Budaya Kopi Itali: Tradisi, Minuman Popular & Banyak Lagi!

Bendera Itali dengan kopi di atas meja

Apabila bercakap tentang budaya kopi, Itali mempunyai rentak dunia. Sebenarnya, kopi sangat berkait dengan Itali sehingga sebahagian besar bahasa yang kami gunakan untuk membincangkan kopi adalah bahasa Itali. Sejak tahun 1500-an, apabila biji kopi mula diperkenalkan di negara ini, budaya kopi Itali telah wujud. Dan seperti semua budaya, budaya kopi Itali datang dengan ritual rumit yang tersendiri.

Kebanyakan daripada kita adalah penggemar kopi yang memerlukan pembaikan kafein sebaik sahaja kita turun dari katil, tetapi di Itali, orang ramai minum kopi sepanjang hari (terutamanya sebagai rehat dari bekerja). Ia bukan perkara biasa untuk mendengar seseorang berkata, “Ci prendiamo un caffè?” pada bila-bila masa sebagai isyarat bahawa sudah tiba masanya untuk rehat kopi. Dan minum kopi adalah acara sosial di Itali, dilakukan bersama keluarga dan rakan-rakan.

Jadi, apakah yang menjadikan budaya kopi Itali seperti itu? Sebahagian daripadanya adalah peraturan yang membimbingnya, seperti di mana untuk minum kopi, bila untuk meminumnya, dan bagaimana. Dan sebahagian daripadanya adalah sejumlah besar minuman kopi yang telah disempurnakan oleh orang Itali. Jika anda ingin meniru budaya kopi Itali (atau hanya sesuai dengan masa anda melawat), panduan ini akan membolehkan anda melakukannya!

pembahagi 3

Budaya Kopi Itali: Peraturan

Budaya kopi Itali mengandungi banyak peraturan dan ritual yang perlu anda ketahui. Daripada masa yang betul untuk meminum jenis kopi tertentu ke tempat meminumnya kepada cara meminumnya, berikut ialah cara budaya kopi Itali berfungsi.

Bila Perlu Minum Kopi

Orang Itali memulakan hari mereka dengan cappuccino atau minuman kopi susu yang lain, seperti latte macchiato atau caffé latte. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh memesan salah satu daripada minuman ini selepas jam 11 pagi, kerana berbuat demikian akan dianggap sebagai kesilapan palsu. Mengapa cappucino dan kopi bersusu tidak boleh dipesan lebih lewat daripada sarapan pagi? Ada sebab yang kukuh, sebenarnya. Susu dalam minuman ini mengenyangkan, jadi minum sebiji sebelum makan yang lebih besar daripada sarapan pagi akan merosakkan selera makan anda (dimarahi oleh orang Itali). Selain itu, minum susu pada waktu siang boleh menyebabkan masalah pencernaan.

Itu tidak bermakna anda tidak boleh mengambil lebih banyak kafein selepas sarapan, walaupun! Cappuccino, latte macchiatos, dan caffé latte mungkin tidak boleh diterima, tetapi kopi sepanjang hari dalam bentuk lain adalah perkara yang harus dilakukan. Minum kopi hampir setiap jam sehari boleh diterima di Itali jika anda melakukannya dengan betul. Selalunya kopi ini diperoleh dengan meminum pukulan espresso sepanjang hari—walaupun jika espresso tulen terlalu kuat, caffé macchiato boleh diterima. Mengapakah caffé macchiato boleh diterima walaupun susu? Ini kerana ia hanya mempunyai percikan.

Jika satu pukulan (atau dua atau tiga) espresso tidak dapat memotongnya untuk anda, anda boleh memesan caffé lungo, yang mengurangkan sentuhan espreso dengan percikan air panas, dan agak besar dan kurang pedas.

Selain daripada cappuccino pagi dan pukulan espresso sepanjang hari, bila lagi boleh diterima untuk minum kopi? Salah satu ritual kopi yang paling penting di Itali ialah kopi selepas makan, sama ada espresso atau caffé corretto (kopi yang mengandungi sedikit alkohol).

kafe luar di Rom Itali
Kredit imej: Gabriella Clare Marino, Unsplash

Tempat Minum Kopi

Apabila anda minum kopi di Itali, anda akan berada di a bar. Bukan bar yang menjual alkohol, walaupun. Kedai kopi di Itali serupa dengan bar kejiranan tempatan anda (sekurang-kurangnya dalam suasana) tetapi sebaliknya dengan kopi. Malah, kebanyakan tempat ini hanya dipanggil “Bar” dan tidak akan mempunyai nama di luar kedai.

Apabila anda sampai ke bar, anda akan memesan kopi anda. Tetapi anda tidak akan mengambilnya untuk pergi (benar-benar tiada perkara seperti itu di Itali), dan anda tidak akan mahu duduk di meja (ini boleh menggandakan harga minuman anda dan sebenarnya hanya kejadian yang terdapat di kawasan pelancongan ). Sebaliknya, anda akan berdiri di kaunter bersama orang lain, menghirup espresso anda dan meluangkan masa untuk seketika tanpa tergesa-gesa dan perbualan yang baik.

Minum kopi di Itali adalah ritual yang bertujuan untuk membolehkan anda menikmati detik-detik kecil dalam hidup.

Cara Minum Kopi

Terdapat sebilangan besar peraturan mengenai cara anda perlu minum kopi anda di Itali.

Sebagai permulaan, anda perlu sentiasa mengambil seteguk atau dua air sebelum anda minum kopi. kenapa? Kerana berbuat demikian membersihkan lelangit dan membolehkan anda menghargai sepenuhnya aroma dan rasa kopi anda. Kadangkala, barista akan memberikan anda segelas kecil air untuk ini, tetapi kemungkinan besar anda perlu memesan air untuk diri sendiri. Ia hanya beberapa euro lagi dan sangat berbaloi untuk menikmati pengalaman kopi yang lengkap.

Kopi dihidangkan dengan sudu kopi kecil (walaupun kopi di Itali tidak disertakan dengan gula dan orang ramai tidak menggunakan krimer di dalamnya). Terdapat sebab untuk ini juga, walaupun. Walaupun anda tidak meletakkan gula atau krimer dalam minuman anda, anda tetap perlu mencampurkannya. Untuk melakukannya dengan betul, anda perlu menggerakkan sudu dengan sangat ringan dari atas ke bawah dan bukannya dalam gerakan membulat (dan jangan memukul bahagian tepi cawan kopi kerana bunyi itu dianggap tidak menyenangkan). Mengapa campurkan kopi anda jika tiada apa-apa yang ditambah? Ini dilakukan kerana ia mengedarkan aroma dan rasa, meningkatkan pengalaman minum kopi.

Akhir sekali, terdapat peraturan dua minit tentang meminum kopi anda. Jika anda ingin menikmati espresso semasa ia berada pada tahap terbaik, ia perlu dimakan tidak lebih daripada selepas ia dibuat (nampaknya, rasa berkurangan sebanyak 50% dalam masa dua minit itu). Juga, jangan ambil masa untuk meniup kopi anda untuk menyejukkannya, kerana ia dianggap sebagai adab yang tidak baik.

pembahagi 6

16 Minuman Kopi Itali Terbaik:

Sekarang anda tahu cara minum kopi seperti orang Itali, tiba masanya untuk mengetahui tentang banyak minuman kopi Itali yang boleh anda cuba! Sesetengah yang anda kenali, tetapi sesetengahnya akan menjadi serba baharu, jadi anda boleh menemui minuman kopi kegemaran anda yang seterusnya di sini.

1. Satu Kopi (Espresso / Kopi Biasa / Hitam Pendek)

Ini hanyalah espresso dan jenis kopi yang paling dinikmati sepanjang hari.

2. Espresso Berganda

Jika anda memerlukan lebih banyak kafein, anda boleh memesan kopi ini dengan dua suntikan espresso. Walau bagaimanapun, memesan ini adalah lebih jarang daripada sekadar berhenti di bar kopi beberapa kali sehari.

3. Kopi Sejuk atau Cappucino Sejuk

Minuman kopi ini hanyalah kopi hitam ais yang biasanya pracampur dengan gula dan sejuk (walaupun jika anda tidak mahu versi bergula, anda boleh meminta ‘bukan zuccherato’). Dan ia disebut fray-doh, dan tidak seperti nama Fred.

4. Macchiato

A hanyalah espresso dengan sedikit susu suam.

macchiato
Kredit Imej: Alexas_Photos, Pixabay

5. Kopi yang digoncang

Jika anda menggemari kopi ais, anda pasti menyukai caffé shakerato! Ia adalah tepat apa yang dicadangkan oleh namanya—kopi digoncang (espresso, digoncang dengan ais, tepatnya). Ia biasanya hanya ditemui pada bulan-bulan yang lebih panas dalam setahun, jadi anda perlu melawat Itali pada musim panas untuk mengambil kesempatan. Dapatkannya dengan sedikit gula atau sedikit Amaro Averna untuk pengalaman Itali yang tulen.

6. Kopi Musim Panas

Nama yang ini secara literal diterjemahkan kepada “kopi musim panas”, jadi anda boleh bayangkan masa terbaik untuk meminumnya! Pada asasnya, ia adalah espresso dengan krim (con panna) dan banyak buih.

7. Kopi dengan alkohol

Nama ini diterjemahkan kepada “kopi yang diperbetulkan”. Bagaimana anda membetulkannya? Dengan menambah sedikit alkohol! boleh menjadi apa-apa jenis kopi dengan apa-apa jenis alkohol (tetapi selalunya brendi, grappa, anisette atau rum).

8. Kopi ginseng

Kopi Itali ini mungkin kegemaran anda jika anda menikmati kopi dan teh. Kopi ini dibuat dengan ekstrak akar espreso dan ginseng untuk rasa pedas yang unik yang akan disukai atau dibenci oleh seseorang.

9. Cappucino

Anda mesti biasa dengan minuman kopi yang dibuat dengan espreso, buih susu dan susu kukus. Terdapat beberapa jenis yang berbeza boleh didapati dalam , yang termasuk cappuccino secco yang dibuat dengan hanya susu berbuih, cappuccino chiaro yang dibuat dengan kurang buih dan lebih banyak susu, dan cappuccino scuro yang dibuat dengan lebih banyak kopi dan kurang susu.

cappuccino di atas meja di kafe
Kredit Imej: jordaneil, Shutterstock

10. Kopi Maghribi (aka Espressino atau Mocaccino)

Minuman kopi ini lebih kepada kopi pencuci mulut. Mengandungi pukulan espreso, lapisan buih, dan sedikit serbuk koko, marocchino kelihatan dan rasanya lazat! Terdapat juga beberapa variasi minuman ini yang boleh anda cuba, menggantikan serbuk koko dengan kayu manis, Nutella, atau serbuk coklat panas.

11. Caffè Con Panna (Espresso dengan Krim Sebat)

Jika anda menyukai makanan manis, anda akan menyukai minuman ini! Dibuat dengan pukulan espreso dan krim putar buatan sendiri, minuman kopi ini menyeronokkan dan lazat.

12. Susu dengan kopi

Kebalikan daripada caffé macchiato, terdiri daripada susu hangat dengan sedikit espresso.

13. Kopi dengan susu

Jika anda mahukan latte di Itali, pastikan anda memesan caffé latte—hanya memesan latte akan menyebabkan anda mendapat secawan susu dan mungkin kelihatan pelik. Juga perlu diperhatikan ialah caffé latte akan menjadi lebih kecil daripada yang biasa anda lakukan di Amerika.

14. Kopi Ristretto

Jika kafe sederhana tidak memotongnya, dapatkan minuman ini. Ia menggunakan jumlah biji kopi yang sama tetapi dibuat dengan separuh air.

pandangan atas yang sempit
Kredit Imej: CC0 Public Domain, Pxhere

15. Kopi barli

Minuman kopi ini sebenarnya tidak mempunyai kopi di dalamnya. Sebaliknya ia diperbuat daripada barli (kadang-kadang digunakan sebagai pengganti kopi di Itali) dan sering diminum oleh kanak-kanak.

16. Kopi Panjang (Espresso Panjang)

Minuman kopi ini bukanlah salah satu yang paling popular di Itali dan hanyalah versi yang lebih kuat daripada caffé americano. Tetapi apabila seorang americano melibatkan secubit air panas pada penghujungnya, minuman ini menggabungkan air yang disalurkan melalui serbuk kopi.


Minuman Kopi Serantau

Setiap wilayah Itali juga mempunyai minuman kopinya sendiri—di bawah adalah beberapa yang akan anda temui.

1. Bicerin (Piedmont)

Berasal dari Turin, ini diperbuat daripada Itali minum coklatespresso, dan susu dan datang berlapis dalam gelas.

2. Kopi ‘Allo Zabaione (Bologna)

Berasal dari Bologna, minuman kopi ini menggabungkan espresso dengan zabaglione (kastard wain manis).

3. Kopi Anisette (Le Marche)

Anisette kafe berasal dari wilayah Le Marche dan merupakan versi caffé corretto kerana ia diperbuat daripada minuman keras espreso dan anisette.

Minuman kopi Itali Bicerin
Kredit Imej: Kcuxen, Shutterstock

4. Caffè D’un Parrinu (Sicily)

Minuman seperti cappuccino ini terdapat di Sicily dan mengandungi cengkih, koko dan kayu manis.

5. Coffee Granita (Sicily)

Minuman kopi Sicily ini pada asasnya adalah slushie yang terdiri daripada espresso, granita (serupa dengan sorbet), sirap, dan krim disebat. Ia sering dinikmati dengan Brioche col Tuppo.

6. Moretta Di Fano (The Marches)

Selalunya dihidangkan sebagai minuman selepas makan malam, Moretta di Fano ialah versi caffé corretto kerana ia mengandungi sedikit alkohol. Ia juga berperisa dengan gula dan kulit limau dan dihidangkan dalam gelas di mana anda boleh melihat lapisan alkohol dan kopi.

7. Patavina (Veneto)

Patavina dicampur dengan sirap pudina dan mengandungi sedikit krim, koko dan espreso. Ia muncul pada abad ke-19 dan pernah dinikmati oleh ahli politik dan intelektual.

pembahagi 2

Fikiran Akhir

Budaya kopi Itali boleh menjadi agak rumit dengan peraturan dan ritualnya yang tidak dinyatakan, tetapi dengan panduan ini, anda sepatutnya boleh minum seperti orang Itali dalam masa yang singkat. Ingat semua peraturan tentang bila, di mana, dan cara minum kopi supaya anda tidak membuat sebarang kesilapan pemula. Dan manfaatkan semua jenis minuman kopi yang ditawarkan oleh Itali!


Kredit Imej Pilihan: gmstockstudio, Shutterstock

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *