Cara Melawat Ladang Kopi Secara Maya » CoffeeGeek

Mengunjungi ladang kopi boleh menjadi pengalaman yang membuka mata, walaupun untuk penggemar kopi. Walaupun anda mungkin mempunyai pemahaman konsep tentang semua kerja keras dan selalunya gaji rendah yang digunakan untuk mendapatkan kopi dari kilang ke cawan anda, bertemu petani dan melihat tanaman secara langsung boleh membantu anda lebih menghargai minuman yang menakjubkan ini.

Walau bagaimanapun, ramai orang tidak mempunyai cara untuk melawat ladang kopi, sama ada itu sementara disebabkan oleh wabak atau jika perjalanan ke lokasi yang sesuai untuk penanaman kopi memerlukan kos yang tinggi, antara sebab lain. Nasib baik, anda boleh merasai secara maya tentang keadaan ladang kopi.

Tiga cara untuk melakukannya termasuk:

Tempah Lawatan Maya

Disebabkan COVID-19, banyak ladang yang sebelum ini menawarkan lawatan secara bersemuka telah beralih kepada lawatan maya. Ini selalunya termasuk persidangan video untuk mendapatkan lebih banyak sambungan peribadi dan interaktif.

Sebagai contoh, Café Monteverde di Costa Rica menawarkan lawatan maya secara langsung selama 45 minit, di mana peserta boleh bertanya soalan panduan ladang untuk mendapatkan pemahaman yang lebih mendalam tentang proses penuh tumbuhan ke cawan. Atau anda boleh menempah lawatan maya melalui Pengalaman Dalam Talian Airbnb, seperti ini di Colombia.

Harga pelancongan maya berbeza-beza, tetapi pada asasnya untuk kos beberapa paun kopi, anda boleh menemui pengalaman yang hebat, selalunya boleh disesuaikan. Walaupun selepas wabak itu berakhir, lawatan maya boleh menjadi aliran pendapatan yang ingin disimpan oleh sesetengah petani. Jika anda tidak melihat satu yang tersedia, cuba e-mel syarikat yang menawarkan lawatan secara bersemuka untuk mengetahui sama ada anda boleh menyediakan lawatan maya.

Tonton Video “Day-in-the-Life”.

Melihat pemandangan ladang kopi yang indah boleh membantu anda menghargai keajaiban semula jadi kopi, tetapi untuk mendapatkan penghargaan yang lebih mendalam tentang perkara yang benar-benar berlaku dalam mencipta secawan, ia membantu untuk melihat bagaimana rasanya bekerja sebagai petani kopi.

Jika anda tidak boleh memetik ceri sendiri secara fizikal, anda boleh menonton video jenis “hari-dalam-hidup”, di mana petani kopi berkongsi sedikit tentang kerja mereka dan kehidupan mereka secara keseluruhan. daripada Kenya kepada Vietnam kepada Jamaicaanda boleh menemui pelbagai jenis cerita tentang petani di YouTube.

Baca Temubual Bersama Petani

Walaupun aspek visual lawatan kopi maya atau video tentang petani kopi boleh membantu, anda masih boleh merasakan kerja keras dan kerumitan yang diperlukan untuk menghasilkan kopi walaupun hanya dengan membaca tentangnya. Sebagai contoh, wawancara ini daripada Institut Paulig Barista dengan seorang petani di Kenya adalah bacaan yang bernas. Atau lain kali anda menyemak imbas dalam talian untuk membeli paun kopi anda yang seterusnya, lihat sama ada syarikat kopi kegemaran anda telah menerbitkan jenis kandungan yang serupa di blog mereka sendiri.

Walaupun anda rasa anda tahu banyak tentang kopi, meluangkan sedikit masa untuk melibatkan diri dalam penanaman kopi dengan lebih teliti, termasuk secara maya, boleh membantu anda membuat anda lebih menghargai cawan seterusnya.


Jake Safane ialah wartawan bebas dan pemasar kandungan yang tinggal di LA yang bekerja untuk syarikat seperti The Economist. Apabila dia tidak minum kopi untuk menyemarakkan penulisannya, dia suka membakar makanan vegan dan bersenam.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *