BREW oleh Mikolaj Pociecha

Foto bahagian hadapan buku BREW, kulit keras kuning kecil dengan penanda buku reben biru.

ddd

OLEH TANYA NANETTI
KORESPONDEN DALAM TALIAN KANAN

Foto muka depan ihsan SUEDHANG Kaffe

Mikołaj. Saguhatiketua kualiti dan pemanggang di Kopi SUEDHANGbaru-baru ini mengeluarkan sebuah buku kecil berjudul BREWditerbitkan oleh pemanggang.

Digambarkan sebagai “pengenalan kepada membancuh kopi dengan tangan” dan “ditulis kerana keperluan untuk menerangkan dengan jelas asas-asas membancuh kopi,” buku itu terbukti lebih daripada panduan membancuh asas.

Melalui tiga bahagian yang merangkumi apa, mengapa, dan bagaimana pembuatan bir, BREW didedikasikan secara eksplisit kepada mereka yang sudah mempunyai pengalaman membancuh dengan tangan, dengan sekurang-kurangnya pengetahuan asas tentang teknik dan peralatan membancuh kopi.

Bab-bab buku Brew disenaraikan.  Bahagian ialah Apa, Mengapa dan Bagaimana. Struktur bekam, penilaian deria, sebatian rasa, dan sifat air adalah antara tajuk bab.
BREW meliputi apa, mengapa, dan bagaimana membancuh kopi. Foto oleh Tanya Nanetti.

Apa?

“Apa?” didedikasikan untuk penilaian bahan mentah: kopi. Dalam bahagian ini, petua tentang penilaian deria dan struktur bekam akan membantu anda memahami lebih lanjut tentang kopi tertentu untuk memaksimumkan potensinya.

kenapa?

“Kenapa?” ialah penjelasan yang mendalam tentang semua pembolehubah yang boleh mempengaruhi minuman (seperti sifat air, suhu kacang, dan saiz kisar), cara ia berfungsi, cara ia boleh dimanipulasi dan apakah keputusan yang akan dihasilkan oleh perubahan ini dalam cawan terakhir .

Bagaimana?

Selepas merangkumi sifat deria, kimia dan fizikal minuman itu, bahagian terakhir buku itu, “Bagaimana?” akhirnya menerangkan semua yang anda perlu tahu tentang kaedah bru yang paling biasa. Selepas “kisar bersama” yang meliputi nisbah kopi, jenis penapis, peringkat pengekstrakan dan teknik menuang, bahagian terakhir BREW menawarkan resipi asas dan berkesan untuk semua pembancuh kopi utama.

Didedikasikan terutamanya kepada barista berpengalaman, buku ini akan memperkenalkan anda kepada beberapa aspek membancuh kopi yang benar-benar menakjubkan.

Sebagai contoh, ramai di antara kita tahu bahawa mekar kopi akan membantu ia membebaskan karbon dioksida, tetapi adakah anda tahu bagaimana jumlah air yang berbeza untuk mekar boleh mempengaruhi ciri akhir kopi, seperti keasidan dan kemanisan?

Atau, bolehkah anda meneka dua aspek utama kopi yang dipengaruhi oleh suhu biji yang berbeza? Pengisaran adalah satu, tetapi bagaimana dengan aspek kedua?

Untuk menutup buku itu, Mikolaj menyertakan bab pendek yang menarik yang mendedahkan salah satu minat terdalamnya: kopi canephora, juga dikenali sebagai robusta.

Halaman tajuk bab Juga buat canephora, sila.
Buku Mikilaj seterusnya akan mendalami canephora. Foto oleh Tanya Nanetti.

Canephora, Tolong

“Juga, bancuh Canephora, sila” (yang akan berfungsi sebagai premis untuk buku baru pengarang) berdiri sebagai galakan untuk melampaui arabica dan mula membuat sesuatu yang berbeza.

Canephora, sering dilihat sebagai sepupu kecil Arabica, sebenarnya mungkin spesies yang patut diterokai. Pergerakan baharu muncul di seluruh dunia, dengan pengeluar kopi meningkatkan kualiti kopi robusta secara radikal, dan menjadi tanggungjawab kami (sebagai pembeli, pemanggang, kedai kopi dan pengguna) untuk menyokong mana-mana pengeluar kopi yang ingin berbuat baik, termasuk pengeluar robusta .

Dan di sini, Mikolaj membantu kami dengan beberapa petua ringkas tentang perkara yang diharapkan semasa membancuh robusta, dan cara membancuhnya dengan lebih baik. (Anda boleh prapesan buku seterusnya Mikolaj “Saya mahukan Canephora anda yang paling berbuah, paling funkis, paling ditapai dalam menu,” di sini.)

Secara keseluruhannya, BREW adalah bacaan yang sangat menyenangkan: pendek, profesional, tetapi tidak terlalu berat untuk dihadam, dan penuh dengan petua untuk mendapatkan lebih banyak cerapan tentang dunia pembuatan kopi yang kompleks.

BREW ialah bacaan yang padat dan bermaklumat untuk penggemar kopi. Foto oleh Tanya Nanetti.

Pengulas ini mencadangkan anda melaburkan beberapa jam untuk membaca buku itu, kemudian mengambil pembancuh kopi kegemaran anda dan berseronok dengan pengetahuan baharu anda!

MENGENAI PENGARANG

Tanya Nanetti (dia) ialah barista kopi khusus, pengembara dan pemimpi. Apabila dia tidak berada di belakang mesin kopi (atau melawat beberapa sudut dunia yang tersembunyi), dia sibuk menulis Pemberontakan kopitapak web tentang kopi istimewa yang dia cipta bersama teman lelakinya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *