akan sehebat Perancis menekannya atau melakukan tuangan yang benar-benar berhati-hati, tetapi bekerja dengan apa yang anda ada pasti akan mendapat cawan yang lebih baik.

Akhir sekali, sila ambil perhatian bahawa pengesyoran ini digunakan untuk semua pembuat satu sajian. Jika anda tidak mempunyai mesin servis tunggal, cuma beli pod boleh guna semula untuk jenama anda dan ikuti semua langkah yang digariskan di atas.

Seperti biasa, sedikit percubaan dan kesilapan individu akan diminta.

Berseronok!

Mengenai Pengarang
Matt Carter ialah seorang guru bersara (1989-2018), seorang pemuzik sambilan, petani, dan pada masa ini menguruskan Lawatan Greenwell Farms dan Operasi Kedai Runcit.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *